Hamza Kanurić proučio čitav Kur'an za sedam sati pred Komisijom za hifz!

0
42

Hamza Kanurić proučio čitav Kur'an za sedam sati pred Komisijom za hifz!

BiH – Hamza Kanurić iz Bos. Krupe (Jezerski) je u četvrtak, 22.10., za nešto manje od sedam sati proučio čitav Kur'an pred Komisijom za hifz stekavši zvanje hafiza Kur'ana.

Ovaj poduhvat koji zaslužuje svaku pohvalu je ostvaren uz nesebičnu podršku Hamzine porodice, a posebno vrijednog oca, dr. Hakije Kanurića i majke Enise. Treba istaći da je ova porodica poznata po privrženosti učenju Allahove Knjige, te da pored Hamze i jedna njegova sestra nosi zvanje čuvara Kur'ana.

Hamza Kanurić je trenutno učenik prvog razreda medrese „Džemaluddin Čaušević“ iz Cazina. Osnovno školovanje je okončao u glavnom gradu S. Arabije Rijadu gdje je prije osmog rođendana okončao učenje Kur'ana napamet. U dvanaestoj godini je dobio idžazetnamu za Hafsov rivajet. Hamzin muhaffiz je bio hfz. Mehmed Kudić, profesor Cazinske medrese.

Vrijedi spomenuti da je Hamzin otac Hakija Kanurić protekle godine s najvišim ocjenama završio doktorske studije na Univerzitetu Muhammed ibn Saud u Rijadu te je odnedavno angažovan kao predavač na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću na predmetima iz oblasti islamskog prava.

ad

Što se tiče jučerašnjeg veličanstvenog uspjeha iz oblasti učenja Kur'ana, treba istaći da je Hamza sam proces polaganja započeo oko 14:30 minuta, a okončao ga oko 22:30 minuta s prekidima za obavljanje namaza.

U razgovoru s njegovim ocem, uvaženim doktorom nauka Hakijom Kanurićem, saznali smo da ovo nije prvi put da je njegov sin proučio čitav Kur'an u jednom danu, već je to prethodno učinio u više navrata.

„Hamzin uspjeh je prije svega Allahovo davanje, a potom veliki trud i splet određenih okolnosti koje su utjecale i olakšale učenje Kur'ana napamet. Tu na prvom mjestu vrijedi spomenuti da smo duže vremena živjeli u Saudijskoj Arabiji, u jednoj islamskoj sredini koja olakšava mnoge stvari vezane za učenje. Potom Hamza je ozbiljno shvatio program učenja hifza, naravno uz kućnu atmosferu koja je tome pogodovala i pohađanje škole koja je namijenjena za učenje Kur'ana napamet.

Hamza je prvi put Kur'an proučio u jednom danu u sklopu programa jedne organizacije za učenje Kur'ana koja je prije nekoliko godina organizovala izazov nazvan ‘Dan visokih ambicija’ u kojem su svi zainteresovani pozvani da u jednom danu, od sabaha do akšama, pokušaju proučiti što više Kur'ana napamet. Hamza je već tada bio u zrelijoj fazi očuvanja hifza, prijavio se i proučio je Kur'an u jednom danu, za desetak sati. Kasnije u učestvovao u tri slična programa i svaki put je uspio da Kur'an prouči u jednom danu. Tako da smo znali da je on to u stanju.“, istakao je dr. Hakija Kanurić.

(Saff)Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.