Danas je najbolji dan mog života

0
48

Fotografija IslamBosna.ba.

Nakon gotovo 30 godina svakodnevnog učenja napamet, konačno sam naučila napamet cijeli Kur'an, elhamdulillah. Prije nekoliko dana sam napunila 73 godine. Također, na ovaj dan moj sin je rođen prije 39 godina.

Ovo dijelim sa vama ne da bih se hvalila, već kako bih potakla sve one čiji maternji jezik nije arapski te ulažu dodatni trud da čitaju, razmišljaju, pamte Allahove riječi. Onima čiji maternji jezik je arapski, vi ste sretnici. Nadam se da se trudite i da ćete nastaviti kako biste završili učenje napamet ovog veličanstvenog blaga.
Moje razumijevanje ko je Bog zapravo je počelo dok sam bila kršćanka. Star zavjet je bio moj prvi stvarni pogled na to ko je moj Stvoritelj. Kada me je On konačno uputio u islam, zaista sam spoznala ko je On, zašto nas je stvorio, Njegove odredbe i kako da imamo uspješan život na ovome svijetu i Ahiretu.
Nikada nisam odustala. Sama sam učila arapski jezik Kur'ana, kasnije sam išla na časove tedžvida, onda sam kasnije podučavala druge i nastavila sa učenjem napamet. Sada razumijem bez prijevoda.
Dakle, na ovaj način sam učila:
Već gotovo 30 godina puno vremena provodim u prirodi. Moj Kur'an je uvijek bio uz mene. Slušala sam uzastopno šejha Husarija i ponavljala sam za njim kako bih zvučala poput njega. Trebalo mi je 100 do 150 preslušavanja da zapamtim jedan ajet. Nikada se nisam umarala. Dopadao mi se njegov mekam i željela sam da zvučim poput njega. Tako je ugodan. Uz to, znala sam da su to Allahove riječi. Do danas, on je još uvijek moj šejh. Posljednjih nekoliko godina koristim Quranexplorer.com kako bih ga slušala.
Tada nije bilo interneta. Laptop sam nosila gdje god bih išla. Kod kuće, u kuhinji i na putovanjima. Kada bih izlazila vani, nosila sam sa sobom mali Kur'an kako bih učila napamet. Nikada nisam bila bez njega.
Dovila sam Allahu da mi pomogne da završim prije nego što odem sa ovog svijeta. Sada kada sam završila, naravno da nemam nikakvih planova da napustim ovaj svijet ukoliko nas ova korona ostavi na miru, ali znam da je Allah ispunio moju želju.
Činjenica da sam naučila napamet cijeli Kur'an ne znači da se lahko mogu svega sjetiti. Čak i zaboravljam ono što sam jučer naučila, stoga nastavljam sa ponavljanjem. Ali za svaki ajet znala sam značenje, čitala sam tefsir ukoliko je bilo potrebno, i ponavljala sam to po desetine puta.
Spavala sam sa Kur'anom pored sebe i budila bih sam se da klanjam učeći stranice koje sam tek naučila napamet.
Također, nadoknađujem i 20 godina svoje mladosti kada nisam klanjala. Dakle, savršena prilika da vježbam nove stranice tokom naklanjavanja namaza.
Danas sam plakala zbog završenog putovanja, ali znam da ću početi novo putovanje odmah nakon ramazana. Ovaj put ću krenuti sa ponavljanjem cijelog Kur'ana, ali mislim da će mi ovaj put trebati samo šest godina, inšaAllah.
Molim Allaha da mi podari čistu pamet kako bih nastavila sa ponavljanjem i razmišljanjem o Njegovim riječima do posljednjeg dana mog života i molim Ga da prihvati moj skromni trud i oprosti mi što mi je tako dugo trebalo da ga završim.
Allahu moj, neka Kur'an bude moj posrednik na Sudnjem danu i oprosti mi sve moje grijehe. Ti si Milostiv, Samilostan.
amin.
Raja Šokatfard

 

Izvor: IslamBosna.ba/facebookIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.