Fetva velikog islamskog učenjaka i reformatora Rešida Rida'a o prodaji palestinske zemlje i izdaji Palestine

0
78

Muhammed Rešid Rida (1865-1935.) bio je glasoviti islamski učenjak i reformator vjerske misli i prakse muslimana. Bio je urednik časopisa El-Menar putem kojeg je kritikovao i upozoravao na sve vrste novotarija i zabluda koje su se bile ukorijenile među muslimanima u to vrijeme. Između ostalog, on se živo interesovao za tzv. palestinsko pitanje, odnosno okupaciju i uzurpaciju palestinske zemlje od strane cionista, a uz pomoć Velike Britanije i nekih muslimanskih vladara. On je o trgovini palestinskom zemljom izdao posebnu fetvu koja nam se čini aktuelnom i korisnim zbog događanja u vezi Palestine i sklapanja sporazuma o normalizaciji odnosa sa cionističkim entitetom od strane nekih zaljevskih zemalja, pa je prenosimo u cijelosti:

”Ko proda nešto od zemlje Palestine i njezine okoline Jevrejima ili Britancima, kao da je prodao džamiju Al-Aksa ili kao da je prodao cijelu zemlju. Jer ono što oni kupe je sredstvo i način da se cijeli Hidžaz dovede u opasnost. Glava ili vrat u ovoj zemlji je poput glave u čovjekovom tijelu, jer se Palestina, po islamu, smatra javnim islamskim ili muslimanskim dobrom, a ne privatnim, ličnim vlasništvom. Vlasništvo nad dijelom muslimanske zemlje od strane okupatora, ništavno je, i to je izdaja Allaha, Njegovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem i emaneta islama.

Ovdje ne spominjem sve ono što počinilac ove izdaje zaslužuje, ali predlažem svima koji vjeruju u Allaha, i Njegovu Knjigu, i Njegovog posljednjeg poslanika, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, da prenesu i šire ovu šerijatsku presudu po drugim gradovima i mjestima, uz poziv na bojkot izdajnika koji ustrajavaju u svojoj izdaji, u svemu, od bilo kakve saradnje i poslovanja sa njima, do sklapanja brakova, pa čak i odgovaranja na selam.

Imam Muslim je zabilježio u svom Sahihu hadis u kojem se spominje da je Allah obećao Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, da njegov ummet neće biti porobljen i uništen vanjskim neprijateljem, makar se sa svih strana okupili, dok im to muslimani sami ne omoguće i ne dozvole, i dok se muslimani međusobno ne budu uništavali i porobljavali. Islamska vlast neće nestati, osim kroz izdaju muslimana, zato se pokajte Allahu, o izdajice!

Uzvišeni Allah, objavio je:

”O vjernici, Allaha i Poslanika ne varajte i svjesno međusobno povjerenje ne proigravajte, i neka znate da su bogatstva vaša i djeca vaša samo iskušenje, i da je samo u Allaha nagrada velika.” (El-Enfal, 27-28.)

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Izvor: saff.ba


Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.