Da li će es-Sisijeva ulema ohalaliti kipove?

0
30

Egipat – U Kairu se, pod pokroviteljstvom egipatskog predsjednika generala Abdulfettaha es-Sisija održava Međunarodni kongres za fetve. Kongres će trajati dva dana i počeo je jučer. Na dnevnom redu kongresa naći će se dva najunačajnija pitanja, pitanje pribavljanja i kupovine muzejskih eksponata i kipova, kao i pitanje imenovanja žena na sudijske funkcije.

Na samom početku, skupu se obratio Ahmed Tajjib, šejhu-l-Azhar, koji je istakao “da je donošenje fetvi težak i mukotrpan posao i velika odgovornost i da bi trebalo razmotriti zabranu uleme da se pribavljaju neke vrste muzejskih eksponata sa likovima i kipovi.”

On je rekao: “Uzmimo za primjer pitanje pribavljanja eksponata i skulptura u obliku kipova kao i ostvarivanje zarade fotografisanjem živih bića u kontekstu uništavanja značajnih elemenata svjetske kulturne baštine.”

Egipatski muftija, Ševki Allama je saopćio kako je “ovaj kongres linija razdvajanja između perioda anarhije u donošenju fetvi, koje su utjecale na širenje haosa u društvima i rađale ekstremizam i vremena preciznog shvaranja uloge fetve.” On je još istakao da se ne može šutiti pred ljudima koji izlaze sa svojim idejama koje, po njegovim riječima, uništavaju jedinstvo Egipta i egipatskog društva.

Talib Abbas Šuman, povjerenik el-Azhara, saopćio je kako bi trebalo preispitati fetve o mnogim pitanjima koje su donijeli učenjaci iz ranijih generacija koje se razlikuju od stanja u kojem mi živimo.

Ahmed Zend, ministar pravde, saopćio je kako postoji nužnost da se reorganizira vjerski govor i propovijedanje vjere, kako je to zahtjevao i predsjednik Abdulfettah es-Sisi, koji je “svojim vizionarstvom prepoznao način kako da se bori protiv vjerskog ekstremizma.”

 

(IslamBosna)Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.