Dvije osobine koje usmjeravaju srce

0
57

Slikovni rezultat za good or bad heart

Čovjek će koračati pravim putem onda kada njegovo srce i njegovo tijelo koračaju tim putem. Ispravnost srca postiže se kroz dvoje:

Prvo: Da ljubav prema Uzvišenom Allahu bude jača i nadvlada sve ostale ljubavi prema svim drugim bićima. Svaki put kada dođe do kolizije između čovjekove ljubavi prema Allahu i ljubavi prema nekom drugom, ljubav prema Allahu nadvlada.

Kako je ovo lahko jezikom ustvrditi, ali kako je samo teško djelima potvrditi. U iskušenjima se pokaže da li je čovjek istinu govorio ili ne.

Vrlo često se dešava da čovjek dadne prednost onome što voli i čemu njegove strasti teže u odnosu na ljubav prema Allahu. Tako daje prednost onome što voli njegov starješina, njegov vladar, njegov šejh ili porodica naspram onoga što voli Allah. U srcu ovakvog čovjeka ljubav prema Allahu nije na prvom mjestu, niti ona vlada i upravlja ovim srcem. Allahov zakon jeste da u ovakvim slučajevima takva ljubav čovjeku donosi patnje i tugu, pa jedino što čovjek od takve ljubavi ima jeste bol i patnja. To je kazna svakome onome ko podredi Allahovu ljubav svojim strastima, prohtjevima ili strastima i željama stvorenja koja mu nešto znače.

ad

Allah je odredio i tu nema promjene niti odstupanja, da svako onaj ko voli nešto više od Uzvišenog Allaha bude time i kažnjen i ta ljubav mu bude samo patnja. Onaj ko se nečega bude više bojao nego što se boji Allaha, Allah će ga i prepustiti tome čega se boji, onaj koga nešto zaokupira više nego Uzvišeni Allah bit će i ostavljen tome, a onaj ko nečemu dadne prednost nad Allahom, u tome neće imati blagoslova i bereketa. Ko nastoji zadovoljiti druge, time što će Allaha rasrditi, izazvat će, neminovno, samo srdžbu.

Drugo: Poštivati i uvažavati Allahove zabrane i naredbe. To poštivanje proističe iz poštivanja prema Onome ko je te naredbe propisao i zabrane zabranio. Allah prijeti one koji ne poštivaju Njega i koji ne poštivaju njegove naredbe i zabrane: Šta vam je, zar se Allahove sile ne bojite?! (Nuh, 13)

Prvi stupanj poštivanja Allahovog prava jeste poštivati Njegove naredbe i zabrane. Vjernik spoznaje svoga Gospodara posredstvom Njegove objave koju je posredstvom Poslanika, s.a.v.s., spustio svim ljudima. Cilj te spoznaje jeste biti pokoran Gospodaru u naredbama i zabranama. To se ostvaruje poštivanjem i izvršavanjem Allahovih naredbi i izbjegavanjem grijeha. Vjernikovo poštivanje Allahovih naredbi i zabrana znak je poštivanja Onoga ko je te naredbe i zabrane izrekao. Na osnovu ovog poštivanja i uvažavanja Allahovih naredbi i zabrana očituje se čovjekov iman, ispravnost vjerovanja i čistota od licemjerstva i pretvaranja.

Nekada čovjek čini dobro i izvršava naredbe kako bi se predstavio pred ljudima, tražeći položaj i ugled kod njih. Također zna izbjegavati grijehe i zabrane bojeći se da ne padne u ljudskim očima, kao i dunjalučkih kazni koje je Uzvišeni predvidio za pojedine grijehe. Ovakvo ponašanje nije proisteklo iz čovjekovog istinskog uvažavanja Allahovih naredbi i zabrana i njegovog istinskog uvažavanja Uzvišenog Zakonodavca.

Znaci da čovjek poštiva i čuva Allahove naredbe jeste nastojanje da se one izvrše u pravo vrijeme i u pravim okvirima, briga o svim njenim ruknovima, potpunosti i dužnostima, nastojanje da se to djelo što bolje i kvalitetnije uradi, briga i tuga ukoliko nas maši činjenje nekog dobrog djela. Tako naprimjer čovjek osjeća tugu kada ga maši namaz u džematu jer zna da, i kada mu je pojedinačni namaz primljen, namaz u džematu je vrijedniji za 27 puta.

Ukoliko bi čovjeka u trgovini, prodaji i kupovini mašila zarada od dvadeset sedam zlatnika za jedan zlatnik, grizao bi svoje ruke od muke, a vrijednost namaza u džematu je vredniji hiljadama puta. Kada čovjek izgubi ovu zaradu, potpuno je propao.

Autor: Ibn Kajjim el-Dževzijje

Prijevod i izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.