Istinite i bolne priče: ”Odmazda Gospodara tvoga će, zaista, užasna biti!”

0
51

Piše: dr. Muhamed Ratib en-Nabulsi / Preveo: Abdusamed Nasuf Bušatlić 

– Musliman (Arap) otputovao u zapadnu zemlju i tamo počinio blud, a imao je kod kuće ženu i djecu. Vratio se kući sa spolnom bolešću, ali ga je bilo sram reći svojoj ženi, jer bi saznala da ju je prevario i izdao. 

Neprestano je putovao, vraćao se i liječio više od šest godina i morao je platiti ogromnu svotu novca dok se nije izliječio.

Rekao je svom prijatelju: ”Allaha mi, osjećam da mi je srce spaljeno zbog ove pogreške.” 

”Odmazda Gospodara tvoga će, zaista, užasna biti!” (El-Burudž, 12.)

 – Znam mladića u naponu mladalačke snage, koji je imao kuću, auto i posao koji mu je donosio ogroman profit, ali taj mladić uopće nije znao za Allaha. Otputovao je u susjednu arapsku zemlju i jednoga dana otišao je na bazen da se okupa, pa mu je bakterija ušla u uho i uništila mu sluh. 

Rečeno mi je da je došao kući. Tada je pao na zemlju i počeo plakati poput djeteta, govoreći: ”Postao sam gluh.” 

”Odmazda Gospodara tvoga će, zaista, užasna biti!” (El-Burudž, 12.) 

  Znam muslimana koji se oženio dobrom, čestitom, pobožnom i pokrivenom ženom, ali mu se to nije svidjelo, pa joj je naredio da se druži sa njegovim prijateljima ne bi li ostavila vjeru i skinula hidžab. 

Nedugo zatim počeo je osjećati nepodnošljive bolove u oku. Išao je od ljekara do ljekara, i posljednje što mu je jedan od ljekara rekao bilo je: ”Moramo ti odstraniti bolesno oko.” 

”Odmazda Gospodara tvoga će, zaista, užasna biti!” (El-Burudž, 12.)

 – Muškarac se zavjetovao da će se razvesti od svoje trudne supruge, koja je već bila rodila sedam kćeri, ako rodi i osmu djevojčicu. Žena je znala da je i osmo dijete žensko, ali mu nije smjela reći.  

Kad su nastupili porođajni bolovi ona je gorko plakala, a sestra njezinog muža obavijestila ga je da mu je žena u bolnici i da će uskoro roditi. On je i sestri preko telefona poručio da će se razvesti od žene ako rodi osmu djevojčicu. 

Međutim, neizmjerna Allahova mudrost je htjela da je te noći pala blaga kiša, pa je cesta bila klizava i kada je njezin muž krenuo automobilom prema bolnici, doživio je nesreću i poginuo je, pa je uskoro njegovo mrtvo tijelo stiglo u bolnicu u kojoj je njegova žena rodila živu osmu djevojčicu. 

”Odmazda Gospodara tvoga će, zaista, užasna biti!” (El-Burudž, 12.)

 – Muškarac se posvađao sa suprugom i nemilosrdno je pretukao, što je rezultiralo ozbiljnim ranama i modricama na njezinom tijelu, ali ona nije imala snage da uputi dovu Allahu protiv njega, jer se bojala za svoju djecu.

Njezin muž se iste sedmice odlučio oženiti drugom ženom. Prije svadbe otišao je sa prijateljima u saunu, a pola sata kasnije je umro. Rezultat obdukcije glasio je: smrt nastupila usljed srčanog zastoja.

”Odmazda Gospodara tvoga će, zaista, užasna biti!” (El-Burudž, 12.)

 – Musliman koji živi u jednoj četvrti u Damasku, imao je običaj da u toku ljeta svaku večer izađe i šeta ulicama uživajući u gledanju mladih i lijepih žena. Govorio je: ”Bog je lijep i voli ljepotu!” 

Jedan njegov komšija i prijatelj ga je savjetovao, govoreći mu: ”Ti si čovjek koji ima kćeri i sinove. Zašto to radiš?” On mu je odgovorio: ”Ne radim ništa, samo gledam.”

Kasnije je taj čovjek obolio od bolesti opuštenih očnih kapaka, a i sada je živ, i ako želi da te vidi, on rukama podigne očne kapke i kaže: ”Dobrodošao!” 

”Odmazda Gospodara tvoga će, zaista, užasna biti!” (El-Burudž, 12.)

Allaha mi, braćo i sestre, onaj ko se ne boji Allaha, on je pravi glupak i ahmak. 

Svemogući Allah je u stanju lišiti čovjeka vida, oduzeti mu sluh, oduzeti mu zdravlje, snagu i razum. Jer, Onaj Koji daje u trenu, On je moćan u trenu i oduzeti. 

Kad god čovjek htjedne prekršiti Allahove granice i suprotstaviti se Njegovim naredbama, mora se sjetiti citiranog ajeta: ”Odmazda Gospodara tvoga će, zaista, užasna biti!” (El-Burudž, 12.)

Naši životi su u Allahovoj ruci, pa ustrajmo na Pravom putu kako nam je naređeno. 

 

 

Izvor: saff.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.