I drveće može da spava

0
24
Čuda Allahovog stvaranja: I drveće može da spava
Naučnici iz Austrije, Finske i Mađarske su koristili laserske skenere kako bi analazirali dva stabla i proučavali milion različitih tačaka preko njihove površine…

Ideja da hrast ili smreka noću drijemaju ili odlaze na spavaje djeluje neobično, ali naučnici su uspjeli da detektuju fizičke promjene na drveću koje, na neki način, odgovaraju procesu spavanja kod ljudi i životinja ili makar našem dnevnom i noćnom bioritmu, piše „Discovery News“, a prenosi Nationalgeographic.

Naučnici iz Austrije, Finske i Mađarske su koristili laserske skenere kako bi analazirali dva stabla i proučavali milion različitih tačaka preko njihove površine. Došli su do zaključka da se drveće zapravo kreće tokom noći, a ovaj fenomen su naučnici još iz vremena Čarsla Dikensa primjetili u manjim biljkama.

„Naši rezultati pokazuju da se cijelo drvo spusti tokom noći, što se može zaključiti po promjeni položaja lišća i grana“, rekao je naučnik sa Instituta za geoprostorna istraživanja u Finskoj Eetu Puttonen.

„Promjene nisu prevelike, već svega deset centimetara za drvo visoko 5 metara, ali su bile sistematične toliko da su instrumenti uspjeli da ih zabilježe“, dodao je Puttonen.

Kako vrijeme i lokacija ne bi bile presudne za istraživanje, naučnici su proučavali jedno drvo u Finskoj, a drugo u Austriji, pod mirnim vremenskim uslovima bez vjetra. Lišće i grane su postepeno opadale, a najniža pozicija se ostvarila nekoliko sati prije izlaska sunca.

ad

Ujutru, drveće je u roku od nekoliko sati ponovo zadobilo svoju prvobitnu visinu i formaciju.

Naučnik mađarskog Centra za ekološka istraživanja Andraš Žlinski objašnjava da je spuštanje grana vjerovatno uzrokovano padom pritiska vode unutar ćelija drveta, odnosno turgorovom pritiskom.

„To znači da su grane i list stabljike manje rigidne, a više sklone padu pod sopstvenom težinom“, rekao je Žlinski za britanski časopis New Scientist.

Naučnici smatraju da nije nemoguće da drveće odmara svoje grane tokom noći, jer njihovo podizanje tokom dana omogućava bolju poziciju za hvatanje sunčeve svjetlosti, a tokom noći nema svjetla, pa samim tim ni potrebe za rasipanjem energije u podignutom položaju.

Kako naučnik mađarskog Centra za ekološka istraživanja Andraš Žlinski objašnjava spuštanja grana vjerovatno je uzrokovano padom pritiska vode unutar ćelija drveta, odnosno turgorovog pritiska.

-Pokreti kod biljaka veoma su blisko povezani sa nivoom vode unutar pojedinačnih ćelija, na šta utiče dostupnost svjetla kroz proces fotosinteze”, rekao je Žlinski.

Prema riječima Norberta Phiffera za Tehničkog univerziteta u Beču lasersko skeniranje omogućit će naučnicima da bolje razumiju obrasce ponašanja drveća dok “spava”, ali i da sljedeći put mjerenje obave na većoj površini sa više stabala, a ne samo jednom.

Razvijanje tehnika istraživanja da li drveće spava, kako objašnjava Putonen, može da koristi u budućnosti za analizu koliko drveće koristi tečnosti tokom dana i noći.

-To će nam omogućiti bolje razumijevanje dnevne upotrebe vode kod drveća i njihovog uticaja na lokalnu ili regionalnu klimu, rekao je Putonen, a prenosi Tanjug.

Izvor: Akos.ba

 Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.