IDIŠ optužen za genocid

0
51

Irak – Iako IDIŠ progoni mnoge, prema izvještaju američkog Memorijalnog muzeja holokausta cilj je bio istrebljenje Jezida.

U izvještaju američkog Memorijalnog muzeja holokausta, oružana grupa Islamska država Irak i Šam (IDIŠ) se optužuje za genocid protiv jezidske manjine na sjeveru Iraka. Osim masovnih ubistava, počinjene su i otmice i silovanja hiljada žena i djevojaka.

Više od 17 mjeseci nakon što su iračke snage izgubile provinciju Niniva, Jezidi su postali najočigledniji primjer razaranja i pustoši koju IDIŠ ostavlja iza sebe. Stotine hiljada ljudi je izbjeglo, a na hiljade ih je ubijeno ili porobljeno.

Iako IDIŠ progoni i šiite, šiitsku manjinu Šabak, Turkmene, kršćane i ostale nemuslimane, prema izvještaju američkog Memorijalnog muzeja holokausta cilj je bio da se Jezidi istrijebe.

„Sa stanovišta genocida, nije potrebno uništiti cijelu grupu. Namjera je ključni faktor, a u ovom konkretnom slučaju, ta namjera postoji“, ističe Naomi Kikoler iz Centra za prevenciju genocida.

Napadi IDIŠ-a na Jezide samo su nastavak represije koje su nad ovom manjinom ranije činili ekstremni pripadnici sunita i šiita.

„Ako pogledamo decenijama unazad, veliki je broj znakova radnog upozorenja koji su ukazivali da se ta vrsta nasilja može očekivati, a manjine su posebno izložene riziku“, smatra Cameron Hudson iz Memorijalnog muzeja holokausta SAD-a.

Osigurati humanitarnu pomoć i zaštitu

Obzirom na to da nije jasno kada će se vratiti domovima, Jezidima je potrebno osigurati humanitarnu pomoć i fizički zaštitu. Dakhil Shammo, jezidski aktivista za ljudska prava, kaže da, kada se IDIŠ porazi, žrtve ne smiju uzeti pravdu u svoje ruke i svetiti se.

„Osobe koje su izgubile članove porodice ne smiju ići tamo i iskoristiti vojnu pobjedu da se svete“, naveo je.

Novinar Al Jazeere Tom Ackerman iz Washingtona javlja:

„Da bi se odgovornima sudilo potrebno je osigurati uvjerljive dokaze o zločinima IDIŠ-a. Organizatore kampanje brine nepotpuna dokumentacija. Ipak, ovaj izvještaj je bitak korak ka postizanju pravde.“

Izvor: Al JazeeraIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.