Izbjeglice u Idomeniju razočarane sporazumom

0
30

Benelux, Zapad, Turska,  – Grčka je primila 465 izbjeglica i migranata uoči početka primjene dogovora postignutog između EU i Turske.

Izbjeglice u Idomeniju, u blizini grčko-makedonske granice, razočarane su dogovorom postignutim između Evropske unije i Turske.

Blizu 14.000 njih sedmicama u kampu, na otvorenom čekaju otvaranje takozvane balkanske izbjegličke rute.

ad

Nisu vjerovali da će i nakon samita Evropske unije granica s Makedonijom ostati zatvorena.

UNHCR, Ljekari bez granica i druge organizacije upozoravaju na nehumane uvjete u Idomeniju, prije svega na probleme s higijenom, te velikim brojem oboljelih.

Osim u Idomeniju, brojne izbjeglice nalaze se u drugim kampovima, udaljenim tek nekoliko kilometara od grčko-makedonske granice. Ni jedni ni drugi nisu sasvim sigurni šta će im donijeti odluka iz Brisela, no mole za pomoć.

„Želim ih pitati šta je poenta svega ovoga. Sve su svoje zatvorili u Turskoj, ima puno turista i misle da je opasno, a mi treba da se vratimo u Tursku”, kaže Husam, izbjeglica iz Sirije.

Jamal, također iz SIrije, dodaje u suzama: “Svi koji mogu pomoći, neka nam pomognu. Za ovo dosad, hvala Merkel, hvala svima. Ali molim vas pomozite nam, molim vas. Kažem vam to jer stvarno imamo mnogo problema. Mnogo problema.”

Stotine ljudi stigle u Pirej

Grčka luka Pirej primila je 465 izbjeglica i migranata, saopćila je obalna straža, uoči početka primjene dogovora postignutog između Evropske unije i Turske o vraćanju tražitelja azila koji čamcima pristižu iz Turske.

Izbjeglice i migranti su stigli na grčke otoke preko Egejskog mora, prenosi Hina. Očekuje se da drugih 30 izbjeglica i migranata trajektom ode s tih otoka na grčko kopno kasnije tokom poslijepodneva.

Vrijeme istječe za takozvane ilegalne migrante u Turskoj koji namjeravaju stići u Evropsku uniju glavnom morskom rutom.

Evropska unija je u petak postigla dogovor s Turskom da će primiti natrag sve ilegalne migrante, uključujući Sirijce, a Evropa će zauzvrat legalnim putem direktno iz Turske preseliti odgovarajući broj sirijskih izbjeglica.

Turska će dobiti i šest milijardi eura pomoći do 2018. za zbrinjavanje izbjeglica, brže ukidanje viza i ubrzanje pristupnih pregovora.

AI: Evropska unija okreće leđa izbjeglicama

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International je optužila evropske čelnike za dvosmislenost u vezi sa sporazumom o izbjeglicama sa Turskom.

Tvrde kako ovaj dogovor nije uspio prikriti odlučnost Evropske unije da okrene leđa globalnoj izbjegličkoj krizi.

“Vraćanje svih izbjeglica sa grčkih otoka nazad u Tursku nije u skladu sa međunarodnim pravom”, naveli su iz ove organizacije.

Iz Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice kažu kako je nakon dogovora EU-a i Turske sada od ključnog značaja način na koji će ovaj plan biti proveden.

„Haos koji je vladao tokom 2015. godine do ovog trenutka 2016. nije u interesu osoba koje bježe od rata i kojima je potrebna sigurnost, a ni same Evrope. Posebno je važno što je ovaj dogovor eksplicitan u smislu da će svi modaliteti njegove implementacije poštovati međunarodno i evropsko pravo”, navodi u svom regiranju UNHCR.

Ističu da moraju biti definirane mjere osiguranja protiv protjerivanja ili prisilnog vraćanja. Dodaju da “osobe za koje se utvrdi da imaju potrebu za međunarodnom zaštitom moraju dobiti priliku za azil, bez diskriminacije, a u skladu sa prihvaćenim međunarodnim standardima, te da je izbjeglicama je potrebna zaštita, a ne odbacivanje”.

Odluka će se primjenjivati od 20. marta i vrijediti za izbjeglice i migrante koji stignu u Grčku od tog datuma, a u Tursku će biti vraćeni nakon što ih registriraju i obrade im se zahtjevi za azil.

Nije jasno šta će se dogoditi s desecima hiljada izbjeglica i migranata koji se već nalaze u Grčkoj.

Izvor: Al Jazeera i agencijeIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.