Da je preselio prije tri mjeseca, mi bismo bili uništeni i tužni zbog njega

0
27

Šejh Kasim Fudejl je bio u mesdžidu kada su donijeli tijela dvojice mladića da se pripreme za dženazu. Šejh Kasim je sa dvojicom drugih mladića pripremao Osamino tijelo, dok je druga grupa pripremala Muhammeda.

Šejh Kasim priča da kada su podigli prekrivač sa Osaminog tijela da bi stavili drugi, prije nego što mu skinu odjeću, vidjeli su da mu je prednji dio glave toliko bio zguljen da mu se vidio mozak i taj dio lobanje jedva da je bio pričvršen za glavu. Osama i nekoliko njegovih prijatelja su doživjeli saobraćajnu nesreću i Osama je uslijed udara odbačen prilično daleko od automobila.

Skinuli su njegovu odjeću, obrisali prašinu i uklonili komadiće stakla iz tijela. Šejh je sa priborom koji je imao vratio Osaminu kosu na mjesto, zašio je i počeo je sa pranjem njegovog tijela. Kada je stajao pored Osamine glave pozvao je ostalu braću da pogledaju Osamu i upitao ih je da li vide osmjeh na njegovom licu. Svi su rekli da je moguće da se radi od osmjehu, nisu bili sigurni ali činilo im se da se možda radi o osmjehu.

Umotali su ga u ćefine i napustili gasulhanu. Šejh je prvi susreo Osaminog babu i rekao mu da je Osama, inšaAllah, na dobrom putu. Babo je plakao a šejh ga je tješio i podsjećao na sabur. Tada je susreo Osaminog brata kojem je htio izraziti također svoje saosjećanje. Šejh je kazao da je brat nevjerovatno podsjećao na Osamu. Dok je pričao sa njim brat se smješkao i šejh je u tom trenutku potvrdio svoje sumnje da je na Osaminom licu zaista bio osmjeh.

ad

Odmah je upitao brata da mu kaže nešto više o Osami. Brat je kazao: “Šejhu, da je Osama preselio prije tri mjeseca, mi bismo bili uništeni i tužni zbog njega. Do prije tri mjeseca Osama nikada nije klanjao, uvijek je bio na pogrešnim mjestima sa najgorim prijateljima i užasno loše se ponašao prema našim roditeljima. Ali, prije tri mjeseca Osama se pokajao, vratio se Allahu, počeo je klanjati i nikada nije propuštao farzove u mesdžidu, klanjao je noćni namaz, postio ponedjeljkom i četvrtkom, učio je redovno Kur’an i počeo ga učiti na pamet, promijenio je društvo i počeo se tako lijepo ponašati prema roditeljima da bi ih poljubio u čelo svaki put kada bi ušao u kuću”. On kaže: “Šejh, tužan sam što sam izgubio svog brata Osamu, ali sam sretan što nije preselio prije tri mjeseca već nakon tevbe, slava i hvala pripada Allahu Koji je učinio da ovo bude moguće”.

A onaj ko želi onaj svijet i trudi se da ga zasluži, a vjernik je, trud će mu hvale vrijedan biti. (El-Isra, 19)

SubhanaAllah! Pogledajte ciljeve koje je Osama bio u stanju da ispuni: pokajao se i vratio Allahu, klanjao je u mesdžidu, postio je ponedjeljkom i četvrtkom, vratio se roditeljima, vratio se Kur’anu (učio ga i pamtio), Osama je ispunio sve ove nevjerovatne ciljeve.
Kako bi bilo da mi sami ostvarimo neke od ovih nevjerovatnih ciljeva čije rezultate ćemo pronaći u kaburu i koje ćemo pronaći kada budemo stajali pred Allahom na Sudnjem danu. Koji su naši ciljevi i šta radimo da ih postignemo?
Postavite svoje ciljeve i bukvalno ih podignite na visoku ljestvicu- usmjerite se na Džennet.

Ako neko želi veličinu – pa – u Allaha je sva veličina! K Njemu se dižu lijepe riječi, i dobro djelo On prima. A one koji imaju hrđave namjere čeka patnja nesnosna, i njihovo spletkarenje je rabota bezuspješna. (Fatir, 10)

Sljedeći put kada se osjećate lijeno da biste ustali na sabah-namaz, razmislite o Osami, sljedeći put kada ste ljuti na roditelje, razmislite o Osami, sljedeći put kada se udaljte od Kur’ana, razmislite o Osami.

Braćo i sestre, Osama je imao samo 23 godine i da nije bilo Allahove milosti, ko zna šta bi se dogodilo s njim. Vrijeme moje smrti i vaše se može dogoditi u bilo kojem trenutku, a da li smo se vratili Allahu?

 

Autor: Šejh Junus Katrada

Izvor: islambosna.ba

 Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.