Deset savjeta za sretan brak koje sam naučila za deset godina godina braka

0
1191
Kad sam bila djevojčica, mnogi su mi govorili: „Šta god da sada učiš, kad se udaš, kuhinja te čeka“……
Koliko sam god mogla, ignorisala sam te izjave. Nakon što sam završila medicinu, i poslije godina mukotrpnog učenja, došlo je vrijeme da kažem sudbonosno „da“ i da mi knjigu zamijene kuhinjskim elementima i receptima.Udata sam već deset godina, i iako ne slavim godišnjice braka zabavama, obilježavam ih razmišljanjem o lekcijama o braku koje sam tokom godina naučila. Svake godine praktikujem nove životne lekcije koje mi u život donose više sreće i uspjeha. U nastavku slijede moje tajne uspješnog braka.

Tišina je najbolji lijek

Ostati miran i sabran u različitim iskušenjima je umjetnost koja se postiže kroz samokontrolu, jer se svađanjem može postići samo veći konflikt.
Kada sam se udala, muž je radio dokasno, a moja dotadašnja navika je bila da sa porodicom navečer ispijam čaj ili kafu. Kada sam to tražila od svog muža, dobila sam odgovor da ima puno obaveza i problema na poslu. Odlučila sam da se strpim i da dovim Allahu za olakšanje. Sljedeće godine je moj muž dobio posao na drugom mjestu, što mu je omogućavalo da se ranije vrati kući s posla. Na taj način mi je tišina pomogla da održim mir u kući, a u isto vrijeme da ispunim svoj san nakon što mi je Allah uslišio dove.

Osvajajte ljubavlju

Ljubav je jezik koji svi razumijemo. Pokazivanje konstantne zahvalnosti i ljubavi potiče veliku količinu samopouzdanja kod vašeg muža, a uzvraća vam istom ljubavlju koju ste mu pružili.

Griješiti je ljudski, opraštati je divno

ad

Žene imaju 937596 gigabajta memorije, i prilikom svake male svađe, one otvaraju knjigu historije koja vodi u konstantnu svađu. Pokušavala sam da to izbjegnem zamišljajući veliki broj žena koje su nezahvalne svojim muževima, a koje gore u džehennemu (da nas Allah toga sačuva).

Luckasta tajna

Znam da je ovo teško za mnoge, ali vjerujte da vrijedi. Imala sam običaj da iznenadim svog muža slušajući svakodnevnu priču sa velikim uzbuđenjem. To je tajna koju sam svakodnevno praktikovala i ispunjavala našu vezu srećom.

Ulagajte u svoju vezu

Poklanjanje lijepih poklona i riječi daju snagu mom životu i ispunjavaju me strašću da živimo zajedno. Lijepo upakovan poklon ostavlja dugoročni utisak na srce tvog muža – to nikad neće biti višak!
Van vidokruga, a osvaja srca!
Možda zvuči čudno, ali je i ovo još jedna tajna koja mi je ispunila život radošću. Kad sam se god vratila maminoj kući, nalazila bih novu iskricu u bračnom životu. Kada smo odvojeni neko vrijeme, to nam omogućava da se „ponovo otkrijemo“, i da se posvetimo sebi neko vrijeme. To pomaže oboma da se smire i da sagledaju na sukob sa drugačijeg stanovišta.

Nagradite jedno drugo

Vaša postignuća i uspjesi se ostvaruju pomoću teškog rada i truda, ali priznajte uspjeh i svome mužu, kao da taj uspjeh ne bi bio ostvaren bez njegove oštroumnosti, podrške i prihvatanja. Pokušajte da budete ohrabrujuće i darežljive.

Pokažite zahvalnost

Zahvalite se često svom mužu. Potrebna vam je samo sekunda, ali otvara puteve poštovanju i ljubavi.Nije potrebno ništa veliko da potvrdite njegovu podršku – samo lijep komentar za vraćanje iz ureda ili radnje bi učinila dan boljim za oboje.

Dijelite s brigom

Efikasna komunikacija je život i krv uspješne komunikacije. Nijedan dan mog bračnog života nije prošao a da nismo podijelili neke probleme jedno s drugim, ispitujući ili jednostavno pričajući o dnevnoj rutini. Vremenom to povećava razumijevanje između dvije osobe.

Morate vjerovati jedno drugom!

Posljednje, ali ne manje vrijedno, povjerenje je ključ prosperitetnom i razvijajućem bračnom životu. Skrivanje sitnih stvari od muža može biti nevažno u ovom trenutku, ali će na kraju potresti stubove vašeg bračnog života.

Ne zaboravite ključnu stvar: nakon braka je vaš muž najdostojanstvenija osoba u vašem životu. Iako je deset godina prošlo, ja uz Božiju pomoć i dalje nastojim da ga ne iznevjerim.

Autorica: Myda Tahir
Za Akos.ba preveo i obradio: Nedim Botić

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.