Džamija u Vrapčićima nije izgrađena na srpskoj zemlji!

0
3471

Ponovo se ovih dana u javnosti mogu čuti neistiniti navodi da je džamija u Vrapčićima kod Mostara izgrađena na srpskoj zemnlji. Ovaj slučaj je riješen na Općinskom sudu u Mostaru još prije deset godina. Prenosimo reakciju Medžlisa IZ Mostar koja detaljno opisuje spomenuti slučaj.

Odmah po objavljivanju vijesti o navodnoj otimačini „srpske zemlje“ za potrebe gradnje džamije brojni mediji ali i „politički analitičari“ džamiju u Vrapčićima pridružili su podugačkom spisku tuzlanskog vladike Kačavende vjerskih objekata izgrađenih na „srpskoj“ zemlji. Premda je džamija na Bradini, koja zaista jednim dijelom jeste bila izgrađena na tuđoj zemlji, uklonjena i domontirana ona se i dalje nalazi na istom popisu „inih zagovarača univerzalnih vjerskih i ljudskih prava i sloboda“. Nijedan medij koji je tendenciozno izvještavao o histrijatu bradisnke džamije nije našao za shodno da naglasi činjenicu i razloge zbog kojih je ta ista džamija uklonjena s tuđe zemlje. Mediji nikad, baš nikad, ne nađu za shodno napraviti izvještaj u kojem bi se izvinjavali za pogrešne navode, za pogrešne izvore, za namjerne ili nenamjerne potvore, pogotovo kada je riječ o IZ-u i njenim aktivnostima. Mediji su uvijek „upravu“!?

Sudski proces pokrenut od strane Anđelka Loze navodnog vlasnika zemlje na kojoj je izgrađena džamija u Vrapčićima prema čvrstim uvjerenjima jednog od najuglednijih mostarskih advokata, Damira Sadovića, pokazat će da Lozo nikada nije bio vlasnik predmetnog zemljišta. Naime, Lozo u svom tužbenom zahtjevu ističe kako je od 1965.godine kupio najamnu zgradu ( magacin) čija je kvadratura 427 m, te kako je kasnije posebnim Ugovorima sa Opštinom Mostar postao vlasnik zemljišta u iznosu od od 46 773 m uredno, te da je to sve uredno platio i sve uknjižio u izvornim knjigama Sreskog suda u Mostaru. Lozo je pored Medžlisa IZ Mostar tužio i Grad Mostar kao pravnog sljednika opštine Mostar-sjever za navodno krivotvorenje i stvaranje novih zemljišnih knjiga. Služba uprave za stambene poslove, rekonstukciju i katastar nekretnina Općine Mostar-sjever je još 2002.g. je upotpunosi odbacila tvrdnje Anđelka Loze kao neosnovane. „Anđelko Lozo je od Opštine kupio parcelu u iznosu od 427 kvadratnih metara. Na toj parceli je zgrada od 70 m2, što je u to vrijeme bio maksimalna površina gradilišta koja se mogla dodijeliti ili prodati građaninu. Nakon kupovine kuće i dvorišta, Opština je dala u zakup susjednu parcelu oko 800 m koju je on koristio kao bašču, voćnjak uz minimalnu zakupninu. Lozo je to zemljište do rata koristio kao svoje iako mu je bilo poznato da nemože steći prava vlasništva, nego da će to zemljište uvijek biti općinsko. Dakle, Anđelku Lozi je vraćeno sve što je njegovo.“ stoji u ovom dopisu kojeg potpisuje načelnik službe Salko- Salem Bubalo. Mostarski advokat Damir Sadović nakon što je proučio cijeli sučaj tvrdi da nekretnina na kojoj se nalazi džamija u Vrapčićima nema nikave veze sa parcelom Anđelka Loze. O tome Sadović kaže: „Ova činjenica se jasno vidi po tome što njena nekretnina nema uopće isti matični broj koji ima nekretnina tužitelja pa i po samom elementu ne postoji mogućnost da je džamijsko zemljište nastalo cijepanjem od parcele tužitelja.“ Na kraju dodajmo svim ovim činjenicama i to da su mediji zemljište džamiju u Vrapčićima već pripisali izvjesnom Lozi i nikada se, bez obzira na presudu, neće javno i s toliko odvažnosti pokajati za adhoc iznesene neistine.

ad
Izvor: saff.ba


Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.