Izrael: Demokratija Jevrejima, Arapima rasizam

0
18

Palestina – Rezultati ankete pokazuju kako je polovina Palestinaca na teritorijama okupiranim ‘48 bila izložena rasizmu tokom prošle godine, dok je 67 posto njih potvrdilo da izraelska Vlada ima diskriminatorski odnos prema njima i to u korist Jevreja.

Na osnovu ovih podataka, ali i drugih vezano za građanska prava, pitanje sukoba i pomirenja, 72 posto ispitanika koji su učestvovali u ovoj anketi smatraju da je Izrael demokratska država samo za Jevreje.

Novu anketu sproveo je Arapski centar za primijenjena društvena istraživanja “Mada al-Carmal“ u Haifi, a čiji su rezultati objavljeni u četvrtak.

Treba napomenuti da Palestinci čine 17 posto stanovništva Izraela. Anketa je također pokazala da čak 76 posto njih tvrdi kako vlada Benjamina Netanyahua nije zainteresirana za postizanje mira niti za stvarne pregovore.

ad

Osamdeset i pet posto ispitanika ove ankete naglašava da se neće odreći svoga prava na povratak, 96 posto njih ne pristaje na bilo kakav kompromis po pitanju okupiranog Jerusalema, dok 75 posto ispitanih građana tvrdi kako je Izrael demokratska država samo za Jevreje.

Također, 83 posto ispitanika smatra da Izrael mora ukloniti doseljenička naselja ukoliko žele ostvariti mir sa palestinskom stranom, te odbijaju Izraelski prijedlog o razmjeni teritorije sa Palestincima, s obzirom da ga vide kao rasistički.

Palestinci traže pravo na svoju domovinu
Palestinci traže pravo na svoju domovinu

Većina ispitanika (68 posto) ne slaže se sa tim da „Palestinci moraju priznati Izrael kao državu Jevreja kako bi se nastavilo sa mirovnim pregovorima.“

Pored toga, 63 posto Palestinaca sa okupiranih teritorija smatraju da je prijedlog o dvije odvojene države na temelju granica iz 1967. jedino realno rješenje, nasuprot ostalih 40 posto koji rješenje vide u jednoj državi sa dva naroda.

Rezultati ankete ukazuju da je samo 9 posto ispitanika izrazilo visok stupanj slaganja sa tvrdnjom da će palestinska i izraelska strana doći do trajnog rješenja u narednih pet godina.

Prema anketnim rezultatima, 74 posto arapskih stanovnika na teritoriji Izraela smatraju da izraelska Vlada provodi politiku dvostrukih aršina, te da Jevreji imaju dobar tretman, što nije slučaj sa Arapima.

Loš odnos Vlade prema palestinskim građanima najbolje se manifestira na graničnim prijelazima i aerodromima. Stoga 67 posto ispitanika smatra kako su parole o ravnopravnosti Arapa i Jevreja čista laž. Šta više, 81 posto njih naglašava kako Vlada radi na povećanju i provođenju rasizma usmjerenog protiv njih.

Osamdeset i četiri posto ispitanika ankete prebacuje odgovornost za napade na džamije i crkve, koje provode doseljeničke bande, na Vladu i radikalne političke stranke, ali i na same počinitelje.

U izjavi za Al Jazeeru, Amtans Shehadeh, direktor istraživačkog programa u Centru Mada al-Carmal zaključuje da rezultati ove ankete otkrivaju da se Palestinci na okupiranim teritorijama drže političkih i nacionalnih konstanti uprkos planovima ‘pripitomljavanja’ i okupacije svijesti.

Prema mišljenju Shehadeha, zanimljivo je primijetiti da Arapi na okupiranim teritorijama smatraju kako je postizanje mira teško ostvariv cilj, te pozivaju palestinskog pregovarača da ne odustaje od nacionalnih konstanti.

Knesset usvojio zakone protiv rasizma
Knesset usvojio zakone protiv rasizma

Ovakvi rezultati nisu iznenađujući za arapskog člana Knesseta Masouda Ghanayema (zajednička lista) budući da Netanyahuova vlada ne prestaje produbljivati rasnu diskriminaciju, prema njegovom mišljenju.

Ghanayem za Al Jazeeru pojašnjava da Netanyahuova vlada i dalje tretira arapske građene kao sigurnosnu prijetnju kako bi nastavila opravdavati rasnu diskriminaciju u svim sferama života.

Dalje kaže: „Za razliku od ranije, rasizam u Izraelu postaje očigledan i direktan, što se odrazilo i na rezultate spomenute ankete.“

Pored toga, Ghanayem ukazuje i na to da Palestinci na okupiranim teritorijama veoma dobro znaju da Izraelci nisu zainteresirani za rješavanje sukoba, te upozorava da će ovakva situacija, što su potvrdili i rezultati ove ankete, još više produbiti izolacionizam i povećati tenzije među Arapima i Jevrejima.

Na ovo upozorava i dr. Rula Hrdl, profesorica političkih nauka i studija na Univerzitetu u Jerusalemu/Abu Dis, koja je potvrdila za Al Jazeeru važnost rezultata ove ankete te da oni odražavaju političku svijest Palestinaca na okupiranim teritorijama, te na koji način gledaju na svoj identitet i odnose sa državom i njenom rasističkom politikom koja se provodi prema njima kao nacionalnoj manjini.

Smatra kako su ovi rezultati zabrinjavajući jer potvrđuju nastavak i porast ekstremizma te politike isključivanja i diskriminacije koja se vodi protiv Palestinaca na okupiranoj teritoriji.

Dr.Hardl je ukazala i na važnost razvijanja strategije i mehanizama nacionalne borbe, sve u cilju suprotstavljanja rastućoj rasističkoj politici.Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.