Deset razloga zašto mobilni uređaji treba da budu zabranjeni djeci mlađoj od 12 godina

0
42
Deset razloga zašto mobilni uređaji treba da budu zabranjeni djeci mlađoj od 12 godina
Djeca su naša budućnost, ali nema budućnosti za djecu koja pretjerano koriste tehnologiju. Hitno je potreban udruženi napor da se smanji količina tehnologije u dječjim životima. …

Kao pedijatrijski terapeut i autorica knjige “Virtuelno dijete”, Kris Rouan pozvala je roditelje, nastavnike i nadležne institucije da zabrane upotrebu portabl tehničkih uređaja do dvanaeste godine. U prilog ovome, Rouan je navela 10 argumenata zasnovanih na naučnim istraživanjima.

Američka pedijatrijska akademija i Kanadsko udruženje za pedijatriju preporučuju da se djeca do druge godine uopšte ne izlažu tehnologiji, da od 3-5 godine to bude najviše 1 sat dnevno, a od 6 do 18 godina ne preko dva sata dnevno.

I, da li ove preporuke neko sluša? Uglavnom ne, pošto istraživanja pokazuju da se ove “doze” izlaganja tehnologiji prekoračuju i po 4-5 puta. Portabl uređaji poput telefona, tableta, konzola za igre samo su ubrzali ovu “ekranizaciju” djetinjstva.

1. Uticaj na razvoj mozga

Do napunjene druge godine života, mozak djeteta utrostručuje svoju veličinu i nastavlja da se neprekidno razvija do 21. godine. Rani razvoj mozga uslovljen je podsticajima iz okruženja, ili njihovim nedostatkom. Pretjerana izloženost tehnološkim uređajima (telefoni, internet, Ajpedi, televizija) negativno utiče na funkcionisanje mozga i izaziva nedostatak pažnje, usporen razvoj kognitivnih sposobnosti, otežano učenje, povećanu impulsivnost i smanjenu sposobnost samokontrole (napade bijesa).

ad

2. Usporen razvitak

Upotreba tehnologije ograničava kretanje, i vodi usporenom razvvoju. Svako treće dijete danas polazi u školu sa zaostatkom u razvoju, što se loše odražava na opismenjavanje i akademsko postignuće. Fizička aktivnost poboljšava pažnju i sposobnost učenja. Korišćenje tehnologije prije 12. godine je od presudnog uticaja na razvoj djeteta i njegovu sposobnost za učenje.

3. Epidemija gojaznosti

Gledanje televizije i igranje video igrica u korelaciji je gojaznošću kod dijece. Dijeca kojoj je dozvoljeno da gledaju tv ili igraju igrice u svojoj sobi 30% češće imaju prekomjernu tjelesnu težinu, a trećina gojazne djece dobije dijabetes. Takođe su izloženi povećanom riziku od srčanih bolesti koje skraćuju život. Zbog gojaznosti, generacija rođena u 21. vijeku možda će biti prva u kojoj mnoga dijeca neće nadživeti svoje roditelje.

4. Nedostatak sna

Tri četvrtine roditelja dozvoljavaju djeci upotrebu tehnologije u dječijim sobama, a 60% njih nema uvid u to kako i koliko djeca koriste tehnologiju. Usljed toga, u tri četvrtine slučajeva djeci od 9-10 godina nedostaje san u tolikoj mjeri da se to odražava na njihove ocene u školi.

5. Mentalne bolesti

Pretjerana upotreba tehnologije dovodi se u vezu sa porastom depresije i anksioznosti kod djece, sindromom poremećaja pažnje, teškoćama sa vezivanjem, autizmom, bipolarnim poremećajem i drugim problemima u ponašanju. Svako šesto djete u Kanadi ima dijagnozu mentalnog poremećaja, a mnoga od njih su na opasnim ljekovima.

6. Agresivnost

Nasilje u medijima dovodi do nasilja među djecom. Mala djeca sve više su izložena prikazima fizičkog i seksualnog nasilja u medijima. Igrica “Grand Theft Auto V” prikazuje eksplicitni seks, ubistva, silovanja, zlostavljanje i sakaćenje, a to čine i mnogi filmovi i emisije.

7. Digitalna demencija

Zbog toga što utiču na mozak da “podsjeca” nervne puteve koji vode u čeoni korteks, brzi medijski sadržaji doprinose poremećaju pažnje, lošijoj koncentraciji i otežanom pamćenju.

8. Zavisnost

Kako se roditelji sve više vezuju za tehnologiju, tako se i sve više udaljavaju od svoje djece. U nedostatku vezanosti za roditelje, djeca se okreću tehnološkim spravama i postaju ovisnici. Svako jedanaesto djete uzrasta između 8 i 18 godina je zavisno od tehnologije.

9. Zračenje

U maju 2011. godine Svjetska zdravstvena organizacija označila je mobilne telefone i ostale bežične elektronske naprave kao “potencijalno kancerogene” (rizik kategorije 2B). Djeca su osetljivija na ove rizike jer se njihovi mozgovi i imuni sistemi još razvijaju. U međuvremenu su se pojavile preporuke da se kategorija rizika preinači u 2A, što znači “vjerovatno kancerogeno”.

10. Neodrživost

Način na koji današnja djeca odrastaju i obrazuju se uz tehnologiju više nije moguće održati. Djeca su naša budućnost, ali nema budućnosti za djecu koja preterano koriste tehnologiju. Hitno je potreban udruženi napor da se smanji količina tehnologije u dečjim životima.

Sljedeće preporuke za upotrebu tehnologije od strane djece napisali su Kris Rouan (autorka teksta), dr Endru Doan, neuronaučnik i auotr knjige “Navučeni na igrice”, dr Hilari Keš, direktorica Programa za oporavak od internet-zavisnosti, uz doprinos Američke pedijatrijske akademije i Kanadskog udruženja pedijatara:

Uzrast       Koliko?    nenasilan tv program prenosivi uređaji nenasilne video igre nasilne video igre nasilne onlajn igre

0 – 2       nimalo    nikad nikad nikad nikad nikad

3-5 1       sat      dnevno da nikad nikad nikad nikad

6-12 2      sata    dnevno da nikad nikad nikad nikad

13-18 2    sata    dnevno da da d o 3 0 m i n u t a d n e v n o nikad

Prijevod: detinjarije.com

Hufington Post

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.