Faraonska metoda medijskog zabluđivanja i raspamećivanja masa

0
57

Piše: dr. ‘Ulya el-Ensari / Preveo: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Časni Kur'an spominje jednu od faraonskih metoda medijskog zabluđivanja masa, koju bismo mogli nazvati ”faraonski toranj”. Tako u Kur'anu dolazi: “O Hamane,” –  reče faraon – “sagradi mi jedan toranj ne bih li stigao do staza, staza nebeskih, ne bih li se popeo do Musaova Boga, a ja smatram da je on, zaista, lažac.” I eto tako su se faraonu njegova ružna djela učinila lijepim i on je bio odvraćen od Pravog puta, a lukavstvo faraonovo se završilo na njegovu štetu.” (El-Mu'min, 36.-37.) 

Povijesna priča kaže da je faraon, nakon što mu je Musa, alejhi selam, došao sa jasnim dokazima i nakon što je vidio mu'džize (čuda) kao najveći dokaz Musaovog, alejhi selam, poslanstva, shvatio da će izgubiti bitku, pa je požurio da preduhitri događaje prije nego mu izmaknu kontroli, te je naredio svom ministru, Hamanu, da mu sagradi visoki toranj da se popne na njega ne bi li vidio Boga Koji je poslao Musaa, alejhi selam, kao poslanika, pa da se onda vrati svome narodu i obavijesti ga šta je sve vidio i otkrio. 

Ovo je faraonska zamka u koju je želio uvući priproste mase, jer izgradnja tornja zahtijeva vrijeme, trud i novac, te će tako mase potrošiti vrijeme čekajući završetak gradnje, i taj vremenski faktor će mu pomoći da narod zaboravi na pitanje istine sa kojom je došao Musa, alejhi selam, i na dokaze koje im je donio. 

Također, ljudska energija, uključujući intelektualne, fizičke i financijske mogućnosti, sve će to biti iskorišteno za projekat i proces koji zahtijeva uključivanje svih raspoloživih snaga i resursa. Jer, visoki toranj koji se gradi je hobotnica koja guta energiju i bogatstvo. On se postepeno gradi i podiže u visinu, dok ljudi ne zaborave suštinsko pitanje i glavni problem.

Ovo je zapravo medijska zamka koju je faraon – besplatno – ponudio i ostavio u naslijeđe svim tiranima, silnicima i zulumćarima kroz stoljeća. 

Tirani, putem svih vrsta medija koji su im na raspolaganju, namjerno odvlače pažnju svojih naroda od sudbonosnih i primarnih pitanja i problema, kako bi ih zabavili manje bitnim i sekundarnim pitanjima i problemima. 

 

Izvor: saff.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.