Erdogan: Borba protiv nasilja nad ženama je borba za prava i čast svih naših majki, supruga i kćerki

0
324

Erdogan: Borba protiv nasilja nad ženama je borba za prava i čast svih naših majki, supruga i kćerki

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan predstavio je danas u Ankari 4. Nacionalni akcioni plan borbe protiv nasilja nad ženama u toj zemlji.

“Naša borba protiv nasilja nad ženama nije ni počela s Istanbulskom konvencijom, niti se završava našim istupanjem iz nje“, poručio je Erdogan.

On je najavio da će Turska nastaviti opsežnu i odlučnu borbu protiv nasilja nad ženama i borbu za ostvarivanje njihovih prava, baš kao što je to činila i u proteklom periodu.

“Borbu protiv nasilja nad ženama, baš kao i borbu protiv pandemije, moramo voditi na iskren i objektivan način, bez da bude tema političkih rasprava“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik dalje je kazao da će novim akcionim planom biti dodatno intenzivirana borba protiv nasilja nad ženama.

“Nastavit ćemo poduzimati i sve administrativne i zakonske korake kako bismo odgovorili na promjenljive uvjete i nove potrebe“, poručio je Erdogan.

On je dalje kazao da je kao prvi cilj Četvrtog nacionalnog akcionog plana borbe protiv nasilja nad ženama postavljeno revidiranje zakonskih okvira i njihova efikasnija implementacija.

“Prema našem vjerovanju, čovjek je najvažniji među svim bićima, a da sve druge osobine, sve druge razlike zaostaju za ovim uzvišenim atributom. Institucije koje nazivamo društvom i porodicom također nastaju zajedničkim postojanjem muškaraca i žena, dobijaju smisao i nastavljaju se. Menalitet koji ljude svrstava među superiorne samo zbog njihovog spola nema mjesta u našoj civilizaciji i kulturi“, poručio je Erdogan.

U Turskoj će u okviru novog akcionog plana uskoro početi i stručne edukacije za kontrolu bijesa za osobe koje su počinile nasilje nad ženama ili u porodici i osobe sklone takvim djelima.

“Stvarni cilj našeg akcionog plana je promjena ugla gledanja na nasilje nad ženama i povećala empatija u pravcu jačanja svijesti u društvu“, kazao je Erdogan.

On je također kazao da se uspješna borba protiv nasilja nad ženama može voditi samo uključivanjem cijelog društva i iskrenim doprinosom svakog pojedinca.

“Borba protiv nasilja nad ženama je i borba za prava i čast svih naših majki, supruga i kćerki“, zaključio je Erdogan.

Izvor: trt.net.trIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.