Činjenice koje možda niste znali o podne-namazu

0
129
Uzvišeni Allah je preko Svoga poslanika Muhammeda, s.a.v.s., Svojim stvorenjima propisao da u podnevnom vaktu redovno obavljaju četverorekatnu molitvu, odnosno, da klanjaju četiri propisana /farz/ rekata, na način kako je to prenio Njegov posljednji vjerovjesnik….

Tu molitvu je puno bolje obaviti skupno sa što većim brojem ljudi, u džematu. Međutim, ako čovjek nije u mogućnosti iz opravdanog razloga da prisustvuje skupnom podnevnom klanjanju za imamom u džematu, onda će isto obaviti kod svoje kuće ili na mjestu gdje mu to okolnosti dozvoljavaju.

Ukoliko neko poželi da podnevno vrijeme duže provede u namazu, onda može da to svoje vrijeme upotpuni na način kako su to činile prve generacije muslimana (ashabi i tabi'ini). Po uzoru na Poslanika Muhammeda, a.s., i na njegovu različitu praksu tokom obavljanja dobrovoljnih rekata i namaza koje mi zovemo dnevni sunneti, vjernici mogu svoje dnevne podnevne nafile (sunnete) klanjati i prije ikameta za propisani podnevni farz, ali i poslije.

Neki su svoje dobrovoljne namaze redovito klanjali u svojoj kući radi bereketa same kuće, ali i da na namaz potaknu svoju kućnu čeljad. Mnoštvo je hadiskih predaja koje nam potvrđuju važnost klanjanja dobrovoljnih rekata (sunneta) u svojim kućama. Međutim, nafile namazi, odnosno dnevni sunneti se mogu klanjati i u džamijama i našim mesdžidima, kako se to kod nas obično i čini.

Hadiske predaje nas upućuju da se prije podnevnog farz namaza može klanjati i dva, ali i četiri dobrovoljna rekata (podnevskih sunneta), ovisno o želji i okolnostima samog klanjača. Također se nakon propisanog (farz) namaza i zikra koji je mustehab, može klanjati nafila od dva, ali i od četiri rekata.

Uzimajući u obzir praksu prvih generacija muslimana koja je izvedena iz hadisa i postupaka Muhammeda, s.a.v.s., podnevna molitva može da se kreće od dva rekata, pa sve do dvanaest, ovisno od okolnosti u kojima se nalazimo.

ad

Kad smo na putu, po našem hanefijskom mezhebu, podnevni propisani namaz klanjamo od dva rekata, tj. skraćujemo ga. U normalnim okolnostima klanjamo četiri propisana, a onda kad želimo da svoju dušu počastimo sa još više podnevnog ibadeta, onda možemo klanjati i više od četiri rekata:
2-4 , 4-4, 4-2. 4-4, 2-4-2, 2-4-4, 4-4-2, 4-4-4. Prikazan je način kako muslimani u svijetu, a shodno hadiskim predajama, mogu ibadetiti u podnevskom vremenu.
Markirani (boldirani) broj rekata označava podnevnu obaveznu molitvu (podnevski farz), dočim ostali rekati podrazumijevaju dobrovoljne preporučene ”dnevne sunnete”.
Najprihvatljivi i najrasprostranjeniji način klanjanja i obavljanja podnevne molitve u svijetu, računajući propisane i dobrovoljne rekate, jeste po sistemu: 4 – 4 – 2. Četiri rekata farza, te šest rekata dnevne nafile (sunneta) koju nam je preporučio Allahov poslanik Muhammed, a.s. : četiri rekata sunneta prije, a dva poslije podnevskog farza.

Za Akos.ba piše: Admir Iković

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.