Da li znate šta je emocionalna inteligencija i kako je možete razviti?

0
24
Da li znate šta je emocionalna inteligencija i kako je možete razviti?
Jedine stvari koje možemo kontrolirati u svom životu su naše misli, osjećaji i ponašanje, a ako uspijemo ovladati tim stvarima, onda možemo voditi našu organizaciju sa bilo koje pozicije, piše portal lifehack.org….

Kako rade naše emocije

Pravi lideri pokazuju emocionalnu inteligenciju učeći o naučnim obrascima koji pokazuju kako naše emocije rade i kako se može sa njima upravljati.

Ako znamo kako naš um radi, možemo uticati na vlastite obrasce razmišljanja i osjećaja. Možemo jasnije procijeniti realnost, donijeti bolje odluke i poboljšati našu sposobnost za postizanje ciljeva.

Kako naši umovi rade? Intuitivno, naš um izgleda kao kohezivna cjelina. Mi posmatramo sebe kao svjesnog i racionalnog mislioca. Ipak, kognitivna istraživanja pokazuju da je u stvarnosti, svjesni dio našeg uma samo mali pokretač i upravljač na vrhu ogromnog slona emocija i intuicija.

Grubo rečeno, imamo dva sistema razmišljanja. Daniel Kahneman, koji je dobio Nobelovu nagradu za svoje istraživanje o bihejvioralnoj ekonomiji, ih naziva sistemom 1 i 2 , ali mislim da ih autopilot i sistem svjesnog jasnije opisuje. Termin svjesni (ili namjerni) sistem je posebno koristan kao svjesni način razmišljanja o životu.

ad

Sistem autopilota

Sistem autopilota odgovara našim emocijama i intuiciji. Njegovi kognitivni procesi se odvijaju uglavnom u amigdali i unutar drugih dijelova mozga. Ovaj sistem pokreće naše svakodnevne navike, pomaže nam da donosimo odluke i odmah reagira na opasne situacije.

Svjesni sistem

Namjerni sistem odražava naše racionalno razmišljanje, i centriran je širom prefrontalnog korteksa. Ovaj sistem razmišljanja nam pomaže da se bavimo složenijim mentalnim aktivnostima, kao što su upravljanje individualnim i grupnim odnosima, logičko zaključivanje, probabilistička razmišljanja, te učenje novih informacija i obrazaca razmišljanja i ponašanja.

Dok automatski sistem ne zahtjeva svjestan napor da bi mogao da funkcioniše, svjesni sistem je mentalno zamoran. Srećom, uz dovoljno motivacije i odgovarajuću obuku, svjesni sistem se može uključiti u situacijama u kojima je sistem autopilota sklon da pogriješi.

Slon i upravljač

Sistem autopilota je poput slona – on je dominantan i daleko je moćniji. Naše emocije često mogu preplaviti naše racionalno razmišljanje. Osim toga, naše intuicije i navike određuju veliku većinu naših života, koje smo proveli u autopilot modu. I to nije loša stvar. Bilo bi psihički iscrpljujuće da namjerno mislimo o svakoj našoj akciji i odluci.

Svjesni sistem je kao upravljač slona. On može voditi da slon namjerno ide u pravcu koji se podudara sa našim stvarnim ciljevima. Svakako, dio mozga koji obuhvata slona je ogroman i nezgrapan, spor da se okrene i promjeni. Ali možemo trenirati slona. Vaš vozač može biti šaptač slonu. S vremenom, možete koristiti svjesni sistem da biste promijenili automatske obrasce razmišljanja, osjećaje i ponašanje.

Za Akos.ba preveo Jasmin Mujakić

Izvor: akos.ba

 Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.