Danas je u 86. godini preselila umm Fadl, žena šejha Albanija

1
36

Upitali su Umm el-Fadl, ženu šejha Albanija: “S tim da ste žena ovog plemenitog alima, da li ste primijetili da ga je njegovo znanje, potraga za znanjem i podučavanje istom udaljilo od zajedničkog života sa vama? I da li je to imalo negativne posljedice po njegovu djecu?

„Hvala vam na vašim toplim osjećajima i želim da znate da potraga za znanjem nije spriječila šejha da obavlja bilo koju od svojih porodičnih obaveza. Jer on, da mu se Allah smiluje, bio je uzorna glava porodice, sarađivao je sa svojom porodicom.
I vjeruj mi, moj sinko, on mi je puno pomagao u kućnim poslovima tako da mi je bilo neprijatno pred njim. Toliko da jednom kad je čistio dvorište sa mnom sam mu rekla: „O šejh! Nemojte me sramoti pred komšijama, reći će da radite posao svoje žene“. On mi je odgovorio: „Ovo nije sramota. Zar ne znaš da je Poslanik,s.a.v.s., bio na usluzi svojoj porodici?“
Kad bih ga pitala za nešto što je potrebno za kuću, na primjer, dodatna polica negdje, on bi procijenio situaciju i razmislio o tome i onda ako bi smatrao da je prikladno onda bi je napravio vlastitim rukama. I ako je bilo potrebno da ode i nešto kupi za to, on bi to učinio sa svojim autom a zatim bi se vratio i učinio ono što sam tražila od njega.
Jedan od njegovih hobija je bio da ide na putovanja, da mu se Allah smiluje, poput Sirijaca, imao je uvijek korpu za izlete u autu. Išli smo zajedno u proljeće, ljeto, pa čak i zimi , gledajući u snijeg i zimski pejzaž. On bi me počastio s tim da pije čaj i kafu sa mnom,čak iako nije imao naviku da ih pije.
Ali on nikada nije ostavljao knjige kada smo išli na bilo koji izlet. Knjige su bile njegovi drugovi gdje god da je išao. U stvari, veliki broj puta sam se probudila i vidjela da ga nema u krevetu. Otišla bih da ga potražim i pronašla bih ga u njegovoj radnoj sobi, kako se pod svjetlošću lampe zadubio u svoje knjige. Iznenadila bih se, a on bi rekao: „Ovo je moja ljubav“. Da mu se Allah smiluje.”

Danas je u 86. godini preselila umm Fadl, žena šejha Albanija
Da joj se Allah smiluje i u Džennetu sastavi s njim, amin
Inna lillahi ve inna ilejhi radžiun

 

ad

Izvor: islambosna/facebookIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.