I svima će se po pravdi presuditi

0
117
Slikovni rezultat za the noble quran instagram
Milostivi Allah veli: „ A oni koji su se Gospodara svoga bojali u povorkama će u džennet biti povedeni…“ povedeni bez umora i žestine nego s blagošću i veseljem….
A povorka (zumer) su grupe (džemati). Spomenuti u ovom ajetu su većina stanovnika dženneta, a iznad njih su (delegacije koje će biti na jahalicama), oni za koje se kaže: „Onoga Dana kada čestite kao uzvanike pred Milostivim sakupimo.“ (Merjem, 85) A opet iznad njih su oni za koje je rečeno: „A džennet će biti primaknut čestitima!“ (Kaf,31)A velika je razlika među onima koji će biti povedeni, među onima koji će nositi jahalice i među onima kojima će se džennet primaknuti! Prvi su od onih „fe minhum zalimun li nefsihi“, drugi su od „ve minhum muktesid“, a treći su „ve minhum sabikun bil-hajrat“! Kako je i u ajetu rečeno: „… biće onih koji će se prema sebi ogriješiti, biće onih čija će dobra i loša djela podjednako teška biti, i biće onih koji će, Allahovom voljom, svojim dobrim djelima druge nadmašiti- za to će veliku nagradu dobiti.“ (Fatir, 33.)

„… i kad do njega dođu, – a kapije njegove već širom otvorene…“ kako ne bi imali umora pri čekanju dok se kapije otvore!

„… čuvari njegovi će im reći:“Mir vama, od grijeha ste čisti, zato uđite u nj, u njemu ćete vječno boraviti!““ (ovo je za većinu stanovnika dženneta, selam će im nazvati meleki, dok će odličnicima selam nazvati Allah Uzvišeni! Kao što stoji u ajetu:“Mir vama!“ – biće biće riječi Gospodara Milostivog!“ (Ja-sin, 58.)

„I oni će reći:“Hvala Allahu, koji nam je obećanje Svoje ispunio i u džennetu nam mjesto (el-erd) darovao, da se u njemu nastanimo gdje hoćemo!“ Divne li nagrade onima koji su se trudili!“ Obećanje nam je Svoje ispunio time što nas je u džennet uveo i što nam je blagodat Svoju prema nama upotpunio! Mjesto. tj. zemlju nam je darovao, a to je zemlja džennetska, da se u njoj nastanimo gdje hoćemo. Zemlja je za jednu vrstu stanovnika dženneta, a odaje su za drugu vrstu.

„I vidjećeš meleke kako prijesto okružuju, veličajući i hvaleći Gospodara svoga; svima će se po pravdi presuditi i reći će se:“Hvaljen neka je Allah, Gospodar svjetova! (Ez-zumer) Veličaju i hvale Gospodara svoga u svim vaktovima, što je posao meleka koji tavafe oko Arša. Svima, džematlijama i stanovnicima vatre, će biti po pravdi presuđeno. Kao što će i melekima biti presuđeno. Svi će dobiti svoje stepene , onako kako Hakk bude htio, shodno njihovim ibadetima!

Izvor: ”Džennetske nagrade”
Autor: Imam El-Kurejši i Šejh Ismail Hakki
Za Akos.ba pripremila: Samira Muratović

ad

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.