Dr. Zakir Naik: Gdje je granica između tolerancije i kukavičluka?

0
600

Tolerancija

Pitanje: Mir se u ovom svijetu punom različitosti može postići jedino tolerancijom. Zanima nas: da li islam podstiče toleranciju i kako danas toleranciju promoviraju islamski lideri?

Dr. Naik: Veoma dobro pitanje. Terorizam u svakoj zajednici se može suzbiti jedino tolerancijom. Često ponavljam jednu veoma važnu činjenicu: jedan od uslova ulaska u Džennet je tolerancija/sabur. Uzvišeni Allah kaže u Kur'anu:

Tako Mi vremena – čovjek, doista, gubi, samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine i koji jedni drugima istinu preporučuju i koji jedni drugima preporučuju strpljenje. (El-Asr, 1-3)

Ne samo da morate biti tolerantni, već, kako nam ova sura poručuje, moramo druge pozivati strpljenju i istini.

Postoje razne definicije tolerancije. Stručnjaci će vam reći da i tolerancija ima različite granice kod različitih ljudi, shodno njihovom razumijevanju tolerancije. Do kog stepena ste spremni tolerirati različitosti i tuđe ispade?

Prema islamu, postoje dvije vrste nasilnika: oni koji čine nepravdu drugima i oni koji su nepravedni prema sebi. Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: „Ako vidite da se čini loše djelo, zaustavite ga rukom (fizički). Ukoliko ne možete, onda jezikom. A ako ni to ne možete, onda srcem – a to je najslabiji vid imana.“ (Sahihul-Muslim, hadis br. 2784)

U svakom slučaju, moramo biti jako strpljivi.

Allah je doista na strani strpljivih. (El-Bekare, 153)

Kada tolerancija postaje kukavičluk

Međutim, ne treba pretjerati ni u saburu/toleranciji. Ako zateknete nasilnike kako siluju neku ženu, ne možete reći: „Sestro, treba da budeš tolerantna prema njima.“ Ne! Ako mi je Allah dao snagu, sigurno ću svojom rukom zaustaviti zlo koje se nanosi toj sestri! Ukoliko nisam sposoban za to, bar ću uzviknuti, upozoriti ih i moliti da je ne siluju.

Nedavno sam pročitao u novinama da je neki pijanac silovao 13-godišnju djevojčicu u vozu. Pet putnika ga je zaobišlo, bez ikakve reakcije. Samo jedan se pobunio – riječima. Djevojčica je, ipak, silovana. Šta se dešava sa čovječanstvom!? Peterica mladih i sposobnih ljudi ne mogu savladati jednog pijanca koji siluje djevojčicu u vozu!? Treba li nam takva tolerancija? Ne, to nije tolerancija – to je kukavičluk. U skladu sa onim što uvijek govorim, ovih peterica putnika su trebali biti teroristi, koji će uliti strah u kosti ovom siledžiji, da mu više ne padne na pamet nikakvo ružno djelo!

Moramo se truditi da imamo visok stepen tolerancije prema različitostima, ali to nas ne smije učiniti kukavicama. Svi se trebamo udružiti protiv antisocijalnih elemenata, koji se moraju svesti na minimum.

 

Iz knjige: Vjera za sva vremena, El-Kelimeh, 2013.

Izvor: IslamPRESSIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.