Dopremijer Kurtulmuš: Turska je na sirijske izbjeglice utrošila 7,6 milijardi dolara

0
30
dopremijer-kurtulmu-turska-je-na-sirijske-izb
Turska – Zamjenik premijera Republike Turske javnosti je jučer javnosti iznio izvještaj o sredstvima utrošenim za potrebe zbrinjavanja izbjeglica iz Sirije. Prema zvaničnim podacima, Turska je potrošila 7,6 milijardi dolara, dok je međunarodna zajednica doprinijela sa 416 miliona dolara.
Iz Ureda UN-ovog komesara za izbjeglice (UNHCR) je saopšteno da je u Turskoj trenutno smješteno preko dva miliona izbjeglica.
Nakon sastanka održanog u sjedištu turske vlade, u Ankari, dopremijer Numan Kurtulmuš je razgovarao sa novinarima o naporima Turske da zbrine izbjeglice iz Sirije.
Turska čini sve što je u njenoj moći kako bi se suočila sa izbjegličkom krizom, kazao je dopremijer, usput uporedivši broj izbjeglica koje borave u Turskoj sa njihovim brojem u Evropi.
“Turska je zbrinula oko dva miliona izbjeglica, a u Evropi je azil zatražilo 428 hiljada i 735 ljudi. Informacije s kojima mi raspolažemo govore da su odobreni zahtjevi za tek 158 hiljada ljudi. Svaki dan na Mediteranu potone po jedan čamac ili brod sa izbjeglicama, a nažalost, većina putnika se utopi,” kazao je Kurtulmuš.
“Evropa je pribjegla politici zaustavljanja izbjegličkih čamaca koristeći nehumane metode, dok turska Obalna straža čini sve kako bi spasila izbjeglice,” rekao je dopremijer i dodao da su turske snage spasile 53 hiljade i 228 izbjeglica.
“U posljednjih pet godina, 5950 izbjeglica je nastradalo zbog brodskih nesreća na Mediteranu.”
Govoreći o izbjeglicama u Edireneu ili onima koji čekaju na glavnoj autobuskoj stanici u Istanbulu, Kurtulmuš je rekao: “Pokušavamo da ih ubijedimo da se vrate u kampove ili da odustanu od putovanja, jer nijedna zemlja nije spremna da prihvati izbjeglice preko svoje granice. U Edirneu njih 2300 i dalje čekaju…”
– Sirijske izbjeglice kreću ka zapadnoj granici Turske –
“Želim da budem potpuno jasan. Naša najveća briga su izbjegla lica sa malom djecom i bebama. Nijedna evropska zemlja se nije u potpunosti izjasnila u njihovom prihvatu. Kamo god krenuli, čeka ih suzavac i oružje. Ostaće bez hrane. Ukoliko ih evropske zemlje žele primiti, transportovaćemo ih avionima. Vratili smo 90 punih autobusa odakle su i došli. Ne možemo sebi dozvoliti da ih pošaljemo u nepoznato,” zaključio je zamjenik premijera Republike Turske, Numan Kurtulmuš.
(trt.net.tr)


Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.