Ibn Kajjim el-Dževzijje: Šest načina kako da namaz učinimo radošću naših srca

0
546

 Ono što bi svako od nas trebao znati jeste da ukoliko želimo da naš namaz bude radost oka i rahatluk duše mora sadržati šest aspekata.

Prvi aspekt: da bude radi Allaha (el-Ihlas)

Ovo podrazumjeva da čovjekov poticaj koji ga vodi namazu i podstiče ga da ga obavlja bude želja za Allahovim zadovoljstvom, nastojanje da se stekne Allahova ljubav, zadovoljstvo i blizina. Čovjek svojim namazom nastoji steći Allahovu ljubav i izvršiti Njegove naredbe. Da bi osjetio slast u namazu, ne smije ga obavljati radi nekih dunjalučkih potreba i interesa. Tvoj namaz treba biti žudnja za zadovoljstvom Gospodara, strah od Njegove kazne i nada u Njegov oprost i nagradu.

Drugi aspekt: potpuna iskrenost u namazu (es-sidk)

ad

To podrazumjeva da tvoje srce u namazu bude okrenuto samo Allahom, ispunjeno mišlju o Njemu Uzvišenom, posvećeno samo Njemu. Ovo podrazumjeva da čovjek i svojom vanštinjom i svojom nutrinom bude potpuno u namazu, jer namaz ima i svoju vanjsku i nutarnju stranu. Vanjska strana namaza jesu ustaljeni pokreti i riječi koje izgovaramo, a unutarnja jeste skrušenost, svjesnost o Uzvišenom, ispunjenost srca Uzvišenim i potpuna predanost, svakim dijelom tijela i duše Uzvišenom Allahu. Tvoje srce u namazu treba biti okrenuto samo Uzvišenom Allahu. Ovo je duša namaza, a tvoji pokreti su tijelo namaza. Ukoliko namaz lišimo njegove duše, bit će poput tijela koje nema duše. Zar se čovjek ne stidi da tako, nemarno, bez duše svoga namaza, stoji pred Uzvišenim Allahom?! Takav namaz biva vraćen njegovom vlasniku i bačen mu u lice, govoreći: “Allah te upropastio kao što si ti mene.” A namaz potpune vanštinje i nutrine se uzdiže Allahu, blistav i svijetao, kao što je svjetlost Sunca, sve dok ga Uzvišeni Allah ne primi, ponavljajući: “Allah te sačuvao kao što si ti mene.”

Treći aspekt: da tvoj namaz bude usklađen sa sunetom Allahovog Poslanika, s.a.v.s.

Nastoj da tvoj namaz bude usklađen sa sunnetom Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da klanja kako je Allahov Poslanik, s.a.v.s., klanjao, a da se klonih svih dodataka ili nedostataka koje su uveli pojedinci, kao i onoga što nije vjerodostojno prenešeno od Allahovog Poslanika, s.a.v.s.

Četvrti aspekt: potpuno dobročinstvo i vrhunac u ibadetu (ihsan)

Ovo je aspekt potpune svijesti o Allahovom sveprisustvu. To podrazumjeva da robuješ Allahu i obožavaš Ga kao da Ga vidiš. Ovaj aspekt proističe iz savršenstva vjerovanja u Allaha i Njegova svojstva. Tada čovjek u namazu kao da vidi Allaha, koji se uzvisio iznad Arša, koji izdaje naredbe i zabrane, određuje sudbinu i upravlja stvarima Svojih robova. Kao da gleda kako silaze Njegove naredbe i kako se djela uzdižu Njemu. Potpuni vjernik je svjestan svega ovoga i vidi sve to svojim srcem, svjedoči Allahova imena i svojstva. Takav vjernik je svjestan da Allah svime upravlja, da je Vječno živi, Onaj koji čuje, Onaj koji sve vidi, Gordi, Mudri, Onaj koji naređuje i zabranjuje.

Ihsan je suština svih srčanih ibadeta, jer rezultira stidom od Allaha, sviješću o Allahovoj veličini, strahom, ljubavlju, pokajanjem, oslanjanjem na Allaha i skrušenošću.

Čovjek je blizak Allahu u onoj mjeri koliko je svjestan Allahove blizine i sveprisutnosti i na osnovu toga se razlikuju namazi dvojice ljudi. Razlika u nagradi može biti kao između nebesa i zemlje iako obojica imaju identičnu formu.

