Gladne oči je teško nahraniti

0
249

GlobalPlus: Religious healing and affordable health care - The ARDA |  Global Plus The ARDA | Global Plus

Piše: Edhem Šerkavi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Prenosi se od hazreti Omera, radijallahu anhu, da je rekao: ”Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, davao mi je određeni iznos, pa bih mu rekao: ‘Allahov Poslaniče, dadni onome ko je siromašniji od mene.’ Sve dok mi jednom nije dao novac, pa, kad sam mu rekao: ‘Allahov Poslaniče, dadni onome ko je siromašniji od mene’, on mi je rekao: ‘Ako dobiješ nešto od novca i imetka (tj. iz državne blagajne), a ti nisi pohlepan za njim, niti si ga tražio, onda uzmi taj imetak, a ako to ne dobiješ, nemoj ga sâm tražiti.”’ (Muslim)  Tj. uzmi taj novac koji je tvoje pravo, pa ga ti podijeli kao sadaku kome želiš. Jer, kad postaneš stvarni vlasnik imetka i kad se on nalazi u tvojim rukama, pa ga podijeliš u dobrotvorne svrhe, bolje je i sevapnije nego da taj novac ili imetak daješ drugima prije nego je i došao u tvoje ruke. 

O, kako je samo hazreti Omer bio dostojanstven i plemenit!, imetak mu je došao na vrata, a da ga nije zatražio, a zatim kaže Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem: ”Daj onome ko je siromašniji od mene!” 

Hazreti Omer nije bio zadovoljan samo time što nije želio biti konkurencija siromasima i potrebnima, već im je dao prednost nad samim sobom iako je i on imao potrebu i pravo na taj imetak, dajući time prekrasan primjer društvene solidarnosti i osjećaja za druge.

ad

Mi smo danas iskušani ljudima (posebno onima koji imaju vlast i bogatstvo) koji žele pojesti sav dunjaluk i sve što je na njemu uprkos nedostatku potrebe, a razlog tome je što je prava glad u duši, a ne u želucu.

Zato danas možeš vidjeti siromaha kako udjeljuje drugim siromasima dio od ono malo imetka što posjeduje, zaboravljajući na samog sebe i svoju potrebu, kao što možeš vidjeti nekoga ko nije u potrebi, ko ima imetak i vlast, i ko, umjesto da bude onaj ko daje i udjeljuje potrebnima jer ima mogućnost, želi uzeti i ono malo što što drugi posjeduju, uprkos nedostatku bilo kakve potrebe za uzimanjem.

Uvjeti života su danas (pogotovo zbog pandemije) postali iznimno teški, mnogi ljudi ostali su bez posla, pa neka imućni nastoje olakšati sirmašnima, bilo na ličnu inicijativu bilo sudjelovanjem u kampanjama koje provode dobri ljudi.

I budi dostojanstven i plemenit; ako dobiješ nešto od imetka a da to nisi tražio, uzmi to ako si stvarno potreban, a ako nisi u potrebi, onda ukaži na nekoga ko je siromašniji od tebe među onima koje poznaješ, ili ti uzmi taj novac i imetak pa mu udijeli ili pak taj iznos podijeli sa njim, i znaj da se sve ono što čovjek dobije ubraja u opskrbu i nafaku, a nafaka se ne povećava nedostatkom lijepih manira i edeba, već hvalevrijednim pothvatom.

A što se tiče pitanja egzistencije i nafake, moramo popraviti naš odnos prema Allahu, prije nego popravimo naš odnos prema ljudima, i odnositi se prema opskrbi onako kako je to činio hazreti Omer, radijallahu anhu, kada je rekao: ”Ja ne tražim od Allaha opskrbu, jer je moja opskrba i moja nafaka već određena i propisana, već tražim da mi Allah podari berićet u opskrbi koju mi je propisao.” 

Izvor: saff.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.