Emotivne potrebe supružnika: Povjerenja, prihvatanje, razumijevanje, žrtvovanje …

0
21

Related image

LJUBAV MUŠKARCA I LJUBAV ŽENE

“Njihov gospodar je uslišao njihove molitve (rekavši im): Ja neću uništiti nijedno djelo vašeg radnika, muškarca ili žene, vi ste jedni od drugih”

Obično muškarci i žene i ne razmišljaju o tom da svako od njih ima poseban i karakterističan način ljubavi. Oni isto tako ne obraćaju pažnju ni na prirodu emotivnih potreba svakog od njih. Zato se i događa da jedno od njih učini djelo kojim, onom drugom, želi izraziti ljubav, ali ga to djelo u stvarnosti udalji od voljene osobe i stvori odbojnost. Muškarac svoju ljubav izražava na način na koji bi želio da je žena izrazi njemu. I žena također izražava svoju ljubav na način na koji priželjkuje da njen muž to učini. Preče je da muškarac pokuša naučiti kakve su ženine potrebe i na koji način ona želi da joj se ljubav pruži. Nakon toga treba pokušati da zadovolji te njene potrebe na način na koji ona to želi. Također, preče je i da žena nauči koje su emotivne muške potrebe i na koji način on najviše voli da mu se pruži ljubav. Zatim treba udovoljiti tim potrebama i to na način na koji njen muž to želi.

Žalba koju supružnici u mnogim društvima i sredinama najčešće ponavljaju je: “Drugoj strani pružam i dajem sve, ali zauzvrat ne dobivam ono što odgovara mojim emotivnim potrebama i mojoj ljubavi.” Ponekad muž tvrdi da njegova žena ne cijeni ono što joj on pruža i što zbog nje žrtvuje. Ona, također, kaže da njen muž ne cijeni ono što ona pruža i što zbog njega žrtvuje. Ustvari, jedno drugom pružaju mnogo ljubavi i pažnje, ali na način koji nije omiljen bračnom drugu. Muž pruža, ali na način omiljen muškarcima i žena pruža, ali na način omiljen ženama. Supružnici zbog toga ne osjećaju šta im je njihov bračni drug pružio jer se to nije dogodilo na njihov omiljeni način.

ad

Primjer za navedeno:

Muž je vidio ženu iznerviranu ili zabrinutu zbog nečega. On joj pokušava olakšati umanjujući važnost problema koji ju je uznemirio. On vjeruje da joj time pruža ljubav i pažnju. Zapravo, takav način ponašanja samo povećava njenu iznerviranost i tjeskobu. Ona ne želi da neko umanjuje važnost stvari koje su je iznervirale ili da joj sugeriše kako se ne treba nervirati i brinuti.

Isto tako, kada žena vidi da joj muž zbog nečega pati ili da je nečim zaokupljen, ona pokušava da mu olakša postavljajući niz pitanja o tome. Ona vjeruje da mu time iskazuje ljubav i pruža pažnju. Zapravo, njen muž zbog postavljenih pitanja postaje iznerviran i zabrinut.

Važno je da supružnici tačno znaju koje su emotivne potrebe njihovog bračnog druga.

Emotivne potrebe muškarca i žene

Muškarac i žena imaju nekoliko osnovnih emotivnih potreba. One se većinom ispunjavaju putem ljubavi i povezanosti.

Neke od tih potreba su:

1.                Njeno povjerenje u njega/njegovo povjerenje u nju.

Mužu je potrebno da osjeti da žena ima povjerenja u njega i u njegovu sposobnost da izvršava obaveze. On to želi osjetiti ne samo iz ženinih riječi nego i iz njenih djela u konkretnim situacijama. To povjerenje se također ogleda i u ženinom uvjerenju da se njen muž iskreno trudi radi ostvarenja njenog komoditeta i sreće.

U isto vrijeme, ženi je potrebno da kroz muževu brižnost prema njenim osjećanjima osjeti da je on pazi. Njoj je potrebno da istinski osjeti da kod muža uživa posebno mjesto.

Ako jedna od dvije spomenute potrebe bude udovoljena od strane jednog bračnog druga obavezno će i druga spomenuta potreba biti zadovoljena od strane drugog bračnog druga. Kada žena ima povjerenje u muževu sposobnost njegova želja da je pazi i čini joj usluge postaje jača. Isto tako kada muškarac ženi ukazuje pažnju i čini usluge raste jačina njenog dubokog uvjerenja u njegovu sposobnost.

2.   Njeno prihvatanje njega/njegovo razumijevanje za nju

Mužu je potrebno da osjeti da ga žena prihvata onakvim kakav jeste i da ga ne pokušava promijeniti, pa čak ni jednu njegovu osobinu. Naravno, to ne znači da žena mora vjerovati da joj je muž bez mahane, nego znači da ona njemu prepušta pitanje samoodgoja ako mu je to potrebno.

