Guardian: Hrvatski granični policajac optužen za seksualno zlostavljanje Afganistanke

0
75

Evropska komisija očekuje od hrvatskih vlasti da detaljno istraže sve navode (Armin Durgut/PIXSELL)

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske u srijedu je odbacilo nove optužbe o nasilju nad migrantima, nakon što je Guardian, pozivajući se na Dansko vijeće za izbjeglice (DRC), objavio da su hrvatski policajci seksualno zlostavljali afganistansku državljanku nakon prelaska granice.

MUP je saopćio da je ”apsolutno zgrožen” navodima i da se opisano ponašanje stavlja na teret hrvatskom policajcu.

Iz MUP-a su britanski list optužili da hrvatsku policiju uporno želi prikazati kao brutalnu i nehumanu skupinu, sklonu pljačkama i zlostavljanjima nezakonitih migranata.

EK: Ozbiljno krivično djelo

Jedan hrvatski granični policajac navodno je seksualno zlostavljao ženu iz Afganistana tokom otkrića grupe migranata na granici s Bosnom i Hercegovinom.

ad

Prema izvještaju u koji je britanski list Guardian imao uvid, pogranični policajac je držao migrantkinju pod nožem i navodno je primorao da se skine gola, prenosi Tanjug ranije u srijedu.

Evropska komisija je takav incident opisala kao “ozbiljno krivično djelo“, zbog čega je pozvala hrvatske vlasti “da temeljito istraže sve navode i nastave s relevantnim radnjama“.

Prema dosijeu DRC-a, incident se dogodio u noći 15. februara na hrvatskoj teritoriji, nekoliko kilometara od Velike Kladuše, u Bosni i Hercegovini.

Žena je rekla da je pokušala preći granicu s grupom od još četiri druge osobe, uključujući dvoje djece, ali ih je zaustavio policajac, koji je navodno uperio pušku u njih.

Reklama

‘Zašto niste ostali s muslimanima?’

Afganistanci su zatražili azil, ali je, prema riječima svjedoka, jedan od policajaca pocijepao papire i nasmijao se.

“Uvrijedio nas je, ošamario starijeg muškarca koji je bio s nama i djecom i rekao nam da ispraznimo džepove i pokažemo im torbe”, rekla je žena.

“Onda me odveo u stranu i počeo pretraživati. Insistirala sam da me ne smije dodirivati. Pitao me je zašto. Rekla sam mu jer sam žena i muslimanka i to je haram. Policajac me ošamario po glavi i rekao mi: ‘Ako ste muslimanka, zašto ste došli u Hrvatsku, zašto niste ostali u Bosni s muslimanima?’“, dodala je.

Policajac je navodno uklonio njenu maramu i jaknu.

“Nakon što mi je skinuo jaknu, počeo je dodirivati grudi, a ja sam počela plakati”, kazala je žena.

Diranje po tijelu i šamaranje

“Dala sam policajcu 50 eura, koje sam imala u džepu, nadajući se da će me prestati dodirivati. Policajac mi je naredio da skinem sve majice i ja sam to odbila. Nastavio me je dirati po grudima, a ja sam puno plakala. Policajac mi je rekao da prestanem plakati, signalizirajući da će me zadaviti ako nastavim. Bilo me je strah, ali sam prestala plakati”, rekla je ona.

Nekoliko minuta kasnije stigao je policijski kombi i migrantima je naređeno da uđu unutra, nakon čega su voženi oko 20 minuta prije nego što im je rečeno da izađu.

Policajac je ponovo zatražio od žene da se skine do gola.

“Usprotivila sam se i dobila sam jak šamar po licu. Rečeno mi je: “Svuci se do gola.”

“Na sebi sam imala šest majica i tri para pantalona. Skinula sam sve osim jedne majice i pantalona i pokrila se pokrivačem. Prišao mi je oficir i počeo me dodirivati preko pokrivača. Osjetio je moju odjeću i ošamario me, rekavši da moram ukloniti sve, čak i donji veš.”

DRC: Ovo je svjedočenje šokantno

“Policajac me je počeo pretraživati i dodirivati dok sam bila gola. Zatim me pitao da li ga volim. Rekao mi je: ‘Volim te, da li ti voliš mene? Da li želiš da te vodim negdje gdje bi bila sa mnom?’“, priča.

“Bila sam uplašena i u suzama. Tražio je da me odvede u šumu i pitao me da li razumijem na šta misli. Gestikulirala sam mu kao da nisam razumjela. A razumjela sam. Tada me je policajac uhvatio za rame i gurnuo u pravcu drugog oficira. Oboje su imali baterijske lampe na čelu i nisam mogla dobro vidjeti. Policajac koji me je dodirnuo izvukao je nož i stavio mi ga na grlo. Rekao mi je da će me, ako ikada ikome nešto kažem, ubiti i da ću se, ako se ikad vratim u Hrvatsku, suočiti sa svojim krajem, u šumi, pod njim.”

Policajac je navodno ponovo udario ženu i ostale članove grupe po licima, glavama i nogama.

Tada su im policajci, kako se izvještava, naredili da pješače do Bosne i Hercegovine.

Generalna sekretarka DRC-a Charlotte Slente kaže da je ovo svjedočenje šokantno.

“Još jednom, ovo podvlači hitnu potrebu za sistemskim istragama ovih izvještaja”, dodala je Slente.

Nema napretka u istragama

Dodaje da, uprkos angažiranju EK-a s hrvatskim vlastima posljednjih meseci, praktično nema napretka u istragama izvještaja, ni u razvoju mehanizama nezavisnog nadzora granica u sprečavanju nasilja na vanjskim granicama Evropske unije.

“Zaista je vrijeme da retoriku pretvorimo u stvarnost – i osiguramo da se uspostavi nezavisno nadgledanje granica, kako bi se spriječile ove zloupotrebe”, izjavila je ona.

Evropska komisija je saopćila da očekuje od hrvatskih vlasti da detaljno istraže sve navode i da provedu odgovarajuće akcije, tvrdi Guardian.

IZVOR : AGENCIJE


Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.