Fokusiranje je uslov za povećanje vaše produktivnosti

0
42
Fokusiranje je uslov za povećanje vaše produktivnosti
Molim vas da se fokusirate na čitanje ovog teksta! Uredsredotočite se, usredsredite se, skoncentrišite se, pokušajte centrirati svoje misli i tijelo….

Fokus je dio procesa funkcionisanja jednog organa, nama značajnog ako ne i neophodnog, a to je oko. Ukoliko izostane fokus iz naših aktivnosti, ibadeta, projekata koje svakodnevno obavljamo oni naravno da neće biti produktivni. Poput gajenja biljke koja se zaliva na vrijeme, u određeni dio dana, daju joj se posebni materijalni resusrsi i energija ali ukoliko se ne fokusiramo na njeno uzgajanje i ne uzgajamo je sa ljubavlju nekad joj i tepajući, cvjetovi će brzo uvenuti jer ona osjeća da ne pripada vlasniku.

Allah Uzvišeni u Kur'anu nas podučava koliko je važna skrušenost u molitvi, što zapravo predstavlja fokus, kako da slušamo i pratimo učenje Kur'ana tj. kako da se fokusiramo, a sa druge strane na mnogobrojnim primjerima priča o poslanicima vidimo kako je fokus neizbježni dio produktivnosti ili produktivnih djela. Pa tako oni koji ne obavljaju skrušeno molitvu, njima je molitva bez plodova ili nagrade. Tako je i sa učenjem Allahove Knjige.

       “A kad se uči Kur'an, vi ga slušajte i šutite da biste bili pomilovani.” (El-A'raf, 204.)

Iz svakodnevnog života čest je primjer fokusiranja u razgovoru sa nekim, pa tako imamo situaciju gdje razgovaraju suprug i supruga i naravno dešava se da suprug odluta sa mislima ili jednostavno ne prati ženu tj. nije fokusiran onako kako bi ona to želila. Tako nastaju nesporazumi ili čak prepirke gdje ona uporno tvrdi da je on uopće ne sluša, a on ne zna zašto je ona tako ljuta. Zato je preporučeno da gledamo sugovorinika u oči kad pričamo sa njim, tako mu posvećujemo pažnju, fokusiramo se na razgovor sa njim.

Postavlja se pitanje: Kako se fokusirati?

ad

1. Duhovna priprema

Očistiti nijjet ili namjeru, početi sa bismilom, doviti i osloniti se na Allaha prije samog djela. Allah daje bereket u djelu koje je urađeno isključivo u Njegovo ime, to može biti ibadet ili dobro djelo, možda i neki projekat ili druga svakodnevna aktivnost.

2. Psihička priprema

Ustabiliti svoj život i svakodnevnu energiju, ostati smiren i pozitivan što je odlična priprema za fokusiranje. Osoba koja je nervozna ili nestabilna u mislima ne može se fokusirati ili se vrlo teško fokusira.

3. Fizička priprema

Odstaniti sve što vam smeta, poput buke, utišati ili isključiti telefon, internet ili kompjuter i sl. Pripremiti prostoriju, tijelo i fizičke aktivnosti poput objeda. Zato Poslanik alejhi selam savjetuje da se ne klanja ukoliko je sofra postavljena.

4. Socijalni aspekat pripreme

Biti u stabilnim odnosima, izgraditi pozitivne odnose sa ljudima, rješiti konflit, ne kontaktirati sa drugima u toku obavljanja aktivnosti, objasniti drugima da ćete im se posvetiti kasnije. Tako će majka djetetu objasniti da je namaz prioritet.

Dodatni savjeti bi bili zapravo ti da se fokusiramo na određenu aktivnost minimum 10 a maksimalno 25 minuta ili duže, u zavisnosti od naših afiniteta, mogućnosti i sl. Tako ćemo se nakon fokusiranja malo odmoriti, napraviti pauzu ili jednostavno završiti datu aktivnost za to vrijeme. Ukoliko radimo određenu stvar uporedo sa drugom, naravno mislim na važnu aktivnost, onda je teško da ćemo je obaviti. Isto tako ako je radimo nekoliko sati nećemo imati snage da nastavimo, izgubićemo fokus, orijentaciju i čak motivaciju. Odličan savjet je također da postavimo rok u izvršenju određene aktivnosti, i to po mogućnosti kraći rok jer ukoliko ga ne ispunimo biće nam lakše.

Iz ličnog iskustva, znam i razumjem da je veoma teško danas  fokusirati se  jer živimo u turbulentnom i dinamičnom okruženju. Dio smo tog istog okruženja. Međutim, nije obaveza imati profil na facebooku, niti smo obavezni poneti svoj mobitel u šetnju ili džamiju. Dakle ono što smo u mogućnosti uradićemo, a ostalo, daće Allah bereket i pomoć, samo očistimo nijjete i ne odustajmo. Težimo fokusu u svojim ciljevima i aktivnostima koje poduzimamo. Tako ćemo biti produktivni, ako Bog da.

Dakle, već smo  zajedno savladali dva aspekta produktivnosti, a to su vrijeme i fokus. U sljedećem članku ako Bog da, govorit ćemo o korišćenju različitih vidova energije u implementaciji produktivnosti.

Ostajte fokusirani!

 piše: Enisa Aganović

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.