Da li oni koji ne vjeruju u Allaha imaju korist od dobrih djela?

0
51
Da li oni koji ne vjeruju u Allaha imaju korist od dobrih djela?
Vjernik ima korist zbog učinjenog dobrog djela još na ovom svijetu, a također se može nadati nagradi i na onom svijetu….

Uzvišeni Allah je rekao: ”Oni koji čine dobra djela imaće još na ovom svijetu lijepu nagradu, a onaj svijet je, sigurno, još bolji.” En-Nahl; 30.

Enes, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Zaista Allah nijednom vjerniku neće učiniti nepravdu u pogledu dobrog djela koje učini. Još na ovome svijetu zbog njega daje nafaku, a na onome svijetu nagradu, ali i nevjerniku daje nafaku zbog dobra koje uradi u ime Allaha. Međutim, kada dođe na onaj svijet neće imati nijedno dobro djelo za koje bi bio nagrađen.” Muslim

Uzvišeni Allah iz Svoje pravednosti nagrađuje čak i nevjernike za učinjeno dobro, i to samo na ovom svijetu dok na onom svijetu od njih neće imati nikakve koristi zbog svog nevjerovanja.

”Onima koji žele život na ovom svijetu i ljepote njegove – Mi ćemo dati plodove truda njihova i neće im se u njemu ništa prikratiti. Njih će na onom svijetu samo vatra peći; tamo neće imati nikakve nagrade za ono što su na Zemlji radili i bit će uzaludno sve što su učinili.” Hud; 15-16.

Dobra djela učinjena iskreno u ime Allaha, bude nadu kod vjernika, ostaju vječno i neuporedivo su bolja kod Allaha, od zauzetosti imetkom i djecom i pretjeranom ljubavlju prema njima.

ad

Uzvišeni Allah kaže: ”Bogatstvo i sinovi su ukras u životu na ovom svijetu, a dobra djela, koja vječno ostaju, biće od Gospodara tvoga bolje nagrađena i ono u što se čovjek može pouzdati.” El-Kehf; 46.

Kada neko učini dobro djelo pomažući one koji su u potrebi ili one prema kojim je obavezan, neka zna da ga je Uzvišeni Allah počastio preko te osobe kojoj je bila potrebna pomoć. Nemoj da prigovaraš, nego se zahvali Milostivom Allahu i znaj da ti je to poklon i počast od Njega i da ćeš to kod Allaha još boljim i većim.

Uzvišeni Allah kaže: ”A dobro koje za sebe unaprijed date naći ćete kod Allaha još boljim i većim po nagradi.” El-Muzzemmil; 20.

Za Akos.ba priredio: Nedim Botić

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.