Erdogan: Moja zemlja u Mediteranu nije gost, već domaćin

0
51

Erdogan: Moja zemlja u Mediteranu nije gost, već domaćin

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan je govorio na simpozijumu pod nazivom “Međunarodno pomorsko pravo i istočni Mediteran”, u organizaiji Univerziteta Istanbul i Marmara, a tom prilikom je prokomentarisao i posljednje napade Armenije na Azerbejdžan. 

“Još jednom osuđujem Armeniju koja je napala azerbejdžanski teritorij”, rekao je Erdogan, te dodao: “Turska je svim kapacitetima i svim srcem uz prijateljski i bratski Azerbejdžan, mir u regiji moguć je okončanjem armenske okupacije.”

Erdogan je također kazao kako je došlo vrijeme da se zaustavi kriza u regiji koja je započela okupacijom Nagorno Karabaha.

Osvrnuvši se i na napetosti na istočnom Mediteranu, Erdogan je poručio kako ne bi bilo pogrešno reći da se globalna politika, naročito u posljednjih nekoliko mjeseci, oblikuje razvojem dešavanja na području Mediterana.

“Svaki potez i svaki korak napravljen na Mediteranu direktno utiče na sigurnost, prava i interese naše zemlje. Bez sumnje, najvažniji na tom planu su bogati resursi ugljikovodika za koje se smatra da postoje u istočnom Mediteranu. Neka istraživanja pokazuju da količina iskoristivog prirodnog gasa u toj regiji iznosi više od 3,5 biliona kubnih metara. Ova brojka, koja dugi niz godina može zadovoljiti potrebe za prirodnim gasom cijele Europe, ekonomska je sila koju niti jedna zemlja ne može zanemariti. Upravo taj ekonomski potencijal leži iza provokacija koje posljednjih dana dolaze od nekih zemalja”, poručio je Erdogan.

Podvukao je kako je Turska mediteranska zemlja, te je, kako je kazao, kao i tokom historije, njegova zemlja na ovom području i danas domaćin, a ne gost.

“Kao narod koji je nasljednik osmanske civilizacije i mira na Mediteranu, želimo da se klima mira ponovo uspostavi na ovom području. Turska na Mediteranu ne želi napetosti, već se zalaže za mir, saradnju i pravednost. Kao što smo protiv imperijalističkog ekspanzionizma u istočnom Mediteranu, isto tako smo i protiv jednostranog dovođenja pred svršen čin”, rekao je Erdogan, te dodao:

“Mediteran nije more koje nas razdvaja, već more koje nas zbližava, ujedinjuje i jača našu suradnju. To treba tako biti, a treba i ostati. Mediteran je krov i gnijezdo jedne velike porodice svih zemalja i naroda od Alžira do Egipta, od Libije do Tunisa, od Palestine do Izraela, od Turske do Grčke, od Italije do Španije. Probleme na Mediteranu možemo riješiti ne međusobnim isključivanjem, već okupljanjem svih aktera u regiji za istim stolom. Niti jedno rješenje u kojem na praveden način nisu zastupljeni Turska i Turska Republika Sjeverni Kipar (KKTC) neće donijeti mir na Mediteranu”.

 

Izvor: trt.net.trIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.