Ibrahim Kalin: Halep je ponavljanje onoga što se desilo u Bosni devedesetih, samo još krvavije

0
27

Ibrahim Kalin: Halep je ponavljanje onoga što se desilo u Bosni devedesetih, samo još krvavije

Turska, Šam – “Dok se svijet okreće prema posljednjoj udarnoj priči, pokolj u Siriji se nastavlja, uništavajući živote, zajednice, historiju i, iznad svega, svaku nadu se da će ovaj rat završiti i da će narod Sirije ponovo vidjeti mir i prosperitet”, napisao je Kalin

Pad Halepa će biti ključan za napredovanje sirijskog režima i njegovih pristalica, međutim, ono će produbiti već tragičnu humanitarnu situaciju na terenu i ohrabriti Assadov režim da se suprotstavi ravnoduštnosti svijeta prema najokrutnijem i najbrutalnijem ratu u posljednje vrijeme, napisao je u kolumni glasnogovornik Predsjedništva Republike Turske Ibrahim Kalin.

Podsjetio je da je rat u Siriji ušao u svoju petu godinu i da već neko vrijeme nestaje sa naslova i dnevnog reda svjetske zajednice.

“Dok se svijet okreće prema posljednjoj udarnoj priči, pokolj u Siriji se nastavlja, uništavajući živote, zajednice, historiju i, iznad svega, svaku nadu se da će ovaj rat završiti i da će narod Sirije ponovo vidjeti mir i prosperitet”, napisao je Kalin.

ad

Tokom protekle četiri godine, Sirija je u cjelini nosila teret ovog krvavog rata, ali, Halep, njen drugi najveći grad i kulturni i finansijski centar u središtu je intenzivne borbe u posljednjih nekoliko sedmica, napomenuo glasnogovnik turskog predsjetništva upozorivši da će pad tog grada biti ključan za napredovanje sirijskog režima i njegovih pristalica,

“Međutim, ono će produbiti već tragičnu humanitarnu situaciju na terenu i prisiliti na desetine hiljada novih izbjeglica da krenu prema Turskoj. Iznad svega, to će ohrabriti Assadov režim da se suprotstavi ravnoduštnosti svijeta prema najokrutnijem i najbrutalnijem ratu u posljednje vrijeme.”

Vijeće sigurnosti UN-a 18. decembra prošle godine jednoglasno je usvojilo rezoluciju kojom se podržava mapa puta za mirovni proces u Siriji. U rezoluciji se navodi da bi mirovni pregovori, koje podržava UN, kao i prekid vatre trebali početi u januaru.

“Usvojena rezulucija je trebala iznijeti novi okvir i određeni raspored za okončanje rata, trebala je donijeti humanitarnu pomoć i započeti proces političke tranzicije u legitimnu, demokratsku i sveobuhvatnu vladu u Siriji. Također je trebala pomoći u borbi protiv ISIL-a. Međutim, nije postignut nijedan od ovih ciljeva, a režim je nastavio napadati opozicijske ciljeve i civile u Idlibu, Halepu i ostatku zemlje uz rusku zračnu podršku i podršku šiitske milicije na terenu”, istakao je Kalin.

Podsjetio da je dogovor u Minhenu o prekidu neprijateljstva, postignut 11. februara, trebao pripremiti teren za pregovore u Ženevi upozorivši da se, u odnosu na kraj februara i mart kada je smanjeno nasilje u toj zemlji, stvari sada svakim danom pogoršavaju i da je učinjen tek mali pomak u borbi protiv ISIL-a u Siriji i Iraku.

“Kao što su UN-ovi zvačnici potvrdili, Assadov režim konzistentno krši Rezoluciju 2254 VSUN-a i Sporazum iz Minhena. Režim je nastavio bombardirati civile i područja koja drži opozicija u Idlibu, sjeverno od Latakije i Halepu, ubijajajući stotine civila i nedopuštajući pružanje humanitarne pomoći onima kojima je potrebna. Sada režim izvodi napade na Halep. Cilja škole, pekare, bolnice i ceste s ciljem kažnjavanja civila u područjima pod kontrolom opozicije”, ističe Kalin i dodaje:

“Ovo je tipično ruska taktika: Bombarduj ne samo borce, već i njihove porodice, domove i gradove, tako što će odustati od borbe bez zaptavo ijednog ispaljenog metka. Opozicija je izdržala ovo neseliktivno ubijanje, ali nema više zaštićenih u i oko drevnog grada Halepa. Bez ikakve nade na vidiku, Halep postaje još jedan grad duhova. Njegovo gotovo potpuno uništenje je tragičan znak neuspjeha međunarodne zajednice da spasi Siriju i njen narod”, podvukao je glasnogovornik turskog Predsjedništva.

Podrcrtao je da su Assadov režim, Rusija i šiitska milicija koja podržava režim u Damasku dokazali suprotno od tvrdnji mnogih da ne postoji vojno rješenje u Siriji. U tom smisli, naveo je, pristalice sirijskog režima koristili sva raspoloživa sredstva, svaki oblik vojne snage, uključujući hemijsko oružje, kasetne i barel bombe i avijacije, kako bi promijenili tok događaja.

“UN-ovom diplomatskom inicijativom koju su predvodile Sjedinjene Američke Države i Rusija se manipuliše kako bi se produžio život Assadovog režima i osigurao politički obračun njegovih pristalica”, istakao je Kalin.

U međuvremenu, ISIL nastavlja držati pod kontrolom pojedina područja. Kalin smatra da politika diverzija i zastoj mirovnih pregovora u Ženevi pomaže ovoj terorističkoj grupi da regrutuje nove članove i proširi svoje sfere utjecaja.

“Koalicijska bombardovanja svakako ograničavaju ISIL-ove operativne sposobnosti u pojedinim dijelovima Sirije i Iraka, ali glavno tijelo ISIL-a čini se da ostaje dovoljno jako za pokretanje novih terorističkih napada”, smatra Kalin.

“Takav je slučaj sa turskim gradom Kilisom nadomak sirijske granice gdje je u ISIL-ovim raketnim napadima ubijena 21 osoba. Turske naoružane snage bombardovale su ISIL-ove ciljeve širom Kilisa, eliminisanjem desetina ISIL ovim terorista. Napadi su potpomognuti koalicijskim zračnim snagama. Turska će učiniti sve kako bi spriječila takve napade”, dodao je.

Ali jednostavna činjenica je da dok god Assadov režim bude na vlasti i nastavi rat iscrpljivanja pod maskom mirovnih pregovora, ISIL će ostati efikasna snaga na terenu. Dva čudovišta sirijskog rata, kriminalni Assadov režim i teroristkički ISIL, hrane jedni druge i dijele zločin uništavanja Sirije i njenog naroda.

“Ono što Assadov režim čini Halepu i svom historijskom naslijeđu nije ništa manje barbarsko od onog što je ISIL učinio Palmiri prošle godine. Njegovo neselektivno ubijanje žena i djece, doktora, medicinskih sestara i humanitarnih radnika je ništa manji ratni zločin i zločin protiv čovječnosti. Ovo je ponavljanje onoga što se dogodilo u Bosni 1990-ih samo na više destruktivan i nehuman način. Neaktivnosti svijeta da zaustavi tadašnji genocid u BiH ostaje crna tačka u modernoj istoriji. Ravnodušnost prema patnji sirijskog naroda će otići u historiju kao još dublja sramota za čovječanstvo”, podvukao je KAlin.

(trt.net.tr)Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.