ISTRAŽIVANJE – Koji narodi žele, a koji ne žele Šerijat? Gdje je tu Balkan?

0
240

20120510-800px-Countries_with_Sharia_rule

Veliki broj muslimana širom svijeta bi podržali uvođenje Šerijata u zakon države u kojoj žive, navodi Pew Research Centar. Međutim, “muslimani” naše države nisu zagovornici uvođenja islamskih zakona u zakon države.

Kako se navodi u izvještaju opsežnog istraživanja provedenog od strane PR centra, većina svjetskih muslimana bi voljela da se u njihovim državama praktikuje šerijatski zakon. Velika većina međutim, smatra kako se to treba odnositi samo na muslimane te države.

Čak šta više, muslimani u zemljama gdje je provedeno istraživanje smatraju kako nisu baš svi aspekti i zakoni Šerijata najbolje određeni. Dok većina podržava upotrebu vjerskog prava u vezi pitanja porodičnih odnosa i vlasništva, velika većina ne podržava primjenu teških kazni propisanih Šerijatom. To se posebice odnosi na bičevanje i odrezivanje ruku kod kriminalnih slučajeva.

Istraživanje je pokazalo i da se muslimani širom svijeta poprilično razlikuju i po razumijevanju šerijatskih propisa kada su u pitanju razvodi brakova i planiranje porodice, odnosno planiranje broja članova porodice.

U ovo istraživanje uključeno je preko 38 hiljada intervjua na preko 80 svjetskih jezika. Pokrivene su teritorije 39 država u kojima žive muslimani, odnosno čak šest teritorija: Južna i istočna Evropa (Rusija i Balkan), zatim jugoistočna Azija, centralna Azija, južna Azija, zemlje Magreba, Pod-saharska Afrika kao i Bliski istok.

Clipboard011

Najveći zagovornici Šerijata su muslimani Afganistana, Iraka, Palestine, Malezije i Nigera. Najmanji procenat zastupljen je u Azerbejdžanu, Kazahstanu, Albaniji, Turskoj i našoj Bosni i Hercegovini.

Procentualno to po regijama izgleda ovako: Južna Azija sa prosjekom od 84% muslimana koji su za uvođenje Šerijata u zakon svoje države. Regija Bliskog istoka i sjeverne Afrike odnosno zemlje Magreba u procentu od 74% podržavaju šerijatski zakon. Pod-saharska Afrika ima prosjek od 64% muslimana koji podržavaju Šerijat. Muslimani jugoistočne Azije u procentu od 77% podržavaju islamski zakon. Najmanji broj muslimana koji bi voljeli da njihova država prakticira Šerijat živi u regijama jugoistočne Evrope (18%) i centralne Azija (12%).

Clipboard01a

Na postavljeno pitanje istraživača o tome šta misle na koga bi se Šerijat trebao odnositi, odnosno na kome bi se trebao primjenjivati, odgovori upitanih muslimana širom svijeta bili su poprilično ujednačeni. Utvrđen je prosjek od 51% muslimana koji smatraju kako se Šerijat treba primjenivati samo na deklarisane muslimane, tako da se druga vjera može slobodno prakticirati na teritoriji države koja bi eventualno uvela islamske zakone. Ovo je mišljenje preovladavajuće čak i u Afganistanu, Palestini i Iraku, gdje muslimani daju najveću podršku Šerijatu.Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.