Ismijavanje razara ljudsku ličnost

0
369

Bullying by Tom | Grow Ireland

Piše: Abdud-Daim el-Kaheel / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Nedavno je Sky News objavio članak koji potvrđuje veliku opasnost i štetu koju sa sobom nosi izrugivanje i ismijavanje sa drugim ljudima, budući da je ismijavanje i izrugivanje i dalje uobičajeno ponašanje američke omladine, posebno među sportistima i na univerzitetima, unatoč sve većoj svijesti o njenim psihološkim rizicima.

U britanskom časopisu za sportsku medicinu, grupa istraživača i naučnika upozorili su da je ismijavanje ili omalovažavanje drugog i poduzimanje neprimjerenih radnji prema njemu postalo primjetno na sportskim terenima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Alex Diamond Vanderbilt, profesor sportske medicine u Nashvilleu, u državi Tennessee, rekao je da ismijavanje drugog samo po sebi nije poremećaj mentalnog zdravlja, ali ima jasne posljedice na mentalno zdravlje.

Studija je ukazala na negativne psihološke učinke ismijavanja i izrugivanja, poput seksualnih problema, nedostatka samopoštovanja, poteškoća u uspostavljanju komunikacije s drugima, depresije i anksioznosti.

Brojna istraživanja potvrđuju da praksa izrugivanja i ismijavanja drugih dovodi do smanjenja samopoštovanja i razaranja vlastite ličnosti, jer onaj koga ismijavaju postupno gubi povjerenje u sebe, što ga čini manje uspješnim u životu i podložnijim bolestima, jer praksa ismijavanja slabi imunološki sistem. Osim toga, izrugivanje i ismijavanje izaziva depresiju ili tjeskobu, a često puta i agresivno ponašanje. 

Na osnovu navedenog shvatamo zašto je islam zabranio izrugivanje i ismijavanje drugih, kao što je došlo u ajetu: ”O vjernici, neka se muškarci jedni drugima ne rugaju, možda su oni bolji od njih, a ni žene drugim ženama, možda su one bolje od njih. I ne kudite jedni druge i ne zovite jedni druge ružnim nadimcima! O, kako je ružno da se vjernici spominju podrugljivim nadimcima! A oni koji se ne pokaju – sami sebi čine nepravdu.” (El-Hudžurat, 11.)

Allah Svemogući želi nam dobro u svemu onome što nam je naredio ili zabranio. Stoga, ko slijedi uzvišenu vjeru islam, živjet će u najvećoj sreći.

Istinska sreća nije u zabranjenim užicima, udovoljavanju strastima i gomilanju imetka, već u osjećaju da te Bog voli, da je zadovoljan s tobom i da je uvijek s tobom, da te čuje i vidi u svakom trenutku. To je istinska sreća koju ne mogu osjetiti osim oni koji slijede učenje Časnog Kur'ana.

 

Izvor: saff.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.