Proglas uleme ehli sunneta u Istanbulu o državnim terorizmima

0
57

Turska, Egipat, Palestina – Učenjaci ehlu-s-sunneta iz različitih krajeva islamskog svijeta su od 23. do 24. ševala, odnosno 8. i 9. avgusta 2015. godine su u Istanbulu održali zasjedanje razgovarajući o problemima s kojima se islamski ummet susreće. Također je bilo govora i o diktatorskim sistemima, prolijevanju muslimanske krvi, vojnim udarima i nepravdi u islamskom svijetu. Liga je donijela sljedeće zaključke:

Prvo: Ljudski život je svet, što nedvosmisleno potvrđuju kur’anski i hadiski tekstovi. Kur’an je ubistvo jednog nevinog insana usporedio sa ubistvom čitavog čovječanstva.

Drugo: Terorizam koji sprovode ove nasilnički i diktatorski sistemi nanio je veliku štetu muslimanima, jer je učinio zločine protiv čovječnosti, ubio veliki broj ljudi, prolio krv, a njihovo zlo su okusili i brojni islamski učenjaci. Ovakvi sistemi rezultat su pojave dva ekstremna puta, put ateizma i put ekstremnih organizacija kojima se priključuje islamska omladina. Ulema ehlu-s-sunneta smatra odgovorinim za to sisteme koji su državnim udarom došli na vlast.

Treće: Serija smrtnih kazni izrečenih nevinim ljudima u Egiptu, na čelu sa predsjednikom prof. dr. Muhammedom Mursijem, kojeg su već pet puta pokušali otrovati, je alarm i ukoliko budu izvršene imat će nesagledive posljedice na lokalnom, regionalnom i međunarodnom planu. Liga ehlu-s-sunnetske uleme smatra da je šerijatska, ljudska i pravna obaveza stati protiv ovih presuda kako bi se zaustavila smutnja i prolijevanje nedužne krvi.

Četvrto: Pučistički režim u Egiptu, kao i slični režimi u arapskom svijetu su izgubili svoj legitimitet i nemaju pravo donositi odluke, a narod se ne mora pridržavati njihovih odluka, jer su neutemeljene i nelegitimne.

Peto: Liga smatra da je odbrana vjere, časti, života i imetka šerijatska obaveza, kao i da je obaveza suprotstaviti se nasilju i nepravdi. Uzvišeni Allah je Sebi zabranio nepravdu i učinio je zabranjenom među Svojim robovima.

Šesto: Akcije neusklađene sa šerijatom koje izvodi organizacija ID, kao što je dizanje u zrak džamija i postavljanje eksploziva u suprotnosti su sa šerijatom i ne smatraju se džihadom te upozoravamo omladinu da se ne uključuje u ovakve organizacije.

Sedmo: Ekspanzija safavidsko-iranskog projekta čini obaveznim cio ummet, a posebno ulemu u krajevima koji su izloženi ovom projektu, da se drže Allahove knjige i sunneta Poslanika, s.a.v.s., i da zajedničkim snagama se suprotstave projektu promjene vjerovanja ehlu-s-sunneta.

Liga uleme ehlu-s-sunneta je potvrdila da će odbrana i zaštita Kudsa i Palestine ostati prioritet cijelog ummeta, potvrđujući svoju spremnost da nastavi sa svojom legalnom borbom na putu dobrobiti islamskog ummeta.

IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.