Imam el-Karadavi – Fetva o mjesecu redžebu i njegovoj vrijednosti

0
27

Povezana slika

Petkom na džumi, a posebno neposredno pred početak mjeseca redžeba, čujemo brojne hadise o vrijednosti ovog mjeseca i o velikoj nagradi pripremljenoj za onoga ko isposti, barem, jedan dan od ovog mjeseca. Jedno od tih predanja je i predaja u kojoj stoji: “Redžeb je Allahov mjesec, ša’ban je moj mjesec a ramazan je mjesec mog ummeta.” Kakvo je vaše mišljenje o tome? Ima li vjerodostojnih hadisa to tome?

Odgovor: O vrijednosti mjeseca redžeba nije ništa prenešeno vjerodostojnim putem, izuzev toga da je to jedan od svetih mjeseci (el-ešhur el-hurum), što Uzvišeni spominje u Svojoj knjizi: …a četiri su sveta, i to su: redžeb, zu-l-ka’de, zu-l-hidže i muharrem. To su mjeseci, odabrani u odnosu na druge mjesece.

Nije naveden niti jedan vjerodostojan hadis o vrijednosti ovog mjeseca, izuzev jednog hadisa, koji je dobar (hasen), a koji govori da je Poslanik, s.a.v.s., najviše postio u ša’banu. Pa, kada je o tome upitan, on je rekao: “To je mjesec koji zapostavljaju ljudi, a koji se nalazi između redžeba i ramazana.” Na osnovu ovoga može se shvatiti da redžeb ima vrijednosti u odnosu na druge mjesece. Što se tiče spomenutog hadisa, da je redžeb Allahov mjesec, ša’ban Poslanikov, a ramazan mjesec Poslanikovog ummeta, on je munker i veoma slab, čak, većina islamskih učenjaka kaže i izmišljen, dakle, lažan i on nema nikakve vrijednosti niti sa naučne niti sa vjerske strane.

Isti je slučaj i sa drugim hadisima o mjesecu redžebu, koji govore da onaj ko klanja toliko i toliko ima to i to, ili onaj ko učini istigfar toliko i toliko puta ima to i to. Sve ovo su pretjerivanja i lažna, izmišljena predanja. Ono što ukazuje na neispravnost i lažnost ovih predaja, jeste i to što je u njima pretjerivanje i suvišno obmanjivanje i obećanje. Učenjaci kažu da je obećanje velike nagrade za neznatno djelo, ili prijetnja velikom kaznom za mali grijeh jedan od pokazatelja da je predaja izmišljena i lažna. Takav je slučaj i sa predanjem, koje pripisuju Poslaniku, s.a.v.s., a u kojem stoji: “Zalogaj u stomaku gladnoga vredniji je od izgradnje hiljadu džamija.” Ovakva predaja u svojoj suštini nosi laž. Nepojmljivo je da jedan zalogaj dat gladnom može imati veći sevab od izgradnje hiljade džamija. Isti je slučaj  sa hadisima koji govore o vrijednosti mjeseca redžeba, a učenjaci su obavezni upozoravati na ove i ovakve izmišljene i lažne hadise i upozoravati ljude na to.

ad

Prenosi se da “onaj ko prenese hadis, znajući da je lažan, i sam je jedan od lažova” a oni koji prenose lažne hadise, ne znajući da su lažni, dužni su izučiti tu tematiku i učiti hadise iz njihovih izvora. Postoje autentične i vjerodostojne knjige hadisa, a također, postoje i djela koja prenose lažne i slabe hadise.

Zbog toga, mi smo dužni čistiti našu, islamsku kulturu od takvih predaja. Allah je ovom ummetu podario učenjake koji su sposobni razdvojiti ono što se mora odbaciti od onoga što se treba prihvatiti i mi se trebamo time okoristiti, a Allah daje uspjeh.

 

Autor: dr. Jusuf el-Karadavi

Prijevod i izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.