Deset najznačajnijih historijskih džamija u Istanbulu

0
120

Islamska historija Istanbula duga je više od 560 godina. Istanbul je bio, od svog osvajanja 1453. godine, pa do pada hilafeta, 1923. prijestolnica moćnog Osmanskog carstva, a od 1517. godine i prijestolnica hilafeta. U tom zlatnom periodu islamske civilizacije, u Istanbulu su izgrađene broje džamije, a neke od njih i dan danas predstavljaju ključne građevine koje u sebi nose duboki historijski značaj i obilježile su jednu historijsku epohu. U ovom tekstu predstavit ćemo neke od najznačajnijih istanbulskih historijskih džamija.

1. Džamija Ebu Ejub el-Ensari

 

ad

Ebu Ejjub el-Ensari je poznati ashab Allahovog Poslanika, s.a.v.s., u čijoj kući je Poslanik odsjeo prilikom Hidžre u Medinu. On je bio u prvoj eksepediciji muslimanske vojske koja je opkolila Konstantinopolj i u tom pohodu je preselio na Ahiret. Ukopan je pod zidinama tadašnjeg utvrđenog grada.

Nakon što su muslimani na čelu sa Mehmedom el-Fatihom osvojili Konstantinopolj, jedan od alima koji je bio u pratnji vojske usnio je san, kako navode neka predanja, u kome mu je pokazano mjesto kabura poznatog ashaba, te je naloženo da se u blizini tog mjesta izgradi džamija. Prema drugim izvorima, izgradnja džamije na ovom mjestu bila je od strateškog značaja.

Ono što je kroz historiju specifično za ovu džamiju je to što se u njoj obavljalo i imenovanje osmanskih sultana. Ambasadori i izaslanici stranih država posmatrali su ceremoniju imenovanja sultana izvan granica harema ove džamije, jer se tlo džamije smatralo svetim i u njega nije dozvoljen ulazak nemuslimanima.

2. Arab-džamija

Arab-džamija se nalazi u blizini tornja Galate. Ona je u osnovi stara napuštena crkva koja je 1577. godine preinačena u džamiju. Ovo je jedina džamija u Istanbulu koja je izgrađena u maurskom stilu, svojim izgledom podsjeća na brojene andalužanske i marokanske džamije. Ovu džamiju je sultan Bajazid II 1590. godine poklonio muslimanskim izbjeglicama iz Andaluzije, koji su pred najezdnom krstaških vojski pobjegli u Istanbul. U početku je džamija služila arapskim oficirima i službenicima koji su službovali u osmanskoj vojsci, pa otuda i ime.

3. Mala Aja Sofija

Mala Aja Sofija je džamija koja je izgrađena 530. godine kao monofizitska crkva. Identičnog je oblika kao i “prava” Aja Sofija, samo što je manjih gabarita. Godine 2006. završena je njena restauracija, a i danas služi kao džamija.

4. Sultan Ahmedova džamija

Sultan Ahmedova džamija je jedna od najznačajnijih osmanskih džamija. Predstavlja jedno od remek djela osmanske arhitekture. Zbog plave keramike kojom su ukrašeni zidovi, ona je često nazivana i Plava džamija. Izgrađena je u periodu od 1609. do 1616. godine, u vrijeme vladavine sultana Ahmeda. Izgradnjom je rukovodio Mehmed-aga, učenik poznatog arhitekte Mimara Sinana.

5. Fatihova džamija

Ova džamija se nalazi u srcu istoimenog Fatih kvarta.

Sultan je 1462. godine izdao naredbu da se izgradi ova džamija i ona je završena osam godina kasnije, 1470. godine.

Pored nje se nalazi i kabur sultana Mehmeda el-Fatiha, a također do pada hilafeta tu se nalazio i univerzitet i škola koji su odmah zatvoreni. Ova džamija je puno puta bila zapaljena, a i oštećena u zemljotresu. Uvijek je obnavljana.

6. Džamija Sulejmanija

Sulejmanija džamija je sagrađena oko 1550. godine i ime je dobila po jednom od najvećih osmanskih sultana, Sulejmanu Veličanstvenom. Djelo je velikog osmanskog arhitekte Mimara Sinana. Džamija je u svome kompleksu imala brojne ustanove; medrese, kuhinje, bolnicu.

7. Džamija Sultan-valide

Ovu džamiju sagradila je supruga sultana Mahmuda II i majka sultana Abdulaziza, Pertevniyal. Ova džamija je izgrađena u zapadnom stilu i građena je u periodu od 1869. do 1871. godine.

8. Džamija Nurosmanije, ili samo Nur-džamija

Izgradio je arhitekta Mustafa-aga po narudžbi sultana Mehmeda, 1749. Završena je u vrijeme vladavine sultana Osmana III, 1755. godine. Ono što je zanimljivo za ovu džamiju jeste da je prva osmanska džamija sagrađena u baroknom stilu. Pri izgradnji ove džamije, Mustafa-agi pomagao je grči inženjer, Simeon-kalfa.

9. Džamija Dolmabahče

Džamiju koja se nalazi u istanbulskom kvartu Bešiktaš izgradila je majka sultana Abdulmedžida. Izgradnja džamije okončana je 1855. godine. Jedna je od posljednjih džamija izgrađenih u Osmanskom carstvu.

10. Lalei džamija

Lalei džamija je primjer osmansko-islamske arhitekture. Izgrađena je u vrijeme vladavine sultana Mustafe III u periodu od 1760. do 1763. godine. Izgradio je arhitekta Mehmed Tahir-aga u baroknom stilu.

Izvor: islambosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.