Historijska pomoć: Saudijska Arabija odobrila boravak za 4 miliona muslimana Burme

0
165

kralj-selman-640x416

Arabija – Genocid nad muslimanima u Burmi je nešto ćega nismo svi svjesni, jer ove vijesti teško možete vidjeti na društvenim mrežama poput FaceBook-a ili bilo kojim drug medijima, bilo da se radilo o printanim ili elektronskim medijima.

Ovo nije pitanje genocida nad muslimanima Burme koje se tek tako niodkuda pojavilo, pvp pitanje već postoji decenijama.

Muslimanska zajednica je u rukama budističke većine Burme, koja ih je progonila, ubijala djecu, i silovala djevojke i žene.

Bilo je čak u izvještajima, gdje su divlje rulje budista spalile cijele porodice u njihovim domovima, dok su ovi još bili živi.

Anti-muslimanska raspoloženja su se toliko duboko urezala u umove budističke zajednice, da kao rezuktat svake godine vidimo povećanje broja ubijenih i unakaženih muslimana, kao i ogroman broj raseljenih muslimana iz njihovih domova.

Muslimanska zajednica u Burmi se nalazi u još jednom velikom problemu i diskriminaciji, masovno su nezaposleni jer tamošnje vlasti ne žele da ih uposle i kao svoje najbliže susjeda, Pakistan i Bangladeš tražili su radne vize, ali nisu im dozvolili ulazak u te zemlje.

Saudijska Arabija međutim dozvolila je protjeranim muslimanima, koji su pokušavali izaći iz Burme da spasu žene i djecu, da se sklone na njihovom tlu.

Zajednica muslimana Burmeje polako je radila na svom putu do tla Saudijske Arabije, da sada preko 4 miliona burmanskih muslimana ostvaruju pravo na boravak u Saudijskoj Arabiji.

Neki Burmanski prognanici su navodno u Saudijskoj Arabiji od 70-ih godina.

Mnogi od onih koji su pobjegli iz Burmi nemaju svoju zemlju, ali Saudijsku Arabiju mogu nazvati svojom vlastitom jer im je pružila širom otvorena vrata i gostoprimstvo.

Povratak u Burma je nezamisliv pojam zbog pogoršanja situacije “vjerskih čišćenja” u zemlji i straha od progona protiv muslimana.

Međutim snovi ovih Burmanski muslimana obistinili su se kada je Kraljevina Saudijske Arabije je odlučila da svaki raseljeni musliman iz Burme dobije pravo na” iqamu”, ili ono što poznajemo kao “ličnu kartu”.

To će omogućiti burmanskimizbjeglicama u Saudijskoj Arabiji da se fokusiraju na stabilniju i dugoročniju budućnost za svoje porodice.

Svi ovi burmanski muslimana koji su protjerani ili koji su pobjegli iz svoje zemlje u strahu za vlastite živote, sada imaju mjesto koje mogu nazvati svojim vlastitim domom bez straha od bilo čega.

Glavni vjerski lider burmanske zajednice muslimana u Saudijskoj Arabiji je pohvalio ulogu Saudijske vlasti u pomaganju burmanskih muslimana koji su se naselili u Kraljevini.

On je naveo da je nedavni status koji je izdan ovoj zajednici, od princa Khaleda Al-Faisela, odobrio potpunu slobodu također da sada imaju stalni boravak.

Osim toga Vlada je dozvolila studentima koji su ranije studirali u privatnim školama, da mogu upisati i državne ili javne škole, kako osnovne, tako srednje i visoke.

Imajući iqamu, sada će im biti omogućen pristup javnim zdravstvenim ustanovama, i raznim drugim objektima koje su na raspolaganju svim građanima Saudijske Arabije.

Do sada više od 170.000 ljudi su dobilo iqamu, i napokon mogu krenuti sa novim životom i pokušati zaboraviti na strahote kroz koje su prošli u Burmi.

U Burmi još uvijek žive muslimani. U Burmi se još uvijek vrši represija i genocid nad muslimanima!!

Izvor: Islammylife.tvIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.