Dosta je jednom čovjeku zla da ponizi svoga brata muslimana!

0
336
Ebu Hurejre, r.a., priča da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:…
„Nemojte jedan drugom zavidjeti; nemojte, naljutivši se, jedan drugom leđa okrenuti;nemojte se jedan drugom u prodaji nadmetati, i budite, o Allahovi robovi, prava braća. Musliman je brat muslimanu. Neće mu nasilja činiti, neće ga napustiti, neće mu lagati, neće ga poniziti. Pobožnost je ovdje (pokazujući na svoja prsa, i to je ponovio tri puta). Dosta je jednom čovjeku zla da ponizi svoga brata muslimana. Jedan musliman je haram drugom muslimanu, i njegov život, i njegov imetak i njegova čast.“ (Muslim)
Komentar hadisa

Ovaj hadis u sebi sadrži velike koristi, mudrosti i savjete od najiskrenijeg savjetnika, Allahovog Poslanika, s.a.v.s.
U sahih hadisu koji bilježi imam Buhari stoji da je Poslanik rekao: „Nije dozvoljeno muslimanu da bojkotuje svoga brata duže od tri dana. Kada sretnu jedan drugog i obojica okrenu glavu, ne želeći da se poselame, bolji od njih je onaj koji prvi nazove selam.“

Riječi Allahovog Poslanika: „i neka ne prodaje osoba ako je već njen brat sklopio ugovor o prodaji“ odnose se na to da kada vidimo da se naš brat pogađa sa nekim oko kupovine neke stvari, nije dozvoljeno da se nadmećemo sa njim ni u kupovini, ni u prodaji, sve dok ne odustane jedan od njih.

Također nije dozvoljeno da prosi djevojku koju je njegov brat već zaprosio sve dok kod prvog postoji nada da će uspjeti dobiti tu djevojku. Ovo je načelo pravog islamskog bratstva. Također, ove stvari nije dozvoljeno činiti ni kad su nevjernici u pitanju, oni koji žive u islamskoj državi.
„Budite, Allahovi robovi, braća!“ – a islamsko bratstvo za sobom povlači davanje prednosti drugima, a ne otimanje.
„Musliman je brat muslimanu“ – i nije moguće zamisliti da brat bratu učini nepravdu.

„Niti će ga iznevjeriti“ – misli se na to da ga neće predati neprijateljima. Obaveza je svakom muslimanu da pomogne muslimana protiv neprijatelja. A ako njegov brat musliman učini nekom nasilje, onda ga ponovo mora pomoći tako što će ga zaustaviti od tog nasilja i spasiti od kazne na Onome svijetu.

Allahov Poslanik je rekao: „Pomogni svoga brata bio on nasilnik ili potlačeni!“ Bi upitan:„Kako da ga pomognemo ako čini nasilje?“ Poslanik kaza: „Spriječite ga da to čini!“

ad

„Niti će ga slagati“ – odnosno, neće mu kazati ništa osim istinu i neće ga prevariti.
„Neće ga ponižavati“ – odnosno, neće se predstavljati boljim od njega, neće ga poniziti jezikom, niti srcem, a ni ophođenjem prema njemu.
Jedan pjesnik je rekao:
“Kada se uputa uvuče u srce,
cijelo tijelo se pokrene u ibadetu.”
Poslanikove riječi: „dovoljno je čovjeku zla“, odnose se na to da mu je omalovažavanje dovoljno da zasluži kaznu od Allaha. A ako to učini obuhvatio je sve vrste zla.

Izvor: Priručnik za osnovno upoznvanje vjere, grupa autora
Za Akos.ba pripremila: Adela Kukić

Izvor: akos.ba

 Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.