Glasovi muslimana ključni na američkim izborima

0
24

Amerika – Glasovi muslimana na ovim izborima mogli bi biti karta koja će dati prevagu jednom kandidatu nad drugim.

Procjenjuje se da muslimani čine dva posto ukupnog broja Amerikanaca, ili oko šest miliona stanovnika, dok broj onih koji imaju pravo glasa na izborima nije veći od jedan posto.

Međutim, glasovi muslimana i Arapa imaju posebnu važnost na predsjedničkim izborima, ukoliko se uzme u obzir to da je ova populacija raspoređena po državama koje bi mogle odlučiti ishod izbora.

Prema posmatračima i američkim medijima, glasovi birača muslimana i Arapa mogli bi biti presudni na ovim izborima.

ad

Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) pozvalo je muslimane da izađu na izbore kako bi pobijedili Donalda Trumpa „zbog njegovih rasističkih stavova prema Arapima i muslimanima.“

Trump – ‘noćna mora’

Ovo bi mogli biti najjednostavniji američki izbori koji će osigurati predsjedničkim kandidatima glasove muslimana i Arapa bez velike muke. Dolazak Donalda Trumpa na mjesto predsjednika predstavlja noćnu moru za većinu njih. Razlog zašto je to tako počiva u njegovim stavovima.

Na konstataciju jednog pristalice kako „postoje vojni kampovi za obuku muslimana, jer oni žele da nas pobiju“ te pitanje: „kada ćemo ih se riješiti?“, uslijedo je Trumpov odgovor: „Mi ćemo razmotriti različite stvari. Mnogi ljudi ponavljaju ovo što ste Vi rekli, dok drugi, pak, govore kako će se veoma loše stvari ovdje dogoditi. Mi ćemo to sve to uzeti u obzir.“

Ovakvom retorikom Donald Trump se obraća radikalnim masama koje prisustvo muslimana u Americi vide kao veliki problem.

Ovaj problem Trump želi riješiti tako što ponekad spominje mogućnost izdavanja posebnih identifikacionih dokumenta muslimanima na kojima će biti upisana njihova religija. U drugim prilikama nudi rješenja poput zabrane ulaska muslimanima u Ameriku ili zatvaranja džamija. Posljednje rješenje koje je Trump izmislio jeste da se muslimani pretvore u doušnike koji će prenositi informacije jedni o drugima.

S obzirom na to da su ovakve izjave protivne tekstu i duhu američkog Ustava, CAIR je organizirao kampanju u korist Hillary Clinton pod nazivom „Uniting America“ (Ujedinjena Amerika).

Izborna snaga

Nihad Awad, izvršni direktor CAIR-a, kaže da je „muslimanska zajednica odlučujući faktor i ona je optimistična u pogledu toga da će odigrati glavnu ulogu na ovim izborima, te da će se njihov politički glas čuti u oba stranačka tabora. Mi smo pokrenuli kampanju koja obuhvata više od oko milion registriranih glasača koji su odlučili izaći na izbore 8. novembra. Prema dosadašnjim rezultatima, većina muslimana koji će izaći na izbore glasat će za Hilary Clinton.“

Prema anketi koju je proveo CAIR, 72 posto muslimana je izjavilo kako će glasati za Clinton, dok je samo četiri posto njih izjavilo da želi glasati za Donalda Trumpa. Glasači arapskog porijekla koji žive u Americi uglavnom su dio ovih statistika, budući da njihovi glasovi, posmatrano odvojeno od muslimanske populacije, ne predstavljaju neku značajniju izbornu snagu.

Premda stopa glasača muslimana ne prelazi jedan posto ukupnog broja američkih glasača, njihovi glasovi će predstavljati izbornu snagu koja se ne može zanemariti ove godine, budući da su raspoređeni u državama koje bi mogle odlučiti ishod izbora, kao što su Florida, Michigan, Pennsylvania i Ohio.

Glasovi muslimana na ovim izborima mogli bi biti karta koja će dati prevagu jednom kandidatu nad drugim, što zaključuju brojni američki mediji.

Muslimani čine dva posto američke populacije, ali oni uglavnom nisu politički aktivni. Međutim, ove godine je situacija drugačija, jer prema riječima CAIR-a oko milion glasača muslimana registriralo se za glasanje na ovim izborima.

Izvor: Al JazeeraIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.