U isto vrijeme ženi je potrebno da osjeti da je muž spreman da je sasluša i razumije. Također joj je potrebno da ga vidi kako je pažljivo sluša i pazi na njena osjećanja ne dajući nikakve sudove, kritike ili prijekore.

Što žena bude više prihvatala muža to će više rasti njegova sposobnost da je sasluša i prihvati. I obratno, što se bude više trudio da je sasluša to će više rasti njeno prihvatanje.

3.    Ona njega cijeni/on nju poštuje

To znači da je mužu potrebno da osjeti da njegova žena cijeni kad se on trudi zbog nje, da primjećuje šta sve on čini kako bi je usrećio. Ona mu treba govoriti koliko joj godi sve što joj on pruža. On tada osjeća da ga ona cijeni i da njegov trud nije uzaludan. On tada dobija elan i nastoji se da ponuditi i više.

4.    Njeno oduševljenje njime/njegovo žrtvovanje za nju

Muškarcu je potrebno da osjeti da je njegova žena njime oduševljena. To se ostvaruje njenim izražavanjem radosti i razdraganosti zbog njega i zadovoljstva njime. Također se može ostvariti i putem njenih izjava da joj se dopadaju razne njegove osobine kao što su: vještine, zanati, smisao za humor,

U isto vrijeme, ženi je potrebno da osjeti da su mužu najvažniji njeni osjećaji, potrebe, želje i nade. Ona tada osjeća da je muž poštuje. Muž će to postići pokazujući istinsku pažnju prema ženi, sjećajući se posebnih prigoda koje su joj važne kao što je na primjer godišnjica braka ili ukazujući joj pažnju darivanjem poklona, buketa cvijeća itd. konstruktivnost, razumijevanje, darežljivost, hrabrost. Kada muškarac osjeti da se žena njime oduševljava to ga motiviše da se još više žrtvuje čineći joj usluge i ostvarujući joj želje.

U isto vrijeme ženi je potrebno da osjeti da se njen muž žrtvuje čineći joj usluge i pružajući joj njegu i zaštitu. Muž će to postići naglašavajući i dokazujući joj da je mnogo važnija od drugih stvari u njegovom životu kao što su: posao, obrazovanje, hobi, društvene veze. On se također bez kolebanja treba zalagati za njenu sreću i komoditet. Ovakva i slična osjećanja mnogo raduju ženu. Ženi se muž počinje više dopadati kada osjeti da ona ima prvo mjesto kod njega.

1.   Njeno odobravanje za njega/njegovo potvrđivanje za nju

U muške emotivne potrebe spada i potreba za uvjerenjem da žena smatra sve njegove aktivnosti ispravnim, lijepim i dobrim i da je još uvijek princ iz njenih snova. Žena ovoj potrebi može udovoljiti pokazujući zadovoljstvo njegovim aktivnostima ili pokušavajući da iznađe lijepe i dobre motive za određene njegove postupke (makar oni tako i ne izgledali).

Ženi je potrebnoda bude sigurna da muž potvrđuje ispravnost njenih osjećanja i da smatra da ona ima potpuno pravo da je obuzimaju određena osjećanja. Muškarac će ovoj potrebi udovoljiti suzdržavajući se od davanja kritika ili primjedbi na njena osjećanja i zabranivši sebi da na bilo koji način iskaže da ona griješi zato što je iznervirana ili osjetljiva i da objektivna situacija to ne zaslužuje. Ženi je potrebno da iz ponašanju svog muža vidi da se on ne protivi tome što su je obuzela određena osjećanja, čak i kad su njegova osjećanja i stavovi potpuno drugačiji od njenih.

Žena koja osjeća da njen muž potvrđuje ispravnost njenih osjećanja bit će u stanju da podržava i odobrava njegove aktivnosti i stavove.

Isto tako, muž koji primjećuje da žena odobrava njegovo ponašanje bit će sposobniji da shvati ispravnost njenih osjećanja i da shvati da ona ima pravo da posjeduje kakva hoće osjećanja.

2.   Njeno ohrabrenje njemu/njegovo uspokojavanje nje

Muškarca ohrabrenje, upućeno od strane njegove žene, motiviše da ulaže i daje. Njemu je radi ustrajnosti takvo ohrabrenje potrebno. Žena će to postići izražavajući stalno povjerenja u njega, njegove osobine i aktivnosti.

U isto vrijeme, ženi je potrebno da je muž stalno smiruje. Muškarci obično griješe misleći da, nakon što joj jednom izjave ljubav, ženi to više nikada nije potrebno naglašavati kako bi se uspokojila. Ispravno je da je ženi stalno potrebno da je muž smiruje i naglašava da je i dalje voli i poštuje. To uspokojavanje muž će ostvariti pokazujući pažnju, razumijevanje i poštovanje prema njoj i potvrđujući ispravnost njenih osjećanja i žrtvujući se zbog ljubavi i brige za nju.

