Djela rahmetli Mehmeda ef. Handžića čitaju se na ramazanskim susretima u Mesdžidul-Haramu u Mekki

0
15

Djela rahmetli Mehmeda ef. Handžića čitaju se na ramazanskim susretima u Mesdžidul-Haramu u Mekki

S imenom Allaha, Milostivog, Samilosnog

“Susreti posljednjih deset dana u Mesdžidul-Haramu”

Je naziv projekta koji se kontinuirano održava svake godine tokom posljednjih deset dana mjeseca ramazana u Mesdžidul-Haramu u Mekki Mukerremi, počevši od 1999. godine do dan danas.

Tim susretima prisustvuju mnogobrojni učenjaci, studenti, daije (misionari), zaljubljenici u nauku kao i mnogi drugi posjetioci iz različitih krajeva svijeta poput Mekke, Medine, Bahrejna, Kuvajta, Libana, Maroka, Egipta, Amerike itd.

ad

Primarni cilj tih okupljanja jeste zajedničko obnavljanje gradiva iz različitih vjerskih disciplina, sticanje novog znanja, kao i podučavanje drugih.

S projektom se krenulo 1999. godine na prijedlog uvaženog šejha i poznatog istraživača, Muhammed b. Nasir el-Adžmija, Allah ga sačuvao. On je, dakle, bio jedan od glavnih pobornika za osnivanje ovih mubarek okupljanja i susreta.

Njegova ideja je bila da se pristupi oživljavanju ranije prakse učenja i ponavljanja gradiva u vidu izlaganja i razmatranja, tj. upoređivanja, čitanjem korisnih djela i rijetkih manuskripta (rukopisa).

S obzirom na to da je vlasnik knjižare Daru-l-Bešair el-Islamijje iz Bejruta bio, također, jedan od predvodnika i učesnika ovih mubareći druženja i susreta, lahko je pao dogovor da se plodovi tih susreta štampaju u spomenutoj knjižari pod nazivom “Susreti posljednjih deset dana u Mesdžidul-Haramu”.

Od 1999. godine do danas su mnoborojni učesnici tih susreta predložili i izložili cijenjenom skupu, potom pročitali zajedno na tim susretima, a onda i pristupili naučnoj valorizaciji te štampanju 259 risala (poslanica, kraćih djela), da ih Uzvišeni Allah obilato nagradi na tom velikom hizmetu. Amin!

Među tih 259 odabranih, naučno vrijednih i rijetkih, poslanica za naučnu studiju i štampanje su se našle i tri poslanice našeg Mehmed ef. Handžića, rahimehullah.
12380586_10207712015072223_1745856888_n

 • Tako ćemo u 17. (posljednjem) tomu lanca štampanih poslanica pod rednim brojem 242. naći njegovo djelo “El-Kelamu ala Hadisi el-Mudžeddidin”(Govor o hadisu obnovitelja/reformatora).Naučnu valorazicaju djela je uradio kuvajtski šejh, Abdu-r-Reuf b. Muhammed b. Ahmed el-Kemali, Allah ga sačuvao i poživio.

 

 • U 16. tomu pod rednim brojem 222. ćemo naći njegovo djelo “Risaletu-l-Hakki es-Sahih fi Isbati nuzuli sejjidina el-Mesih” (Poslanica o pravoj istini po pitanju spuštanja našeg prvaka Isaa).Naučnu valorizaciju ovog djela je uradila Fevzijja bint Abdu-l-Aziz
  eš-Šai'a,
  koja predaje na Univerzitetu Kraljice Nure u Rijadu.

 

 • U 14. tomu pod rednim brojem 182. se nalazi njegovo djelo “Bugjetu-t-Taleb fi Taslihi-l-Esnan ve Telbisiha bi-z-Zeheb” (Žudnja za traganjem po pitanju popravke zuba i upotrebe zlatne prevlake).Naučnu valorazicaju djela je uradio kuvajtski šejh, Abdu-r-Reuf b. Muhammed b. Ahmed el-Kemali, Allah ga sačuvao i poživio.

Sve tri ove poslanice od našeg Mehmed ef. Handžića, Allah mu se smilovao, su prvo štampane u sklopu 17 tomova lanca svih poslanica ovog projekta, a potom i svaka ponaosob u zasebnom izdanju. Sve to u izdanju knjižare Daru-l-Bešair
el-Islamijje iz Bejruta (Liban).

U nekom od sljedećih tomova lanca štampanih poslanica pod pokroviteljstvom projekta “Susreti posljednjih deset dana u Mesdžidul-Haramu” se očekuje štampanje još jednog kraćeg djela našeg rahmetli Handžića, inšallahu te'ala, a riječ je o djelu “Bejanu-l-Umena fi Hukmi el-Istimna” (Izlaganje pouzdanih i povjerljivih o propisu samozadovoljavanja).

Na valorizaciji i ovog djela radi vrijedni šejh, dr. Abdu-r-Reuf b. Muhammed b. Ahmed el-Kemali, Allah ga sačuvao i poživio.

 

Šta su valorizatori ovih djela rekli o Mehmed ef. Handžiću?

 • Abdu-r-Reuf b. Muhammed b. Ahmed el-Kemali u predgovoru djela“El-Kelamu ala Hadisi el-Mudžeddidin” (Govor o hadisu obnovitelja/reformatora) kaže:“Ovo je veoma lijepa poslanica jednog od učenjaka i mudžahida koji su mnogo toga uložili i dali na polju znanja, da've (misionarstva) i širenja vjere, uprkos veoma teškim okolnostima u kojima su se nalazili. (…)

  On je bosanski alim (učenjak), šejh Muhammed el-Handži, Allah mu se smilovao, koji nije živio više od 35 godina, ali su te njegove godine, uprkos tome, bile dobro popunjene traženjem znanja, pisanjem djela, da'vom i podučavanjem, pa je zbog toga Allah dao da Ummet ima koristi od njega, a on je postao živ među ljudima spominjanjem njegovih tragova i baštine.”

 • Fevzijja bin Abdu-l-Aziz eš-Šai'a je u svome predgovoru djela “Risaletu-l-Hakki es-Sahih fi Isbati nuzuli sejjidina el-Mesih” (Poslanica o pravoj istini po pitanju spuštanja našeg prvaka Isaa) kazala:

“Od učenjaka koji su pisali o ovoj tematici i njoj posvetili zasebna djela je i šejh Muhammed b. Muhammed el-Handži, istaknuti učenjak Bosne, Allah mu se smilovao. (…)

Autor ove poslanice je, uprkos malom broju stranica, razložio ovu tematiku jednim snažnim i usredotočenim stilom što me je i ponukalo da pristupim njenoj valorizaciji i studiji.”
PRIPREMIO: Sulejman Čolaković – Islamski univerzitet u Medini, Šerijatsko-pravni fakultet

MEDINA, 18. mart 2016. g. / 08. džumade-s-sani 1437. g. po H.

12516460_10207712018352305_32541199_n

Izvor: saff.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.