Gornji Vakuf dobio najmlađeg hafiza, 15-godišnjeg Jusufa Šošića

0
204

Muftijstvo travničko dobilo je danas najmlađeg hafiza. Petnaestogodišnji Jusuf Šošić danas je pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH (IZ) proučio posljednje dijelove Kur'ana i time stekao časnu titulu hafiza. Jusuf je tako postao najmlađi hafiz s područja ovog muftijstva.

Ovaj mladi hafiz kaže da je njegova želja i volja za učenjem Kur’ana bila jaka još od malih nogu, te da se u mekteb upisao sa šest godina. Tada u njihov džemat dolazi Admir efendija Malanović koji je bio Jusufov muhaffiz.

Njegov trud i zalaganje da djeca nauče i djeca budu podučena Kur’anu je nevjerovatan. On je uočio moj potencijal, pa sam počeo da učim arapsko pismo, nakon toga sam počeo da učim Kur’an napamet. Učenje se odvijalo u tri perioda, od prvog do četvrtog razreda i bio je to period upoznavanja, zatim od četvrtog do sedmog razreda kada sam išao na takmičenja i želio sam što pravilnije da učim Kur’an, i treći period je od sedmog do devetog razreda kada sam kompletirao cijeli Kur’an – priča Jusuf.
Kaže da je početak bio težak, ali da je uz Allahovu dž.š. pomoć to prevazišao, te da je veliku ulogu u njegovom uspjehu imala porodica, kao i muallim, koji su mu davali podršku.

Počeo sam učiti kratke sure koje sam brzo savladao, a onda sam krenuo sa učenjem malo zahtjevnijih sura. Sura El Bekare mi je bila zanimljiva i često sam je puštao, od nje sam počeo. To je sam početak Kur’ana, zatim sam učio i druge sure – priča hafiz te dodaje:
Kada u kratkom periodu naučite veliki broj stranica i sura, osjećate se posebno i taj se osjećaj ne može opisati. Dobijate veliku motivaciju za dalje, a trud se svakome isplati – kaže hafiz Jusuf.

Admir efendija Malanović, bio je Jusufov muhaffiz koji ističe da je Jusuf učestvovao na raznim takmičenjima.

Čini me sretnim činjenica da je naučio Kur’an napamet i nadam se da će to biti zalog na Sudnjem danu i za mene i za njegove roditelje. Jusuf je imao pet i po godina kada sam došao u džemat. Susreli smo se u džamiji kada nije znao ni čitati ni pisati, ali brzo je savladao arapsko pismo, naučio je kraće sure a zatim je počeo da uči Bekare i druge duže sure. U svakoj poteškoći ima nešto što Allah pošalje kao svoju milost. Smatram da je milost nama i Jusufu bila ova korona, jer je u tom periodu za neka tri mjeseca uspio da nauči oko 200 stranica da bi kompletirao cijeli Kur’an. Kad je manji bio kopirao je efendiju kada bi dolazio iz džamije, glumio im je imama, za njim su klanjali ukućani u džematu – kazao je Malanović.

Izvor: saff.ba


Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.