Čuvajte se šejtana čak i kada “parate nosom” duhovne visine

0
45
Čuvajte se….

Šejtan dolazi do nas na različite načine, ovisno o našem stanju. Kada smo na duhovnim visinama, on dolazi do nas kroz bahatost i samouvjerenost. On pokušava da nas zadovolji sa našim djelima, da bi povjerovali da smo savršeni, superiorni, dok se drugi trebaju promijeniti. Počinjemo divljanje i glumimo policiju za haram. Dok smo prije sami bili ključni dio naše vjere, počinjemo prebacivati taj fokus sa sebe na druge, popravljajući sve druge oko nas (jer mislim da smo mi sami savršeni). Za one koji imaju znanje, šejtan će pokušati da ih odvuče u osjećaj ponosa i arogancije.

Kada duhovno padnemo, šejtan dolazi do nas kroz naš očaj. On nastoji da vjerujemo da smo tako daleko i tako nisko, da jednostavno trebamo odustati. Kada počinimo grijeh, on nas uvjerava da nema smisla se kajemo ili da idemo u džamiju, jer bi bili “licemjeri”, ako to učinimo. On čini da vjerujemo da će nas “religiozni ljudi“ samo osuđivati, tako da je bolje da se držimo lošeg društva, jer nam tu barem niko ne sudi. On nam govori da trebamo odustati od borbe, jer smo predaleko ili prenisko da se vratimo Allahu.

Molim vas da razumijete da su ove obje taktike samo šejtanove varke. Niko nije savršen. A svaka duša je jednako vrijedna povratka Bogu. Ne postoji nikakva količina grijeha koja bi bila prevelika da se ne može oprostiti. Njegova milost je beskonačna. Svi grijesi čovječanstva zajedno, su ograničeni. Nema te udaljenosti koja je prevelika, a da se ne može prijeći sa jednom, iskrenom dovom pokajanja.

Za sve one koji se osjećaju da „paraju nosom“ duhovne visine, ne zaboravite da vas nikakva količina znanja ili vjere neće učiniti savršenim. Uvijek se možemo poboljšati. A bilo koji iznos pobožnosti koji imamo, je jednostavno dar, koji moramo iskoristiti, jer nam je poklonjen na određeno vrijeme. Biti arogantan zbog dara pobožnosti ili znanja je jedna od najopasnijih vrsta nezahvalnosti koji možemo imati.

Autor: Yasmin Mogahed
Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.