Istraživanje – Muslimani osjećaju bol kada drugi muslimani prolaze kroz traume

0
24

Image result for hijab girls hugging

Nakon terorističkih napada u Christchurchu u kojem je barbarski ubijena 51 osoba, milioni širom svijeta, muslimani kao i nemuslimani, zajednički su dijelili svoju agoniju, međutim novo istraživanje je pokazalo da strašni utjecaj ovog traumatičnog događaja je različito utjecalo na muslimane, ili ummet.

Dana 15. marta 2019. godine, australijski islamofob je ubio 51 osobu, među njima žene i djecu, dok je 49 drugih ranjeno u džamijama Nur i Linwood u gradu Christchurch.

Prema britanskoj internet stranici Metro, Univerzitet Sussex je proveo istraživanje u kojem je ispitao kako su se muslimani osjećali nakon takvog tragičnog događaja. Njihov zaključak je da muslimani ‘osjećaju jaču međusobnu povezanost’.

“Duboki osjećaj jedinstva i ‘dijeljenja zajedničke patnje’ među ljudima koji se nikada čak nisu ni upoznali, je osobina koja je zajednička posebno muslimanima i ovu pojavu istraživač je nazvao ‘indirektnom traumom’, gdje doživljavaju bol s kojom su suočili drugi muslimani”.

ad

Profesor Mark Walters, koji je predvodio istraživanje, kazao je da su istraživali utjecaj islamofobičnih zločina iz mržnje na britanske muslimane. On objašnjava: “Otkrili smo da muslimanska zajednica doživljava snažnu moralnu povezanost koja se temelji na zajedničkom kulturološkom i vjerskom sistemu vjerovanja. To je povezano s pojmom bratstva (što je istaklo nekoliko naših ispitanika) ili ummeta što znači ‘zajednica vjernika’. To znači da kada musliman čuje ili pročita nešto o drugom muslimanu da je bio žrtva na lokalnom, nacionalnom ili čak međunarodnom nivou, vjerovatno će doživjeti indirektnu traumu ili ‘dijelit će patnju’.”

U radu je detaljno prikazan različit način na koji muslimani doživljavaju ummet i različite vrste učinka indirektnih zločina iz mržnje na njihove osjećaje i ponašanje.

Indirektna trauma se obično opisuje odnos savjetnika i terapeuta sa pacijentima. To je emocionalna posljedica izloženosti traumatskim pričama pacijenata i kada postaju svjedoci preživjelih strahova, boli i terora. Zanimljivo je, dakle, kako se muslimani tako osjećaju prema grupi za koju nisu osobno vezani ili s kojom nisu imali neposredan kontakt, poput muslimana na drugoj strani svijeta.

Ali sve to ima smisla. Poslanik, s.a.v.s., je rekao: Primjer vjernika u njihovoj međusobnoj ljubavi, međusobnoj samilosti i povezanosti naliči primjeru tijela – ako jedan dio tijela oboli ostalo tijelo proprati taj bol nesanicom i groznicom!

Izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.