Gaza: UN smanjuje pomoć izbjeglicama

0
45

Gaza, Izbjeglice, Djeca

Palestina – Ranije ove sedmice u izbjegličkim kampovima u pojasu Gaze održane su demonstracije u organizaciji narodnih odbora za izbjeglice i organa za izbjeglice pri palestinskim frakcijama.

Demonstracije su održane pred centrom za distribuiranjem pomoći Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNERWA) i glavnim sjedištem ove Agencije u Gazi u znak osude odluke kojom se nastava za narednu školsku godinu odgađa za kraj sljedećeg mjeseca, kao i zbog niza rezova u humanitarnoj pomoći za izbjeglice.

Za razliku od sporadičnih demonstracija tokom posljednjih mjeseci kojima se osuđuju rezovi UNERWA-e, čini se da su palestinske frakcije, skupa s predstavnicima različitih sektora za izbjeglice, ovog puta ujedinjene, s obzirom na zajedničko učešće svih predstavnika palestinskih frakcija na ovim demonstracijama.

Finansijska kriza

Paralelno sa ovim protestima, savjetodavna komisija UNERWA-e održala je vanredni sastanak u glavnom jordanskom gradu Amanu, kako bi razgovarali o finansijskoj krizi kroz koju trenutno prolazi ova Agencija.

Sastanku su prisustvovali stalni članovi i predstavnici arapskih zemalja koje su domaćini palestinskim izbjeglicama, zatim zemalja donatora, Evropske zajednice i Arapske lige.

Predstavnici narodnih odbora i frakcija smatraju da je UNERWA-ino saopćenje o namjerama da se odloži početak nastave i naprave rezovi humanitarne pomoći, uslijedilo kao odgovor na političke pritiske međunarodne i izraelske strane kako bi se okončalo pitanje izbjeglica, a djeca izbjeglica naselila na teritorijama gdje su se iselila.

Član političkog ureda Demokratskog fronta za oslobođenje Palestine Talal Abu Zarifa, naglasio je kako „strahuju od političke pozadine postepenih rezova humanitarne pomoći UNERWA-e s ciljem da se okonča uloga ove Agencije i njen zadatak prebaci na Palestinsku samoupravu ili zemlje domaćine kako bi se eliminirao jedan od najvažnijih oslonaca u problemu palestinskih izbjeglica.“

Abu Zarif, u svom razgovoru za Al Jazeeru na marginama demonstracija u izbjegličkom kampu Shati, upozorava na „ozbiljnost posljedica gnjeva naroda prema Agenciji i međunarodnoj zajednici, koje optužuju za saučesništvo u neispunjavanju UNERWA-inih obaveza i pokrivanju finansijskog deficita u budžetu ove Agencije.“

Sa svoje strane, Ashraf Abu Zayed, glasnogovornik Hamasa, kaže da je priča o odlaganju nastave za ovu školsku godinu izazvala bijes među izbjeglicama, jer smatraju da su njihova djeca u opasnosti. Prema njegovim tvrdnjama, procedure koje se prate vezano za rezove UNERWA-e idu u prilog izraelske okupacije i blokade nad pojasom Gaze.

Predsjednik Generalne konferencije Unije arapskih radnika u UNERWA-i Suhail al-Hindi kaže da „će posljednji rezovi Agencije obuhvatit više od pet miliona palestinskih izbjeglica, te da će najveća šteta biti nanesena obrazovnom sektoru. Postoje vrlo jasne naznake da bi rukovodstvo UNERWA-e moglo tražiti odlaganje školske godine“.

Zatvaranje 700 škola

Al-Hindi u svom razgovoru za Al Jazeeru pojašnjava da najmanje 500.000 palestinskih učenika neće biti u mogućnosti da ide u školu te da će se na osnovu takve odluke zatvoriti 700 škola, a gotovo 22.000 nastavnika i nastavnica neće moći obavljati svoj posao.

UNERWA-in savjetnik za medije, Adnan Abu Hasneh, kaže da „odluka o odlaganju početka školske godine još nije donesena“, ali je dodao da UNERWA pati od deficita u iznosu od otprilike 101 milijardu dolara, što predstavlja složeni strukturni deficit i onemogućava UNERWA-u da upravlja operativnim troškovima, uključujući i budžet za obrazovanje koji čini više od 70 posto budžeta ove Agencije.“

U telefonskom razgovoru za Al Jazeeru, dodaje da „ukoliko UNERWA ne uspije pokriti finansijski deficit tokom narednih sedmica, bit će primorana poduzeti oštrije mjere u pogledu obrazovnog procesa.“

Negirao je da „ova kriza ima bilo kakvu političku pozadinu ili da je u pitanju urota protiv izbjeglica“, ističući kako se, prije svega, radi o tehničkom i finansijskom problemu.“

Izvor: Al JazeeraIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.