Kada kažemo da je muškarcu neophodno povjerenje, prihvatanje, uvažavanje, odobravanje, oduševljenje, ohrabrenje, ili kada kažemo da je ženi potrebna pažnja, razumijevanje, uvažavanje, žrtvovanje, potvrđivanje, uspokojavanje, ne smatramo da su to potrebe koje ima samo jedna, a ne i druga strana. Njih oboje imaju te emotivne potrebe ali svakou specifičnom omjeru.

Greške koje žena može počiniti

Žena, u najboljoj namjeri, može počiniti određene greške prema mužu jer joj nije poznata priroda muževih emotivnih potreba. Neke od tih grešaka, kod muža stvaraju osjećaj da ga žena ne voli, kao na primjer:

1.      Ona pokušava da popravi njegovo ponašanje ili mu pokušava pomoći tako što ga obasipa savjetima. On se tada osjeća kao da ga ona ne voli jer u njega nema povjerenja.

2.     Pokušava promijeniti njegov način ponašanja govoreći o svojoj iznerviranosti ili o svojim negativnim osjećanjima. On tada osjeti da ga ona ne voli jer ga ne prihvata onakvim kakav jeste.

3.     Ona i ne spominje ono šta je on zbog nje žrtvovao nego se žali zbog onoga što joj još nije pružio. On osjeća da ga ona ne voli jer ne cijeni ono što je do tada učinio.

4.     Ocjenjuje njegov način ponašanja i govori mu šta treba da učini kao da je dijete. On osjeća da ga ona ne voli jer ne pokazuje zadivljenost njime.

5.       Ona indirektno izražava svoja negativna osjećanja. Postavlja ironična pitanja poput: “Kako to tebi da se dogodi?” On osjeća da ga ona ne voli jer mu se čini da je prestala odobravati njegove postupke.

6.    Ona kritikuje ili koriguje odluke koje donese. On osjeća da ga ona ne voli jer ga ne ohrabruje da sam obavlja svoje poslove.

Greške koje muškarac može počiniti

Muškarac može, ne poznajući emotivne potrebe žene, u najboljoj namjeri počiniti mnoge greške. Neke od njih su:

1.    Ne sasluša je. Ne posveti joj pažnju. Ne postavlja joj pitanja koja odišu njegovom brižnošću. Ona osjeća da je on ne voli jer joj ne posvećuje pažnju i ne pokazuje brižnost.

2.    Ne obraća pažnju na njena osjećanja osim kada ih želi korigovati. Misli da ona traži rješenje pa je obasipa savjetima za rješenje. Ona osjeća da je on ne voli jer nema razumijevanja za nju.

3.      On je pokušava saslušati ali uz ljutnju i prijekore jer je i sam iznerviran ili možda ima glavobolju. Ona osjeća da je on ne voli jer je ne poštuje i ne poštuje njena osjećanja.

4.     Nipodaštava njena osjećanja i želje i u njoj stvara osjećaj da su djeca, posao ili nešto treće za njega važniji od nje. Ona osjeća da je on ne voli jer nije žrtvovao sebe za nju i jer mu ona nije najvažnija u životu.

5.     On joj, kada je iznervirana, objašnjava šta je ispravno i šta ona treba učiniti naglašavajući da se ne smije nervirati. Ona osjeća da je on ne voli jer ne potvrđuje ispravnost njenih osjećanja nego joj čak govori da nije u pravu.

6.     Ponekad je sasluša ali nakon toga ništa ne kaže ili čak izađe iz sobe. Ona se osjeća nesigurno jer od njega ne dobija smiraj koji joj je neophodan.

Jačanje ljubavne veze među supružnicima

Jedna od stvari koja jača ljubavnu vezu supružnika je obostrani pokušaj da se ostvare navedene potrebe. To znači da muž treba nastojati da ispuni ženine potrebe a žena muževe. Uobičajena greška koja stoji iza neuspjeha brakova je da svako pruža ono što je njemu potrebno, a ne što je drugome potrebno. Ženi ima potrebu za brigom, razumijevanjem i razgovorom o osjećanjima pa ona sve to nudi mužu. Međutim, to, ne samo da ne zadovoljava njegove potrebe, nego ga čak i odbija. Uza sve to, ona se u sebi pita zašto joj on na isti način nije uzvratio. Muškarac ima potrebu za povjerenjem i prihvatanjem pa on svoju ženu ništa ne zapitkuje jer u nju ima povjerenja i misli da je njoj takvo ophođenje potrebno. Međutim, njoj je potreban neko ko će postavljati pitanja i tako joj davati priliku da govori o svojim osjećanjima.

Brak postaje stabilniji i miriniji kada supružnici shvate osnovne potrebe svog bračnog druga i kad se potrude i da im udovolje. U protivnom brak se pretvara urazilaženje i svađu uprkos ljubavi i dobroj namjeri. Dakle, znanje treba da osvijetli put.

Odlomak iz knjige: Razumijevanje bračnih drugova

Pisac: Memun Mubejjd dr.
Izdavač: Libris

Izvor: Akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.