Daije o dešavanju u Sarajevu

0
54

Daije o dešavanju u Sarajevu

BiH – Kao čovjek vjernik, oštro osuđujem počinioca sinoćnjeg djela u naselju Rajlovac u Sarajevu.

Isto tako oštro osuđujem sve one koji imaju namjeru učiniti nesto slično i narušiti mir u našoj domovini, koji je nesto najvrijednije na ovom svijetu, kaže Uzvišeni Allah obraćajući se Kurejšijama i navodeći im Svoje blagodati:”I od straha ih sačuvao.” Sura Kurejš 4. ajet Mir je dova Ibrahima as., kaže Uzvišeni:”Gospodaru, učini ovo mjesto sigurnim.” sura el-Bekare 126. Isto tako, oštro osuđujem sve one koji su iskoristili ovaj nemili događaj da se obračunaju sa svojim neistomišljenicima. Svejedno, bili oni političari kao onaj zamjenik ministra koji je poznat kao mrzitelj islama i muslimana, koji je jutros na TV-u tvrdio da je ovaj čovjek vjernik i da se treba sa svim vjernicima obračunati i tako javno pozvao na linč vjernika i vjernica. Jadniji od njega moze biti samo onaj koji je glasao za ovakvog “insana” (insan je u današnje vrijeme titula i treba je zaslužiti).

Ili bili vjernici kao sto je “Sarajevski imam” koji je poznat kao veliki mrzitelj “vehabija” i koji je konstatirao da je ovo djelo Idiša i da u to nema sumnje. Dokaz?! Aaa dokaz je stranica vijestiummeta. Doista “nepobitan dokaz” pa ga neću ni komentirati. Takvi ljudi koriste ovaj dogadjaj da bi se obračunali sa neistomišljenicima i siju tako fitnu i traže od države da se obračuna sa svim “vehabijama”. Znaci, hapsi ko je kriv i ko nije. Pravedno, nema šta. Prava odlika vjernika! Takvi, primjenjuju kuranska ajete al u suprotnom značenju pa ajet “A fitnet je gori od smrti (ubijanja)” el-Bekare 217, primjenu tako sto šire fitnu medju svojim narodom umjesto da je gase.

Ovakvi pojedinci narušavaju stav IZ BiH i govore u njeno ime gnusne stvari. U bliskoj prošlosti su pojedinci slični ovom čovjeku sa minbera sijali mržnju prema Arapima, Bošnjacima koji studiraju kod Arapa, i plašili narod istinom da bi ga ostavili u zabludi po nekim pitanjima i tako sačuvali svoj minber i poziciju.
Čovjeku dodje da takvim kaze da idu pjevušiti šumom (jer sam vidio da to vole raditi) al’ žao mi onih ptica i njihovog šumskog sklada da ga neko narušava. Nek se fesad barem ne širi šumama i neka barem nesto u ovoj našoj lijepoj domovini ostane idilično.

ad

Kakvo je vrijeme došlo, jos malo pa ce nas hapsiti sto imamo bradu i sto nam žene nose hidžab. Pojedinci u državnoj vlasti to željno iščekuju, svejedno govorili o agresoru ili komunistima iz SDP-a, DF-a ili SDA-a, a huškači im to pokušavaju omogućiti. Allahu dragi, sačuvaj nas spletki spletkaroša i podari nam ono sto mi njima želimo.

Svojoj voljenoj državi poručujem, domovino moja jedina barem ti provjeri vijest kad ti je fasik donese ako vjernici neće da provjere. Domovino moja, mi te volimo i nikad ne ni naudili tebi niti ljudima koji živu na tvom tlu. Domovino moja, mi druge nemamo i mi ćemo te braniti svojim životima, graditi i činiti sve ono sto tebi koristi.

hfz. Adnan Mrkonjic
_________________________________________

Šta reći nakon posljednjih nemilih događaja…Dovoljno je kazati da je osoba koja je počinila ovaj gnusni čin-narkoman, bivši zatvorenik i nekoristan član društva, a sve navedeno može se zaključiti iz dosada dostupnih informacija o istom. Hvala Allahu, pa nije bio ‘selefija’ ili ‘vehabija’, niti se može svojim vanjskim izgledom, a i praktičnim načinom života, povezati s praktičarima vjere islama.

Također, želim kazati, i da je kojim slučajem svojim vanjskim izgledom sličio praktičarima vjere ( selefijama), svaki pametan i vjerski obrazovan insan bi to osudio. Nema potrebe ukazivati i dokazivati koliko je ovaj postupak daleko od vjere i njenih propisa. Islam je od ovakvih i sličnih stvari čist. Ali postoji potreba da se ovakve stvari osude, i da se podigne glas protiv ovakvih i sličnih stvari.

Svi oni koji pokušavaju da ovakvo nešto podmetnu i pripišu selefijama, neka znaju, da oni koji podučavaju druge islamu i uče ih zdravoj tradiciji i ispravnoj metodologiji na kojoj je bio naš uzoriti Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, tj. daije i misionari, osuđuju nemile događaje, a u isto vrijeme pozivaju ispravnom Putu, odnosno srednjem Putu, gdje nema pretjerivanja, a ni odstupanja u praktikovanju vjerskih obreda i njenih načela.
Daije nastoje ukazati na razne devijacije u društvu, pa tako i ovu vrstu devijacije, njenu opasnost i pogubnost. Na takav način doprinose i koriste društvu.

Stoga kažem, ako postoji neko ko jasno poziva ovakvom agresivnom načinu djelovanja, na takvog treba da se ukaže imenom i prezimenom, a ne kolektivnom osudom svakog onog ko ima nešto zajedničko s njim, poput vanjskog izgleda ili nekih uvjerenja.
I na kraju, mi muslimani (selefije), ponosni smo na našu vjeru i našu tradiciju, koja daje svakom njegovo pravo, pa tako i pravo na život i slobodan izbor vjerovanja. Ne pozivamo, ne podržavamo, niti se zalažemo za nasilje. Nastojimo našim postupcima i govorom ukazati na put sreće i uspjeha. Trudimo se drugim omiliti vjeru islam u kojoj je istinska sreća, blagostanje i uspjeh na dunjaluku i Ahiretu.

Zato, dragi brate , podigni glavu i budi ponosan što si musliman, a ne ubica, kriminalac i ološ! Molim Allaha da pomogne islam i muslimane u cijelom svijetu, a posebno u Bosni, da naša srca zbliži, a safove ujedini, a spletke neprijatelja razotkrije i prema njima usmjeri, amin!

Sanel Ramic, prof.

(n-um.com)Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.