Čemu onda strah ako je u Njegovoj ruci odredba i ako On upravlja svim?!

0
99

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Postojao je bračni par koji je vezivala neizmjerna ljubav jednog prema drugome, toliko da nisu mogli naći pravog odmora i rahatluka osim jedno pored drugoga. Međutim, njih dvoje bili su potpuno različite osobe. Muž je bio blage i tihe naravi i nije se srdio ni u najtežim životnim okolnostima, dok je njegova supruga bila sušta suprotnost, bila je prijeke naravi i ljutila se za najmanje stvari.

Jednoga dana zajedno su bili na krstarenju brodom na moru. U jednom trenutku nastala je oluja, pa su olujni vjetrovi i bijesni valovi zamalo potopili brod. Brod je bio pun vode i nastala je panika među putnicima. Komandant broda nije krio da su u opasnosti i da samo Božijim čudom i kerametom mogu preživjeti.

U takvom stanju žena nije mogla obuzdati svoju srdžbu i počela je da vrišti i viče, jer usljed panike nije znala šta da radi. Otišla je do svoga muža ne bi li možda on pronašao kakvo rješenje i spas iz ove smrtonosne situacije zbog koje su svi putnici bili u neopisivom strahu i panici. Međutim, ona se iznenadila kad je vidjela svoga muža kako mirno sjedi kao da se ništa ne dešava. Vidjevši ga u takvom stanju, njena srdžba se povećala i optužila ga je za hladnokrvnost i ravnodušnost.

Muž ju je ljutito pogledao, a onda je uzeo nož i prislonio ga na ženine grudi i vrlo ozbiljnim i oštrim glasom upitao: ”Zar se ne bojiš ovoga noža?” Ona ga je pogledala i rekla: ”Ne bojim.” ”A zašto”, upitao je muž? Supruga je odgovorila: ‘Zato što je nož u ruci onoga u kojeg sam potpuno sigurna i kojeg volim.”  Tada se on nasmija i rekao: ”Pa, upravo zbog toga sam i ja miran i siguran. Ovi pobješnjeli valovi su u ruci Onoga u Koga ja imam potpuno povjerenje i Koga volim. Čemu onda strah ako je u Njegovoj ruci odredba i ako On upravlja svim?!”

Stoga, ako te umore valovi života, ako te pogode oluje i osjetiš da se sve okrenulo protiv tebe, ne boj se! Allah te voli i On je svemoćni Gospodar koji upravlja vjetorovima i olujama. Ne boj se! On te poznaje bolje nego što ti sâm sebe poznaješ. Ako Ga voliš, onda imaj povjerenja u Njega i prepusti se Njegovoj odredbi, jer On te voli i Njegov izbor za tebe je bolji nego tvoj vlastiti izbor.

Ako te dunjaluk pokuša obmanuti, ti reci: ”Izvini dunjaluče, mene Džennet zove!”

 

Izvor: saff.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.