Izjava šejha el-Karadavi o kongresu u Čečeniji- Skup dirara i razjedinjenosti

0
39

Imam Jusuf el-Karadavi, predsjednik Svjetske unije islamske uleme osudio je kongres koji je  organiziran u Čečeniji pod nazivom “Ko je ehlu-s-sunne”, opisujući ga štetnim i odbacujući njegove zaključke. On je, također, izrazio zabrinutost i osudu samih ciljeva kongresa i teme.

Opisujući ovaj skup, on je istakao da je ovo “skup dirara/štete i razjedinjenosti” izrazivši svoje čuđenje zbog toga što je u završnom zaključku ovog skupa izostavljeno ubrajanje ehlu-l-hadisa i selefija unutar ehli-s-sunneta.

Imam el-Karadavi je istakao: “Ovaj kongres, sa svojim ciljevima i temom koju je naveo, prirodom onih koji su učestvovali i bili pozvani na njemu, jako me je uznemirio, kao što je uznemirio svu iskrenu islamsku ulemu koja nastoji očuvati islam. Smatram da je najprikladnije ovaj skup opisati kao skup dirara/štete i razjedinjenosti.” Potvrdivši da se okupljeni na skupu nisu “pomagali u dobročinstvu i bogobojaznosti i da su kao oni koji su izgradili mesdžid kako bi nanijeli štetu i razjedinjenost među vjernicima.”

On je još dodao: “Umjesto da nastoje objediniti sve pripadnike ehlu-s-sunneta u jedan saff naspram devijantnih sekti koje politički podržava svijet, kojima daje novac i oružje, ovaj skup negira pripadnost ehlu-s-sunnetu sljedbenika hadisa i selefija, a oni su jedan od temeljnih i ključnih nukleusa ehlu-s-sunneta. Našem ummetu kao da je zapisano da se stalno kreće u ovom začaranom krugu. Odričemo se jedni drugih i niječemo jedni druge kada su naši neprijatlji protiv nas ujedinjeni, kao i oni koji su izašli iz našeg ummeta a osvajaju islamske zemlje sve jednu za drugom.”

ad

On je istakao da razlike koje postoje među muslimanima unutar ehlu-s-sunneta se mogu prevazići, ali neko želi u ovom trenutku vratiti se u prošlost i potencirati te razlike kako bi odvojio muslimane od realnosti života, kako bi ih okrenuo prošlosti, a odvratio od sadašnjosti i budućnosti.

Imam el-Karadavi je postavio pitanje onima “koji su sebe proglasili predstavnicima ehlu-s-sunneta  kakav stav imaju u pogledu onoga što Iran i njegovi repovi, poput Hizbullaha i šiitskih milicija u Siriji, Husa u Jemenu rade, kakav stav imaju o šiitskom misionarstvu među pripadnicima ehlu-s-sunneta u Africi i drugim krajevima. Nismo čuli niti jednu riječ osude za ono što čini i Rusija.”

Također je istakao da je “ulema koja se okupila u Čečeniji, ulema vladara, koja šuti na prolijevanje krvi muslimana, koja podržava es-Sisija i podstiče ga da ubija muslimane, iako su u svojim redovima okupili nekoliko čestitih ljudi.”

On je zaključio govor riječima: “Sada kada ste ‘definirali’ ehlu-s-sunne, očekujemo da dignete glas i protiv šija.”

ٍSkupu koji je održan u Čečeniji, pod pokroviteljstvom Ramzana Kadirova, ruskog namjesnika Čečenije, učestvovali su i šejhu-l-Azhar Ahmed Tajjib, aktuelni egipatski muftija Ševki Allama, bivši egipatski muftija Ali Džum’a, daija Ali Džifri i drugi daije i ‘alimi’ poznati po svom podaničkom odnosu prema vladarima.

Izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.