EU i Turska: Dogovor o izbjeglicama i balkanskoj ruti

0
24

Ahmet Davutoglu, Donald Tusk, Jean-Claude Juncker

Zapad, Tursak – U zajedničkoj izjavi kaže se da je neregularni tok migranata i izbjeglica duž zapadnobalkanske rute sada okončan.

Čelnici Evropske unije usaglasili su na sastanku u Briselu načela zajedničkog dogovora za upravljanje izbjegličkom krizom i zadužili predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska da u sljedećih deset dana pregovara o detaljima s Turskom kako bi definirali konkretniji dogovor.

“Turska je predložila konkretan plan. Danas smo dogovorili zajednički okvir i dali mogućnost predsjedniku Tusku da pregovara u sljedećih deset dana s Turskom. Nadam se da ćemo tada konkretnije stvari staviti na papir”, rekao je premijer Hrvatske Tihomir Orešković po završetku sastanka čelnika EU-a i turskog premijera Ahmeta Davutoglua.

U zajedničkoj izjavi koju su prihvatili čelnici EU-a kaže se da je “neregularni tok migranata i izbjeglica duž zapadnobalkanske rute sada okončan”.

ad

U ranijem nacrtu izjave stajalo je da je “zapadnobalkanska ruta sada zatvorena”.

Premijer Orešković je rekao da je prolazak migranata tom rutom “u principu stao”, prenosi Hina.

Turska je od Evropske unije zatražila, između ostalog, dodatne tri milijarde eura do 2018. godine, osim one tri milijarde koje je Unija obećala u novembru prošle godine, ukidanje viza do kraja juna te predložila da za jednu sirijsku izbjeglicu koja bude vraćena iz Grčke u Tursku, jedan Sirijac bude preseljen direktno iz Turske u zemlje EU-a.

Rješenje krize

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako turska ponuda da prihvati ilegalne migrante predstavlja mogućnost napretka u rješavanju izbjegličke krize.

Kazala je da su čelnici EU-a dali načelnu podršku prijedlogu koji je iznio turski premijer Ahmet Davutoglu, ali da je potrebno još raditi kako bi se došlo do konačnog dogovora.

U zajedničkoj izjavi čelnika EU-a kaže se da će predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk na osnovu dogovorenih načela raditi na detaljima s turskom stranom do sljedećeg samita EU-a 17. i 18. marta.

U izjavi se kaže kako će Unija pomoći Grčkoj da se nosi s velikim prilivom izbjeglica i osigurati “učinkovit odgovor na vrlo tešku humanitarnu situaciju na terenu”.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk objavio je da su “okončani dani ilegalne migracije u Evropu”.

Pomoć Grčkoj

“Turski premijer je potvrdio da će Turska primiti ilegalne migrante koji budu uhvaćeni u turskim vodama”, naveo je Tusk na Twitteru.

Istakao je da su se lideri EU-a usaglasili kada je riječ o hitnoj pomoći Grčkoj zbog “teške humanitarne situacije na terenu”.

“Uprkos dobroj primjeni zajedničkog Akcijskog plana, priliv migranata iz Turske u Grčku je i dalje veliki. Mora biti smanjen”, naveo je Tusk.

Također, kaže se da Grčkoj treba osigurati pomoć u upravljanju vanjskim granicama, uključujući i onu s Makedonijom.

Tusk je, osim toga, dodao da Evropska unija ne može biti “ravnodušna” prema pitanju slobode medija u Turskoj, nakon što je tamošnja vlada preuzela kontrolu nad opozicijskim listom Zaman.

Izvor: AgencijeIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.