Igra na sreću / lutrija / donosi nesreću

0
363

Loto / Foto: Youtube printscreen

Lutrija je poznata društvena igra u novac. Današnji prisutan oblik ove igre se sastoji u tome da država ili preduzeće ili dobrotvorna organizacija prethodno odštampa listiće na kojima se nalaze brojevi. Učesnici u igri kupe listiće za beznačajni iznos i potom zaokruže brojeve za koje se nadaju da će biti izvučeni na lutriji. Potom se upriliči javno izvlačenje brojeva ispisanih na lopticama.

Koga posluži sreća i njegov broj bude izvučen on stiče velike sume novca. Tombola ima isto značenje s tim što nema zaokruživanja brojeva, već postoji samo jedan broj odštampan na listiću koji ako bude izvučen, njegov vlasnik pobjeđuje.

Najžalosnije u svemu ovom jeste to što mnoge dobrotvorne organizacije prilaze ovom načinu zarade radi skupljanja srestava za finansiranje projekata. Velika je greška misliti da je kod muslimana nestao osjećaj za činjenjem dobra. Postoji još hajra u ovome ummetu i mislim da muslimani ne bi trebali da se oslanjaju na ovakve nedozvoljene načine za skupljanje imetka, pogotovo kada se radi o kocki. Najbolji put za skupljanje imetka u dobrotvorne svrhe jeste da se ljudi pozovu u hajr, da im se objasni važnost određenog projekta po Islam i islamsku misiju, da se u njima pokuša pobuditi osjećaj za sadaku i dobrovoljne priloge, a ne da se u tome oslanja na strasti i kocku.

Što se tiče igara na sreću u dobrotvorne humane svrhe, one su zabranjene u Islamu i pored toga što imaju za cilj pomoć siromašnih i gradnju džamija. Kada je Kur'an zabranio kocku, Arapi su je upražnjavali upravo zbog toga da bi se siromah obogatio i pomogao. Znači imali su isti cilj kao i lutrija u dobrotvorne svrhe. Ali je Kur'an i pored toga zabranio kocku – odnosno lutriju. Čak i da pretpostavimo da u njoj ima velike koristi za sirotinju i društvo uopće, u isto vrijeme veliki dio svijeta zbog toga gubi. A ni ovoj sirotinji nije zagarantovano da će dobiti.

A što se tiče lutrije u trgovačke svrhe, ona je zavela mnoge ljude. Jednom su dobili na njoj i misle da će uvijek imati sreće i da će dobijati. Zbog lutrije su ostavili rad i privređivanje u nadi da će ove sedmice oni biti srećni dobitnici i da će im se izazovno obučena voditeljica nasmiješiti. Mnogi su tako u nadi izgubili ne samo ono što su jednom dobili već i sav svoj imetak.

Na kraju govora o lutriji citiraćemo hadis Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kojeg prenosi Ahmed u svome Musnedu, gdje Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže:

“Onaj ko igra na sreću, pa klanja sličan je onome ko se abdesti gnojem i svinjskom krvlju, a potom klanja.”

Usporedba lutrije sa gnojem i svinjskom krvlju govori o odvratnosti te igre.

(



Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.