Peti aspekt: svijest da Allahu pripada sva zasluga i hvala

Pod ovim se podrazumjeva svijest da Uzvišenom Allahu pripada sva zasluga i hvala zato što je čovjeka stvorio, nadahnuo, učinio da bude na tom mjestu i uputio ga da srcem i tijelom bude u pokornosti Njemu. Da nije Allaha, svega toga ne bi bilo. Sjetite se samo kako su ashabi pred Poslanikom, s.a.v.s., recitirali poeziju:

Da nije Allaha mi ne bismo bili upućeni

Ne bismo sadaku dijelili i namaz obavljali.

Uzvišeni Allah kaže: Oni ti prebacuju što su primili islam. Reci: “Ne prebacujte mi što ste islam primili; naprotiv, Allah je vama milost podario time što vas je u pravu vjeru uputio, ako iskreno govorite. Uzvišeni i slavljeni Allah je taj koji je muslimana uputio u islam, koji je klanjača uputio na namaz.

Allahu pripada potpuna hvala i jedina zasluga za svakog čovjeka kojeg je uputio i učinio pokornim i ovo je jedna od najvećih Allahovih blagodati.

Uzvišeni Allah kaže: A Allah vam je omilio iman i ukrasio ga u vašim srcima, a dao vam prezir prema nevjerstvu i grijehu i neposlušnosti. To su oni koji su upućeni.

Ovo je jedan od najveličanstvenijih i najkorisnijh aspekata za čovjeka. Kako čovjek jača svoje vjerovanje i pokornost, sve je svjesniji da Allahu pripada sva zasluga i hvala. Svaki put kada čovjek pomisli umisliti se i zadiviti se svojim djelima, od toga ga odvrati svijest da je Allah taj koji ga je na to usmjerio i uputio. Ta svijest čini da zaboravi na divljenje sobom, da očisti svoje srce i jezik od samohvale.

Također, rob u ovom stanju postaje svjestan da nikako ne može potpuno zahvaliti Allahu. Svjestan je brojnosti i veličine Allahovih blagodati, ali isto tako je svjestan manjkavosti svoje zahvalnosti i stalno se trudi da je pojača. Svjestan je da su sve blagodati od Allaha, da je dobro u Njegovim rukama i da je sve dobro od Njega.

Šesti aspekt: svijest o malehnosti naših djela

Ovo podrazumjeva da je čovjek svjestan da koliko god se trudio u svome ibadetu, da je njegovo djelo ipak mahleno i sa nedostacima, a Allahovo pravo nadilazi čovjekovo djelo. Veličina ibadeta, pokornosti i robovanja koje Uzvišeni Allah zaslužuje mnogo je veća od onoga što mi činimo. Ukoliko je čovjek pokoran, stidljiv, ponizan, skrušen, pun poštovanja prema nekom od dunjalučkih vladara, šta je onda sa Vladarem svih vladara, Gospodarom nebesa i Zemlje, zar On ne zaslužuje da višestruko budemo stidljivi, pokorni, ponizni i skrušeni pred Njim.

Onda kada čovjek postane svjestan svojih nedostataka i manjkavosti svoga ibadeta, pokornosti i poniznosti pred Allahom, ostaje mu samo da to nadomjesti istigfarom i traženjem oprosta za svoje grijehe, manjkavosti i nedostatke. U tom smislu su i Poslanikove, s.a.v.s., riječi: Nikoga od vas njegova djela neće uvesti u Džennet. Ashabi su upitali: Zar ni tebe, Allahov Poslaniče? On je odgovorio: Ni mene, ukoliko me Allah ne obaspe Svojom milošću i dobrotom.

Enes b. Malik je rekao: “Čovjeku će na Sudnjem danu biti iznešene tri knjige: knjiga njegovih dobrih djela, knjiga njegovih loših djela i knjiga Allahovih blagodati prema njemu. Tada će Allah reći blagodatima: ‘Uzmite svoje pravo u njegovim dobrim djelima.’ Prići će najmanja blagodat i pokupiti sva njegova dobra djela, te još kazati: ‘Gospodaru, nisam uzela svoje pravo još.’ Kada Uzvišeni Allah želi da se smiluje Svome robu, On će mu pokloniti blagodati, oprostiti grijehe i uvećati dobra djela.”

Ibn Kajjim el-Dževzije

Medžmu’u-r-resa’il

Prijevod/obrada/ izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.