Intelektualci u Francuskoj: Macron uzimanjem muslimana za metu pokušava prikriti neuspjehe

0
54

Stav predsjednika Francuske Emmanuela Macrona koji je iznio prošle sedmice govoreći o nacrtu zakona o borbi protiv separatističkih ideja te naročito uzimanjem za metu islama i muslimana, naišao je na kritike mnogih intelektualaca u toj zemlji i predstavnika nevladinih organizacija.

Čelnik Vijeća pravde i sloboda, aktivista za ljudska prava Yasser Louati, pomoćnik predsjednika Islamskog vijeća u Francuskoj (CFCM) Ibrahim Alci i francuski islamolog Shakeel Siddiq za Anadolu Agency (AA) komentarisali su stavove i riječi francuskog predsjednika u vezi s islamom i muslimanima.

Aktivista za zaštitu ljudskih prava Louati smatra kako je Macronov govor o pitanju identiteta, potpuni poraz i neuspjeh.

– Macron je pitanje poput ‘borbe protiv separatističkih ideja’ pokrenuo kako bi pokrio neuspjehe u vanjskoj i unutrašnjoj politici, borbi protiv zaraze i ekonomiji – smatra Louati koji je kazao kako je Macron pred izbore stvorio vještačku agendu, a zbog lošeg toka izabrao je muslimane kao žrtveno jagnje.

Dodao je kako je francuski predsjednik korištenjem termina “separatistički” zapalio fitilj nepostojećeg problema te da nijedna organizacija, grupa ili narod u Francuskoj nema pretenzije prema separatizmu.

Podsjetio je kako termin “separatistički” potiče iz perioda francuskog kolonijalizma.

– To znači da ćemo ljude koji odbijaju integraciju, integrirati svojom intervencijom. Macron je za metu uzeo sve Arape, Afrikance, Azijate koji žive u zemlji – rekao je Louati.

Smatra kako pojedini francuski istaknuti ljudi ne prihvataju integraciju Turaka, Arapa i Afrikanaca u društvo, da imaju slična prava s njima te da su Francuzi. Navodi i kako je ovakav govor, do kojeg je došlo nakon protesta protiv rasizma u Francuskoj, samo pokušaj skrivanja rasizma koji postoji u zemlji.

Podsjetio je da su ekstremni desničari u Francuskoj počinili niz krivičnih djela protiv stranaca i da su naoružani.

– Macron se nije osvrnuo na to. Ignoriranjem ekstremnih desničara kao stvarne prijetnje, nametnuo je opasnost koja izražava njegovu paranoju, a koja ne postoji i za metu uzeo muslimane. Ovo će za ekstremne desničare stvoriti podlogu za veću agresivnost i napade – mišljenja je Louati.

Macron nastoji pojačati pritisak na islamska udruženja

Louati je podsjetio kako krivicu sveštenika kada je riječ o zlostavljanjima u crkvi, niko nije pripisivao kršćanstvu niti je tiraniju Izraela nad Palestincima smatrao problemom judaizma.

Naveo je kako muslimani žele biti tretirani kao ravnopravni građani u Francuskoj te da žele živjeti bez da su izloženi policijskom nasilju i rasizmu.

– Ali, kada to tražimo, budemo optuženi za separatizam – navodi Louati.

Yasser Louati navodi kako se francuska država, koja je sekularna, ne miješa u poslove protestantskih ili katoličkih udruženja, kao ni jevrejskih federacija.

– Macron je rekao kako će pojačati pritisak nad islamskim udruženjima i organizacijama. Ne dopušta da muslimani ovdje sami rješavaju svoja pitanja i da se izraze – rekao je Louati.

Dodao je kako islamska zajednica u zemlji treba uložiti napore u stasavanje imama i muallima iz te zajednice.

– Najveći problem imama koji dolaze izvana, čak i ako su vrlo učeni, jeste što ne poznaju Francusku – rekao je Louati dodajući kako francuska država pokušava muslimanima diktirati rad pojedinih udruženja, organizacija i federacija, što je neprihvatljivo.

Sastanak s predsjednikom

Pomoćnik predsjednika CFCM-a Alci kazao je kako su se s predsjednikom i premijerom 30. septembra sastali predstavnici svih religija.

– Macronu smo rekli kako riječ separatitički nije pozitivna. Rekli smo: 0Trebamo bratski, zajedno raditi. Religije se suprotstavljaju rasizmu i terorizmu’ – kazao je Alci.

Dodao je kako se turska zajednica u Francuskoj općenito ne suočava s problemom ekstremizma.

Naveo je kako je francuska administracija u jednom periodu getoizirala ljude s rasističkim stavom te da je adminsitracija to učinila u ime integracije.

Alci je rekao kako će, kada je u pitanju nedolazak imama izvana, raditi na obrazovanju imama koji znaju i francuski i turski. Alci je rekao kako će nacrt borbe protiv separatističkih ideja dobiti 15. oktobra i da će ga analizirati, a potom u roku od četiri sedmice nastojati napraviti što je bolje moguće za muslimane u Francuskoj.

Podsjećajući da im je Pariz rekao da u predmetnom nacrtu zakona neće biti pitanja “religije”, Alci je rekao kako je “Macron u svom govoru komentarisanjem islama proturiječio sam sebi i sekularizmu”.

Smatra i kako one koji izvode terorističke napade ne treba kategorizirati kao “muslimane”, već kao “teroriste”.

Različiti stavovi

Islamolog porijeklom iz Pakistana Siddiq komentarisao je riječi francuskog predsjednika.

– Muslimani u Francuskoj danas su na meti Macrona jer ne misle kao on – rekao je Siddiq.

Smatra kako je riječ o Macronovom pokušaju stvaranja vještačke agende radi skrivanja neuspjeha i zavaravanja Francuza koji su na ulice izašli zbog ekonomskih problema i krize uzrokovane pojavom pandemije.

Smatra i kako su jedina pozitivna strana Macronovog govora, komentari u pravcu da muslimani u potpunosti trebaju upoznati islam. Siddiq je muslimanskoj zajednici savjetovao i da se fokusiraju na elemente u islamu koji ujedinjuju i prosvjetljuju, umjesto na raspravljanje o kontroverznim pitanjima.

Siddiq je rekao kako je Macron pokrenuo jedan diskurs koji ne priliči predsjedniku jedne države te da je zaboravio vlastitu dužnost te preuzeo ulogu sociologa i vjerskog čovjeka.

Smatra kako Macron pokušava manipulirati i odvojiti islam od njegove srži.

– Nijedan stručnjak, intelektualac ili akademik u Francuskoj to ne podržava. Jer su svi svjesni da će ovakvi koraci zapravo stvoriti posljedice – rekao je Siddiq.

Smatra kako Macron i njegovo osoblje imaju problem s islamom i njegovim vrijednostima te podsjetio na dan kada su zastupnici parlamenta ispred vladajuće partije napustili sastanak kojem je prisustvovala predstavnica Nacionalne unije studenata u Francuskoj (UNEF) Maryam Pougetoux koja nosi hidžab.

Macron je na konferenciji za medije 2. oktobra kazao kako će nacrt zakona o borbi protiv “islamskih separatističkih ideja” 9. decembra predati Vijeću ministara.

– Islam u svim dijelovima svijeta je u krizi – rekao je, između ostalog, Macron.

 

Izvor: saff.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.