Davutoglu- IDIŠ postoji jer je svijet ignorisao Assada u Siriji

0
18

Turska – Postojanje IDIŠ-a je rezultat međunarodne neaktivnosti protiv Bešara el-Assada, kazao je u ponedjeljak turski premijer Ahmet Davutoglu tokom intervjua za CNN.


“IDIŠ je proizvod krize, a ne samo uzrok problema”, kazao je na pitanje Christiane Amanpour. “IDIŠ je sada uzrok problema mnogo većeg od Sirije, on je prijetnja Turskoj, prijetnja Evropi, prijetnja SAD- u i svijetu. U cilju eliminisanja ove prijetnje moramo se boriti protiv IDIŠ-a, da, ali moramo stvoriti novu situaciju u Siriji kako ne bi došlo do osnove za stvaranje bilo kakve terorističke organizacije ili reaktiviranja ovakvih vrsta terorističkih aktivnosti”.
Njegovi komentari dolaze samo nekoliko dana nakon što je njegova zemlja po prvi put pokrenula zračne napade na terorističku grupu u Siriji, a sedmicu dana nakon što su postigli dogovor sa SAD-om dozvoljavajući im da koriste turske baze za svoje misije protiv IDIŠ-a.

Zajedničkim naporima bit će formirana zaštićena zona na granici sa Sirijom. Visoki američki zvaničnik je negirao da će postojati formalna zona zabrane leta, ali je priznao CNN-u da će sporazum imati ‘skoro isti efekat’.

“Da je to urađeno ranije, Assadov režim ne bi ubio toliko osoba, ili ih gurnuo u Tursku, Jordan, ili Irak ili Liban. Ne bi bilo mjesta ili vakuuma moći za IDIŠ, da bude aktivan”, kazao je Davutoglu.
“Assad je davno izgubio legitimitet, nažalost, zbog neaktivnosti međunarodne zajednice on je nastavio svoje zločine i stvorio je vakuum moći, on je priznao ovaj vakuum prije nekoliko dana, i IDIŠ je popunio ovaj vakuum”.

“Eliminacija IDIŠ-a je naravno strateški cilj, ali moraju postojati i drugi elementi”, kazao je on. “Moramo imati stategiju o budućnosti Sirije”.
“Ukoliko postoji jedna osoba koja je odgovorna za sve ove terorističke zločine i humanitarne tragedije u Siriji, onda je to Assadov pristup, korištenje hemijskog oružja, burad bombi nad civilima”, kazao je premijer Turske.

Davutoglu je kazao da dok većina međunarodne zajednice se slaže da za Assada nema mjesta u ‘novoj Siriji’ ono što je ‘metod’ za postizanje te promjene je otvoreno pitanje.
On je još jednom pozvao na snažniju podršku ‘umjerenim opozicionim snagama’ i kazao ‘da možda neće biti potrebe’ da se međunarodne snage izravno bore protiv režima.

Brett McGurk, zamjenik specijalnog izaslanika State Departmenta u Međunarodnoj koaliciji za borbu protiv IDIŠ-a, je kazao Amanpour da će mogućnost leta iz Turske, a ne, recimo, iz Zaljeva, ‘imati zaista dramatičan utjecaj’.
Davutoglu je negirao da su napadi njegove zemlje na položaje u Siriji bili ‘iznenadni zaokret’.
“Mi smo bili jako aktivni protiv bilo kakve terorističke prisutnosti na sirijskom tlu”, kazao je on.

Nakon napada prošle sedmice na turski pogranični grad Surudž kada je ubijeno više od 30 osoba, on je rekao ‘postalo je nužno da se riješimo IDIŠ-a sa naše granice’.
McGurk kaže da IDIŠ kontroliše oko 90 km sirijske granice sa Turskom.
“Sigurna zona u Siriji’, kaže Davutoglu, ‘će pružiti utočište onima koji bježe od četverogodišnjeg rata i uspostaviti tampon zonu za terorističke i režimske napade”.

“Ovu ideju o formiranju sigurne zone predlažemo još iz ranih perioda krize u Siriji i to iz dva osnovna razloga. Prvo da bismo imali sigurno mjesto, unutar Sirije, gdje mogu boraviti izbjeglice. Danas u Turskoj imamo dva miliona izbjeglica koji dolaze samo iz Sirije. Drugi razlog je da imamo teritoriju gdje terorističke grupe ne mogu ući i da se u tom području civili osjećaju sigurno od režimskih napada i napada terorističkih grupa. Sada je vrijeme da imamo takvo područje naročito zbog IDIŠ- ovih napada”, kazao je Davutoglu. On dodaje da je eliminisanje IDIŠ-a strateški cilj ali moraju postojati i drugi elementi poput budućnosti Sirije.

“To znači da moramo podržati snage umjerene opozicije. Snage umjerene opozicije su sve one koje su tolerantne prema drugim građanima Sirije, koje nisu počinile nijedan teroristički zločin i koje ne sarađuju sa sirijskim režimom koji je odgovoran za sve ove humanitarne tragedije u posljednjih četiri- pet godina”, dodaje Davutoglu.

Turski napadi na IDIŠ su se poklopili sa serijom napada nad pripadnicima Kurdistanske radničke stranke (PKK) u sjevernom Iraku, protiv kojeg vlada Turske vodi već dugo godina rat, i koji su nedavno objavili da je primirje iz 2013. godine okončano.

Uprkos višedecenijskoj pobuni i optužbama da PKK stoji iza nedavnog napada u kojem su ubijena dva turska policajca, grupe PKK koje djeluju u Iraku i Siriji su najefikasnije snage u borbi protiv IDIŠ-a.
Davutoglu kaže da su napadi usmjereni jedino protiv PKK, a ne protiv Kurda kao grupe, i da napadi predstavljaju borbu ‘protiv svake vrste terorističkih aktivnosti’.

“Na visokim sastancima sigurnosti naložili smo našim sigurnosnim snagama da mora biti sinhronizirana borba protiv terorizma. Ko god da sprovodi terorističke napade u Turskoj mi moramo biti aktivni protiv njih”, navodi Davutoglu.

Ertuğrul Kürkçü, počasni predsjednik prokurdske HDP stranke, kaže da napadi na PKK ‘nisu stvarna sigurnosna mjera protiv turskih gerila’ već pripremanje ‘tla za naredne izbore’.

HDP stranka je negirala da je AKP stranka stekla većinu na prošlomjesečnim izborima. Zemlji su potrebni novi izbori ukoliko AKP ne uspije da formira koaliciju.

U vezi izbora i HDP on kaže: “To je suprotno stvarnosti na terenu. Izbori od 7. juna su stvorili novu političku sliku i mi sada pokušavamo da oformimo novu koalicionu vladu. Svi politički akteri trebaju biti ujedinjeni protiv terorizma. Kao premijer, nakon ovih IDIŠ-ovih napada protiv Turske, pozvao sam sve političke vođe da izdamo zajedničku deklaraciju protiv terorizma. Jedino je HDP odbila ovaj zahtjev jer imaju neke veze sa PKK. I opet i opet smo ih pozvali da radimo zajedno protiv svih vrsta terorizma i IDIŠ-a i PKK, a ne protiv HDP-a. U svakom demokratskom društvu sve političke vođe imaju jedan izbor ili demokratiju ili terorizam, mir ili nasilje. Ovdje HDP ima dilemu, oni ne odbacuju terorističke aktivnosti PKK-a , oni ih ne osuđuju. Kada su ubijeni policajci i građani od strane PKK-a zamolili smo ih da osude, međutim oni nisu mogli čak ni da osude teorističke aktivnosti PKK-a”.

IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.